RECEPT FRÅN IK

Baka i gryta: Knaprigt bröd med hasselnötter

Ett spännande bröd som jäser över naten och bakas i en gryta i ugnen. Brödet får en fin, hård yta och känns som det vore bakat i en riktig proffsugn. Ett läsarrecept från Helena Bjurulf.

Av . Foto: Erik Karlsson

Extra tid: 90 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
1 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 350 g vetemjöl
  • 125 g grovt rågmjöl
  • 2 krm torrjäst
  • 0.5 tsk salt
  • 100 g hasselnötter
  • 0.5 tsk flytande honung
  • 4 dl vatten

Gör så här

1

Blanda allt mjöl och torrjäst och låt stå i 10 minuter. Blanda i salt och grovt hackade nötter.

2

Tillsätt honung och vatten och blanda samman till en kletig deg. Täck degskålen med plastfolie och låt jäsa i 10–20 timmar.

3

Knåda degen i degskålen, tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2 timme.

4

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta den sista halvtimmen av jästiden. Gryta och lock måste tåla ugnsvärme, diameter –24 centimeter.

5

Lossa försiktigt degen från skålens kanter och tippa ner den i den varma grytan.

6

Sätt på locket och baka i nedre delen av ugnen i minuter. Ta av locket och grädda i cirka 15 minuter till. Knacka på brödet och hör så att det är ihåligt, då är det klart.


Kommentar:
Hasselnötterna kan bytas ut mot valnötter, tranbär, 50 g, eller 2 rivna morötter.

Recept // Fler vetemjölrecept