Du behöver
- 2-4 st aubergine
- 50 g smör rumsvarmt
- 2.5 msk ljus misopasta
- 0.5 tsk chiliflakes
- 1 st vitlöksklyfta
Morots- och edamamesallad
4-5 st morötter
125 g frysta sojabönor tinade
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk strösocker
1 msk ljus soja
1 kruka färsk koriander
Till garnering och servering
0.5 st strimlad salladslök
1 tsk sesamfrön
klyftpotatis eller ris
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginerna i halvor på längden och lägg dem i en smord ugnsform.
Rör ihop smör, misopasta, chiliflakes och riven vitlöksklyfta. Bred ut blandningen över auberginerna. Stek i mitten av ugnen, cirka 25 minuter för små, cirka 35 minuter för stora. Auberginen ska vara mjuk rakt igenom. Strö över strimlad salladslök och sesamfrön.
Skala och grovriv morötterna. Vispa ihop risvinäger, sesamolja, socker och soja. Fortsätt vispa tills sockret är löst. Blanda morötter, soja-bönor och dressing. Grovhacka koriandern och vänd ner.
Tips: Misopasta finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i asiatiska butiker. Får du inte tag på misopasta på burk går det att köpa misosoppa och använda de små påsarna med misopasta som finns i förpackningen.
Helstekt aubergine är enkel att variera med olika kryddning, här har den fått smak av sötsalt misopasta, chili och vitlök. Sojabönorna i salladen bidrar både med nötig smak och nyttigt protein.