Älgstek med svampröra

Du behöver 2 st morötter 1 bitar rotselleri (cirka 100 g) 15 cm purjolök olja och smör att steka i 1 st älgstek (cirka 1,2...

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st morötter
  • 1 bitar rotselleri (cirka 100 g)
  • 15 cm purjolök
  • olja och smör att steka i
  • 1 st älgstek (cirka 1,2 kilo)
  • salt och peppar
  • timjan några kvistar färsk
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 250 g trattkantareller eller trumpetsvamp

Blomkålsmos:

1 st blomkålshuvud (cirka 900 g)
1 st vitlöksklyfta skalad
1 msk oxfond
smör rejäl klick
0.5 dl vispgrädde
2 dl riven ost

Gräddsås

2 st schalottenlökar hackade
1 st vitlöksklyfta finhackad
25 g smör
1.5 msk maizenaredning
2.5 dl matlagningsgrädde
1 msk soja mörk
oxfond
1 tsk strösocker

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Skär morot, rotselleri och purjolök i bitar och fräs några minuter i olja. Lägg i en stekgryta.

2
Putsa köttet och bind upp det med steksnöre så att det håller formen. Salta och peppra och stick fast några timjankvistar under snöret.

3
Bryn steken runtom i smör och olja i stekpanna så att den får fin färg. Lägg den sedan på grönsakerna i grytan och fyll upp med rött vin, vatten och fond. Stick in en köttermometer i steken och lägg på locket.

4
Stek i nedre delen av ugnen cirka 1 1/2 timme till 65 graders innertemperatur.

5
Blomkålsmos: Ansa och skär blomkålen i bitar. Lägg den med vitlöksklyftan och oxfond i en kastrull. Häll på vatten så att det knappt täcker. Koka i cirka 20 minuter tills blomkålen är helt mjuk. Häll av blomkålen och mixa med smör och riven ost till ett fint mos. Smaka av med salt.

6
Ta ut älgsteken och låt köttet vila minst 15 minuter i folie.

7
Sila av skyn och spar den. Lägg tillbaka grönsakerna i grytan med 1 dl sky och lägg på locket. Låt grytan stå i ugnen på eftervärme.

8
Gräddsås: Stek löken mjuk i smör i minst 3 minuter. Strö över maisenaredning och rör i 3 dl av stekskyn lite i taget. Låt såsen puttra utan lock i 10 minuter. Tillsätt grädde och soja och låt såsen puttra ytterligare 5 minuter. Smaka av med fond, salt och socker.

9
Fräs svampen i smör och blanda med rotfrukterna.

10
Servera tunt skivad älgstek med grönsaker, blomkålsmos och gräddsås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top