Hyra ut ett rum – så gör du

Att hyra ut ett rum hemma kan ge extra pengar och trevligt sällskap. Men det gäller att du sätter tydliga regler. Gunilla Lindell har hyrt ut till studenter i 25 år. Här är hennes bästa tips.

Fem tips när du hyr ut rum

1  Skriv ner reglerna och låt den inneboende läsa innan det är dags att skriva på kontraktet.
2  Bestäm reglerna för rökning. Gunilla Lindell tillåter inte rökning i lägenheten, däremot på balkongen.
3  Gå aldrig in i uthyrningsrummet – och städa det inte. Det är din inneboendes privata sfär.
4  Avsätt särskild plats i kyl och frys.
5  Vilka regler gäller för kök och vardagsrum? Hos Gunilla får den inneboende ha gäster i köket, men inte i vardagsrummet. Det är Gunillas privata zon.

Det finns många anledningar att hyra ut ett rum i sin lägenhet eller villa. Kanske känns bostaden i största laget sedan barnen flyttat hemifrån eller är hyran för dyr efter skilsmässan. 

Kanske vill du sätta lite guldkant på tillvaron, resa eller ha råd att behålla sommarstugan även när lön bytts mot pension. Eller så vill du helt enkelt hjälpa unga som febrilt letar efter ett litet krypin i bostadsbristens Sverige.

– Många tvekar, men jag tycker absolut att fler borde testa att hyra ut. Det är ju förskräckligt att så många unga inte har någonstans att bo, säger Gunilla Lindell i Uppsala.

Hon vet vad hon talar om. I 25 år har hon hyrt ut ett rum till studenter i sin femrumslägenhet i universitetsstaden Uppsala. Flera har stannat i flera terminer – så bra har de trivts. Bara en enda gång under alla år har Gunilla Lindell känt sig tvungen att säga upp en inneboende, som inte tog ansvar för sitt boende.

– Men annars har det fungerat väldigt bra. Jag lägger mig inte i deras liv, går aldrig in i rummet för att se om de städar, men vi småpratar i köket. Jag försöker vara som en hygglig tonårsmamma, säger Gunilla, som före pensionen arbetade som rektor i Uppsala.

Livet som “hyrestant” började av en slump. Som ung, nybliven änka flyttade hon och de två barnen från hus i Eskilstuna till femrummaren i Uppsala. När dottern började på universitetet hade hon en klasskompis som behövde någonstans att bo. Det blev den första inneboenden och sedan dess har det rullat på. Med ett undantag har det alltid varit tjejer som hyrt av henne.

– I många år var det bekanta ute i landet som hörde av sig och hade någon dotter som skulle börja plugga i Uppsala. Numera lämnar jag rummet för uthyrning till studentkårens bostadsförmedling. Jag har aldrig behövt annonsera själv.

 

Behöver inte tillstånd

Det finns flera viktiga saker att känna till innan du hyr ut ett rum. Först och främst: Det är skillnad på att ha en inneboende i en bostad där du själv bor och att hyra ut hela lägenheten.

– Bor du i lägenhet och hyr ut ett rum behöver du inte tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Men bor du inte själv i bostaden räknas det som andrahandsuthyrning som du måste ha tillstånd för, säger Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen.

Ett skriftligt kontrakt där det tydligt framgår vad som gäller behövs också, till exempel om den inneboende får disponera köket, om möbler ingår i hyran och givetvis hyra och uppsägningstid (se faktaruta).

– Mina tre viktigaste råd är: Ha ett tydligt kontrakt, känn efter så att personkemin fungerar och diskutera igenom ordningsregler, säger Susanna Skogberg.

 

Ömsesidig respekt

Så hur fungerar det hemma hos Gunilla? Lägenheten är så bra planerad att uthyrningsrummet och en liten toalett ligger på ena sidan av den stora hallen. Den inneboende har en hylla i kylen och frysen, men använder Gunillas porslin och kastruller. Wi-fi och tillgång till tvättstuga ingår också i hyran.

– Om jag får besök och vi ska äta i köket förvarnar jag om det. Och har hon någon kompis som kommer på besök är det okej att övernatta här. Det handlar om ömsesidig respekt.

 

Två månaders hyresfritt

Även Gunilla betonar vikten av att tänka igenom ordningsregler – innan personen skrivit på kontraktet och flyttat in.

– Skriv ner dem och printa ut så att den inneboende får läsa innan han eller hon bestämmer sig. Det är mycket svårare att komma i efterhand och klaga, säger hon.

Gunilla tar 2 700 kronor i månaden, vilket är lite lägre än hyran för många studentrum så kanske tänker hon höja hyran något. Precis som i studentlägenheterna får den inneboende två månader hyres-
fritt på sommaren. 

Extrapengarna från uthyrningen hamnar varken på kistbottnen eller i madrassen.

– Jag reser för dem. Snart åker jag och en väninna med en gruppresa till Peru, där vi bland annat ska besöka inkastaden Machu Picchu. Det är en dröm som äntligen blir verklighet, säger Gunilla Lindell.

Så mycket kan du ta betalt

I en hyresrätt räknar du kvadratmeterhyran för rummet plus tillägg för tillgång till badrum, kök etcetera. Är rummet möblerat kan du lägga på 10–15 procent. För rum i bostadsrätt och villa kan du enligt privatuthyrningslagen ofta ta ut högre hyra. Läs mer på www.hyresnamnden.se/hyra-i-andra-hand/hyran/bostadsratt/ 

Studentkårer rekommenderar en hyra på 3 000–3 500 kronor.

 

Är hyresinkomsten skattefri?

I hyresrätt blir det ofta ingen vinst alls, eftersom pengarna är en del av din egen hyra. För all uthyrning, även i bostadsrätt och villa, finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år. Så tjänar du mindre än så på uthyrning behöver du varken deklarera för inkomsten eller betala någon skatt.

Välj rätt kontrakt

Hyresgästföreningen föreslår i första hand löpande/tillsvidarekontrakt. Då har både du och den inneboende tre månaders uppsägningstid. Väljer du tidsbegränsat kontrakt, till exempel en termin eller ett år, kan du inte säga upp din inneboende innan kontraktet har löpt ut, men din hyresgäst har alltid rätt till tre månaders uppsägningstid. 

Läs mer på www.hyresgastforeningen.se

 

Här kan du hyra ut

Det finns många sajter, bland annat Blocket.se, där du kan annonsera ut ditt uthyrningsrum. Vill du hyra ut till studenter har studentkårer
i större studentstäder egna uthyrningssajter, som Akademiskkvart.se i Stockholm, Studentboet.se i Uppsala och Bopoolen.se
i Lund.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top