Du behöver
- 1.25 kg gul lök
- 3.5 msk olivolja
- 0.25 tsk torkad timjan
- 1 msk strösocker
- 2 tärning hönsbuljong
- 2-3 dl torrt vitt vin
- 1 l kokande vatten
- 2 st stora skivor surdegsbröd
- salt
- 4 dl riven ost
- färsk timjan till garnering
- nymalen svartpeppar
Gör så här
Dela löken och ta av skalen. Skär löken i tunna skivor, använd matberedare eller mandolin.
Fräs löken mjuk och guldgul i oljan, cirka 20 minuter. Rör om då och då. Smula över torkad timjan, strö över socker och fräs cirka 3 minuter. Blanda i smulade buljongtärningar. Tillsätt vinet och hälften av vattnet, koka soppan cirka 15 minuter.
Dela brödskivorna och rosta dem i brödrost eller i het stekpanna.
Sätt ugnen på grill 225 grader.
Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens, ge den ett uppkok. Smaka av med salt. Häll soppan i soppskålar och ställ dem i en långpanna. Toppa med det rostade brödet och osten. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och gratinera soppan cirka 3 minuter, passa noga så att brödet och osten inte bränns. Garnera med färsk timjan. Peppra.
Det är fint att garnera soppan med färsk timjan. Men det går också bra att smula över lite torkad timjan.