Chiligryta på högrev

En underbar gryta som blir ännu godare om du gör den en dag i förväg. Då får kryddorna tid att blomma ut och ge ännu mer smak åt grytan.

Tillagningstid: 180 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g högrev
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1 burk burk hela tomater (ca 400 g)
  • 1 st torkad chilifrukt
  • 2 st hela kanelstänger
  • 1 st lagerblad
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk kakao
  • 1 burk ljus öl (33 cl)
  • 1 dl kaffe nybryggt
  • 3 dl vatten
  • salt och peppar

Till servering

guacamole (se recept här)
tomatsallad (se recept här) 
tortillabröd
nachochips
limeklyftor
färsk koriander
gräddfil

Gör så här

1

Skär köttet i grova bitar. Skala och finhacka lök och vitlök

2

Hetta upp en rejäl gryta och tillsätt oljan, fräs köttet i omgångar på hög värme tills det fått färg runt om. Tillsätt lök och vitlök, blanda.

3

Häll ner tomater, ancho chili, kanel, lagerblad, råsocker, chiliflakes, oregano, timjan, paprikapulver, kakao, öl, kaffe och vatten. Krydda med lite salt och peppar. Blanda och låt grytan få ett uppkok.

4

Sänk värmen och sjud grytan under lock i cirka 2 timmar. Rör då och då och tillsätt lite mer vatten om det verkar vara för lite vätska. Känn på köttet, det skall vara riktigt mört, sjud annars ytterligare en stund. Ta av locket och sjud ytterligare i 15–20 minuter tills grytan kokat samman och det inte återstår lika mycket vätska. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

5

Servera grytan med guacamole, tomatsallad, mjuka tortillabröd, nachochips, limeklyftor, färsk koriander och gräddfil.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top