Du behöver

  • 1 st rödlök stor
  • 0.5 st purjolök stor
  • smör att steka i
  • 125 g matjessillfiléer två stycken

Äggstanning

2 dl vispgrädde
2 msk matjessillspad
2 st ägg
salt
peppar

Garnering

rödlök finhackad
purjolök finhackad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka den röda löken. Ansa och tvätta purjolöken, skär den i fina bitar. Fräs all lök i smör i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig utan att ta färg.

2

Skär matjessillen i små bitar (spara lite spad till äggstanningen). Blanda rödlök, purjolök och sill i en bunke. Fördela blandningen i 4 smorda
portionsugnsformar som rymmer cirka 2 deciliter. 

3

Vispa ihop grädde, sillspad, ägg, salt och peppar till en äggstanning. Häll den över löken och matjessillen i formarna. Rör om lite med en gaffel så att det blandas.

4

Grädda matjeslådan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Äggstanningen ska ha stelnat och fått fin färg. Garnera med rödlök och purjolök.

5

Servera matjeslådan varm med bröd och sallad.


Kommentar:
Perfekt mat när man har en burk matjessill hemma, och vill göra en smakrik och enkel rätt. God också till en lättare lunch eller brunch. Ät med bröd och sallad.