Du behöver
- 1 kg fläskkarré med ben
- 1 tsk salt
- vitpeppar
- 1 tsk stött rosmarin, salvia eller 1/2 msk mald ingefära
- 2 rödlökar, hackade och brynta
- 2 röda paprikor, hackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk vetemjöl
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 tsk kalvfond
- rivet skal av 1 citron
- 1 knippa bladpersilja
- 2-3 msk nyriven parmesanost
- Saffransris:
- 1 gul lök
- 4 dl avorioris
- 1 påse saffran
- 8-10 dl vatten
- 3 msk kycklingfond
- 2-3 msk nyriven parmesanost
- nymald svartpeppar
- Att äta till:
- blandade sallatssorter, t.ex. roman-, ekblad- och rucolasallat
- olivolja
- balsamvinäger
- salt
- nymald svartpeppar
- ev. bröd
Gör så här
1
Gnid in köttet med salt, nymald vitpeppar och rosmarin, salvia eller ingefära. Lägg det med köttsidan upp på ett ugnssäkert fat med kanter. Stick in en kötttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.
2
Stek karrén i 175 grader varm ugn tills termometern visar 85 grader. Det tar cirka 1 1/2 timme.
3
Ta ut karrén efter ungefär halva stektiden. Fyll fatet runtom steken med brynt lök, hackade paprikor och finhackad vitlök.
4
Strö över mjöl och rör om försiktigt. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, vatten och fond. Sätt in steken igen i ugnen och stek färdigt.
5
Ta ut köttet när det är färdigt. Lägg det på skärbräda under alfolie cirka 10 minuter. Skär sedan köttet i tunna skivor. Placera dessa ovanpå tomatröran på stekfatet igen. Strö på rivet citronskal, hackad bladpersilja och nyriven parmesanost. Sätt in fatet i ugnen igen så att osten smälter något.
6
Gör saffransriset under tiden som köttet steks. Hacka och fräs löken i matfett utan att den tar färg. Blanda i ris och saffran. Rör om och
Med det här receptet vann Birgitta 6:e pris i Icakurirens tävling ”Den godaste karrén”.