Du behöver
- Bottnar:
- 3 ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör till formarna
- Fyllning:
- 100 g hasselnötskärnor
- 250 g kesella
- 2 dl crème fraîche
- 3 dl siktat florsocker
- 3 äggulor
- 3/4 dl vetemjöl
- 3 äggvitor
- 2-3 dl svarta eller röda vinbär, blåbär, moreller
Gör så här
1
Bottnar: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl och bakpulver, vänd ner i äggpöset. Fördela i väl smorda tartelettformar med löstagbar botten, cirka 12 cm i diameter (eller engångsaluminiumformar med samma mått).
2
Grädda mitt i 250 grader varm ugn cirka 5 minuter. Ta ut och låt svalna.
3
Fyllning: Rosta nötkärnorna i het, torr stekpanna tills de fått fin färg, skaka pannan under tiden. Gnugga sedan bort de torra skalen i en grov handduk. Rosta eventuellt nötterna lite till, så de får färg på kinderna.
4
Rör kesella, crème fraîche, socker, gulor och mjöl till en jämn smet i en bunke.Vispa vitorna riktigt styva i en pyts för sig, med helt fettfria redskap. Vänd ner bär, nötter och slutligen äggviteskummet i kesellasmeten. Fördela den med råge på bottnarna i formarna och grädda, nu mitt i 175-gradig ugn, cirka 15 minuter.