Gammaldags äppeltårta

Du behöver pajdeg Gör så här 1 Blanda alla ingredienser till pajdegen men spar ett halvt ägg till pensling. Låt degen vila en stund i...


8 portioner

Du behöver

  • pajdeg

Gör så här

1
Blanda alla ingredienser till pajdegen men spar ett halvt ägg till pensling. Låt degen vila en stund i kylen. Klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter, med tre fjärdedelar av degen. Varva äppelklyftorna med en blandning av russin, socker och citronskal i pajskalet.

2
Kavla remsor av resterande degbit och lägg överst som ett galler. Pensla med uppvispat ägg.

3
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader, 70-75 minuter. Den kan verka ”rinna över” när den tas ur ugnen, men pajskalet suger upp saften medan tårtan svalnar. Servera tårtan ljummen eller kall, eventuellt med vispad grädde.


Kommentar:
Idén till äppeltårtan kommer från Nederländerna. Egentligen ska det vara renettäpplen (utmärkta mosäpplen) i den, men det går lika bra med andra syrliga roter som t.ex. Cox Orange.
Femke Kooistra Thåström i Västervik prisbelönades i ICA-kurirens tävling om godaste äppelkakan. Se ICA-kuriren nr 38/97!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top