• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Ugnsfalu med äpple, rotsakssoppa med äppelsalsa och kycklingburgare med äppelchutney

    Nu är bästa tiden för söta, syrliga och friska äpplen. Vi låter dem lyfta smaken på falukorv i ugn, rotsakssoppa och kycklingburgare.

    Ugnsfalu med äpple, rotsakssoppa med äppelsalsa och kycklingburgare med äppelchutney
    Foto: Eva Hildén
    Ugnsfalu med äpple
    Huvudrätt

    Ugnsfalu med äpple

    25 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Rotsakssoppa med äppelsalsa
    Huvudrätt

    Rotsakssoppa med äppelsalsa

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Kycklingburgare med äppelchutney
    Huvudrätt

    Kycklingburgare med äppelchutney

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se

    Värt att veta om äpplen

    Äpplen, och särskilt skalet, innehåller rikligt med C-vitamin, kalium och antioxidanter. De innehåller också olika typer av fibrer, som kan hjälpa till med matsmältningen. 

    Äppelsorter varierar i smak från riktigt söta till rejält syrliga. Beroende på sort är de goda såväl råa, mustade och i mos som i salta rätter, pajer och kakor. Klassiska smakkamrater är fläsk, hårdost, kål, lök, nötter, mandel och kanel.

    Man skiljer på ätäpple och matäpple. Ätäpple är gott att äta som det är, till mellanmål, rårivet till gröt, tärnat eller klyftat i en sallad eller pressat till saft, medan matäpplen ofta vinner på att tillagas.

    Den som är allergisk mot äpplen kan prova äppelsorterna Gloster och Santana.  

    Äpplen bör förvaras i kylskåp för lång hållbarhet.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!