TV-historia: Per Oscarsson i händelsen som chockade Sverige

Det måste ha varit svensk TV-historias mest berömda kupp. Inför Lennart Hyland och hela svenska folket klädde Per Oscarsson av sig på bästa sändningstid – och dagen efter pratade inte Sverige om annat. Se hur det såg ut i tidningarna här!

Det är annandag jul år 1966. I TV-soffor över hela Sverige bänkar sig familjer för att smälta julmaten och få en stunds oförarglig förströelse efter några dagars ledighet. Och vem är bättre på att leverera oförarglig förströelse än hela svenska folkets Lennart Hyland, kungen av TV-underhållning och kanske landets populäraste man?

Men detta skulle inte bli en Hylands hörna som alla andra. Detta skulle istället visa sig bli en Hylands hörna som för evigt skulle skriva in sig i svensk underhållningshistoria.

Per Oscarsson fotvandrade till Paris

Gäst i programmet var den egensinnige men oerhört hyllade skådespelaren Per Oscarsson, 39. Han har tidigare skapat rubriker i tidningarna, både för sina originella rolltolkningar och för sitt okonventionella beteende. Mitt under en föreställningsperiod av Hamlet, där han hyllats för sin tolkning av den unge prinsen, lämnade han teatern för att fotvandra till Paris. I ungdomen var han engagerad i Jehovas vittnen, men han lämnade rörelsen eftersom de ville att han skulle sluta som skådespelare.

En annorlunda person som ibland gjorde det oväntade, alltså.

Men ingen hade kunnat ana vad som skulle komma denna dag.

Tog av sig plagg efter plagg i Hylands hörna

I den monolog som framförs iprogrammet börjar Per plocka av sig plagg efter plagg samtidigt som han talar en aning osammanhängande om sexualkunskap (”Pappa har en kiss som han kan stoppa in i mammas kiss”), rasism och synbarligen allt vad som faller honom in.

Alltmedan plagg efter plagg faller till golvet.

Lennart Hyland försöker upprätthålla en professionell fasad, men man kan tydligt se att han inte är road.

Inte det minsta.

Folk tyckte att Hyland hade förstört julen

Till sin stora lättnad visar det sig att Per Oscarsson har klätt sig i många lager underkläder och att det ända till mono-logens slut alltid finns ett lager kalsipper kvar som skyddar både Hyland och svenska folket från att svimma av förtrytelse. Till slut står han naken – nästan. De innersta badbyxorna får stanna på.

Det var illa nog som det var!

Efter sändningen exploderade kundtjänst på Sveriges Radio, populärt kallad Klagomuren. Folk berättade vilken chock hela tillställningen varit, hur Hyland hade förstört julen för släkt och familj och hur gammelmormor nästan svimmat av anspänningen.

Och barnen?! Vem tänker på barnen?

Tidningsspalter efter att Per Oscarsson klätt av sig i TV

Under de kommande mellandagarna fylldes spalterna av de efterskalv som följde och som kretsade runt begrepp som omoral, sedeslöshet och pornografi. Men så här i efterhand kan man se denna Hylands hörna som startskottet för det som skulle komma. Några år senare visades både rumpor och kvinnobröst i TV och 1971 kunde man se gubbar i adamsdräkten i Lars Molins Badjävlar. Utan badbyxor, med andra ord.

Idag, när man i tablå-TV kan ratta in Naked attraction, känns debatten fjärran, men den vittnar om en brytningstid i svensk historia.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top