• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 boktips och en guide till sommarens bokfester

  Icakuriren tipsar om härlig läsning – 8 böcker du inte får missa och en guide till tre bokfester i sommar. Trevlig sommarläsning!

  8 boktips och en guide till sommarens bokfester
  Roxane Gay och Håkan Nesser kommer medverka på två av sommarens bokfester.

  Bobby Love – rolig och tankeväckande

  Bok: Bobby Love
  Författare: Marina Nilsson
  Förlag: Albert Bonniers Förlag

  Bobby Love är en utmärkt pojkvän. Han lyssnar gärna när man vill beklaga sig över sin dåliga dag, strösslar ständigt med fina komplimanger och ger en massage närhelst man önskar. Dessutom är han en outtröttlig älskare. En robot i sängen. Bokstavligen, alltså. Romanen Bobby Love handlar nämligen om en populär sexrobot som masstillverkas för att skänka kvinnor njutning. Cathrine köper ett exemplar och känner hur hennes lustar blomstrar. Problemet är bara att hon i hemlighet utnyttjas och övervakas av robottillverkaren för kommersiella syften. Marina Nilsson skildrar ett slags framtidsscenario där artificiell intelligens och fysik hamnar i konflikt med moraliska aspekter.

  Kan man verkligen byta ut en livspartner mot en robot? Vad har maskinerna för ansvar? Berättelsen är såväl klipskt som komiskt skriven och det går att tolka in en del samhällskritik. En underhållande och samtidigt tankeväckande bok som inte liknar något annat jag läst.

  Tara Moshizi ger boken 4 av 5 hjärtan

  Hamilton Beach – Finstämd och vacker roman i brevformat

  Bok: Hamilton Beach
  Författare: Linda Olsson
  Förlag: Brombergs Recension

  Jag upptäckte Linda Olssons författarskap med romanen En syster i mitt hus 2016. Jag fastnade för hennes nakna språk och förmågan att med bara några få ackord beskriva relationer och stämningar på ett träffsäkert sätt. Linda Olsson är dessutom ett ess när det kommer till att skildra platser på ett sätt som gör att de i princip bildar en karaktär i storyn. Samma stilgrepp möts vi av i Hamilton Beach, en roman till stor del skriven i brevform, som handlar om Helga som ger bort ett hus som betytt mycket för henne på ett känslomässigt plan. Breven är adresserade till hennes älskade Peter och bottnar såväl i kärlek som en djup tragedi som skakat om hela hennes liv.

  Ibland är det lite svårt att hänga med i handlingen och perspektiven då breven växlas med dagboksanteckningar, men det visar sig vara värt besväret. Hamilton Beach är nämligen en otroligt finstämd och vacker roman om såväl de ljusa som de dystra sidorna av livet.

  Tara Moshizi ger boken 4 av 5 hjärtan

  3 böcker om coola kvinnor

  Oxögat

  Författare: Ida Andersen
  Förlag: Polaris 

  Året är 1741 och förändringens vindar blåser över Dåvedshult i Ekeberga socken i och med beslutet att uppföra ett glasbruk, som ska komma att bära namnet Kosta. I den småländska bygden lever drängen Eskil, med särskilt handlag för timrande, och pigan Sissel, som drömmer om en annan tillvaro. Deras vägar korsas en midsommarnatt och livet ställs på ända, men kanske kan glasbruket innebära början på något nytt, något bättre?

  Sjöbodsblues

  Föfattare: Sara H Olsson
  Förlag: Bokfabriken

  Sjöbodsblues är en lättsam berättelse om fyra kvinnoöden som vävs samman när den stora världen knackar på i det lilla men charmigt tråkiga Tradviken. Sara H. Olsson, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och debuterade 2017 med den rosade feelgood-romanen Du glädjerika sköna som även nominerades till Stora ljudbokspriset samma år. Sjöbodsblues är Sara H. Olssons fjärde roman och den första delen i en ny serie om det lilla kustsamhället Tradviken.

  Det bästa som har hänt mig

  Författare: Johanna Schreiber
  Förlag: Forum

  Att få barn – det är ändå meningen med livet. Eller? För nyblivna mamorna Ermina, Freddie och Sigrid har vägen till graviditetstestets plus sett olika ut. Men nu sitter de där. Med skrikande bebisar, läckande bröst och en partner som inte förstår. När mammagruppen inte levererar annat än lögner om ljuv sömn och tacksamhet, bildar de en egen grupp. Trots sina olikheter svetsas de samman i en vänskap som hjälper dem att hantera förlossningsdepression, kamp mot gravidkilon och en jämställdhetsfixerad men frånvarande sambo.

  3 böcker med hjärtefokus

  Sambo på försök

  Författare: Beth O'Leary
  Förlag: Printz Publishing

  Romantisk komedi om kärlek som uppstår mellan två personer som bor ihop, men endast kommunicerar via post it-lappar. Tiffy Moore behöver ett billigt boende omedelbart. Leon Twomey jobbar nätter och är i stort behov pengar. En annons kopplar ihop de två främlingarna. Trots att de aldrig träffats kommer Tiffy och Leon allt närmare varandra. Och med struliga ex, jobbproblem och en felaktigt fängelsedömd bror smälter deras världar samman till en.

  Äktenskap

  Författare: Linda Skugge
  Förlag: Piratförlaget

  Det handlar om att aldrig kompromissa, det handlar om kärleksbrist och trasighet och fransar. Det handlar om att orka börja om från början, om alla värdelösa, fullständigt ointressanta detaljer ur ens liv. Det handlar om häradsbetäckarna. Om att vilja vara otrogen bara en gång innan man dör. Om att tillhöra ingen och vara fri. Och att det bara är idioter som skulle få för sig att offra något i dag. Och om att införa Alla hopplösa relationers dag, den tjugosjätte augusti den dag som Martina och Gustav i Gun-Britt Sundströms Maken blev ihop.

  Den återlämnade flickan

  Författare: Donatella di Pietrantonio
  Förlag: Polaris

  Roman om en 13-årig flicka som växer upp i 70-talets Italien och upptäcker att hon lever i fel familj. Från den vackra badorten förs hon till staden och den trånga lägenhet hon nu ska dela med familjen hon aldrig känt. Vad har hon gjort för fel? Varför vill inte hennes mamma, den mamma hon växt upp med, kännas vid henne längre?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!