Följ med på unik resa till Lofoten: Fjordkryssning och Icehotel

Vår fjällresa är fullmatad med besök på Icehotel 365 i Jukkasjärvi, Ájtte – Svenska fjäll- och samemuseet och Saltstraumen samt Gammelstad Kyrkstad i Luleå.

Lofoten, det säregna öriket i Norska havet, består av tusentals öar med magisk natur, pittoreska fiskebyar och spetsiga snöklädda berg. En dröm för fotografer, konstnärer och diktare från hela världen som prisar det vackra landskapet och det speciella ljuset. Upplevelserna börjar i svenska Lappland. I Jukkasjärvi besöker vi Icehotel. Stadsomvandlingen i Kiruna har fått stor uppmärksamhet även utanför landets gränser. Eftersom gruvindustrin behövde marken var hela stadskärnan tvungen att flyttas, så om du har varit här tidigare ser det helt annorlunda ut nu.

Under resan kommer vi nära varandra och får många nya vänner!

Vi bor i Svolvær denna gång. Från färjan över Vestfjorden är det inte ovanligt att sikta val, så ta med dig kikaren om du har någon.

Vi ägnar gott om tid åt fantastiska Lofoten där vi bland annat får uppleva Trollfjorden och Saltstraumen, världens starkaste malström. Vi besöker idyllska fiskebyn Henningsvær och Vikingamuseet Lofotr.

Oförglömliga synintryck utlovas på denna magiska sommarresa i vackra norra Norge och Sverige.

I Trollfjorden finns chans att se mäktiga havsörnar. Foto: Siv Myklebust

Upplev Lofoten och det bästa i norr 17–22 juli 2024

Dag 1

Resan startar på Arlanda ­varifrån vi med flyg reser till Luleå där vår guide och buss möter upp. Vi inleder med gemensam välkomstlunch innan vi lär känna residensstaden Luleå och världsarvet Gammelstad kyrkstad, med sina över 400 väl bevarade kyrkstugor. Vi fortsätter norrut med buss, passerar Norra polcirkeln och i Jokkmokk stannar vi till för ­natten. Gemensam middag.

Dag 2

Efter fruskost är det dags att bekanta sig med samernas kultur och historia på Ájtte – Svenska same- & fjällmuseet. Därefter vidare i buss norrut och i Jukkasjärvi stannar vi för lunch och ett besök på det världsberömda Icehotel som nu kan visa upp isklädda sviter även sommartid. På eftermiddagen passerar vi Kiruna där hela stadskärnan måste flyttas på grund av gruvbryt­ningen. Resan fortsätter ­efter Nordkalottvägen – Sinnenas väg – med utsikt över Torneträsk och en dramatisk fjällvärld. Övernattning och middag i Narvik.

Fjordkryssningen på Trollfjorden är världskänd och mycket populär.

Dag 3

Efter frukost tar vi kurs mot högfjällen. Vid Hanøy kliver vi av bussen för att färdas sista sträckan till Lofoten havsvägen. Nu väntar en cirka tre timmar lång tur med båt till den vackra Trollfjorden. Under turen har vi stor chans att få se de mäktiga havsörnarna. Ombord på ­båten serveras en värmande fisksoppa. I Svolvær kliver vi av båten. Fri tid och där­efter gemensam middag. Övernattning på hotell.

Dag 4

Frukost. Vi ägnar hela dagen åt att upptäcka sköna Lofoten. På ofattbart vackra vägar kör vi i långsam takt ut och in i dalar och havsvikar. Efter varje vägkrök möts vi av nya storslagna vyer. Fjordar med grönskimrande vatten och sylvassa fjäll­toppar.

Vi besöker Vikingamuseet Lofotr där vi äter lammkött som serveras med gräddfil och vikingabröd. På eftermiddagen stopp i idylliska fiskebyn Henningsvær. Fri tid och därefter middag på hotellet.

Vi besöker Lappstaden i Arjeplog där det finns ett 80-tal kåtor och härbren. Foto: TT

Dag 5

Nu fortsätter vi med vår buss söderut genom öriket. Södra Lofoten erbjuder ofattbart vackra vägar som vi färdas efter i långsam takt. I det vackra Reine ­stannar vi för fri tid innan vi kliver ombord på färjan som tar oss från Lofoten till fastlandet. Under överfarten är det inte ovanligt att man siktar val. Ombord finns ett urval av maträtter i lunchrestaurangen. Gemensam middag och övernattning i Bodø.

Dag 6

Efter frukost åker vi med buss till vackra Saltstraumen, världens starkaste malström. När tidvattnet rör sig in och ut ur fjordarna skapas spektakulära malströmmar. Vi äter här en gemensam lunch innan vi med buss tar oss ut till flygplatsen och det är dags för hemresa.

Resefakta Lofoten 17–22 juli 2024

Avresa: 17 juli 2024.
Hemresa: 22 juli 2024.
Pris: 17 995 kr per person i dubbelrum.
Researrangör: Via Luleå resor.

I priset ingår:

 • Flyg Arlanda–Luleå, Bodø–Oslo–Arlanda.
 • Bussresa enligt program.
 • 5 hotellnätter med del i dubbelrum.
 • 5 frukostar, 5 luncher, 5 middagar.
 • Entré på Icehotel.
 • Fjordkryssning.
 • Färja Moskenes–Bodø.
 • Entré & presentation Ájtte.
 • Entré & guidning Lofotr ­Vikingamuseum
 • Färdledare från Via Luleå.
 • Representant från Hemmets Journal vid fler än 25 deltagare.

Tillägg:

Enkelrumstillägg: 2 420 kr.
Reseförsäkring. Måltidsdrycker.

Boka så här:

Ring Via Luleå Resor, 0920-23 23 50. Eller på hem­sidan www.vialulea.se

Nämn att det är en Hemmets Journal-resa vid bokningen.

Övriga resevillkor får du vid bokningen. Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-, valuta- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Hemmets ­Journal och Via Luleå Resor.

Scroll to Top