Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

De flesta tar dem för syskon, men faktum är att Kalle, 9, är morbror till Alva, 8. Det blev resultatet när den då blott 15-åriga Sanna Kaakinen blev gravid och födde dottern Alva. Bara 13 månader tidigare hade Sannas mamma fått sonen Kalle.

Sanna Kaakinen

Ålder: 24 år.
Bor: I Åby.
Familj: Dottern Alva, åtta år, samt föräldrar och syskon.

Christina Kaakinen

Ålder: 46 år.
Bor: I Åby.
Familj: Maken Esa, 43, och barnen Kari, 26, Sanna, 24, Emil, 19, och Kalle, 9.

Det har fungerat jättebra hela tiden, säger Christina, 46, samtidigt som hon rufsar om barnbarnet Alva i håret.

– Jag hade väl inte precis gått och tänkt mig att jag skulle bli mormor så tidigt, men när Sanna bestämde sig för att behålla barnet ville jag och min man Esa ge henne vårt fulla stöd. Och skötbordet fanns ju kvar…

Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

Christina Kaakinen Åby med sonen Kalle 9-år och Alva 8-år med sin mamma Sanna Kaakinen.

Sanna, 24, nickar instämmande. Hon är en mycket stolt mamma till Alva och en lika stolt syster till Kalle. Men att hon skulle bli storasyster och mamma inom loppet av 13 månader kunde hon inte drömma om.

– Jag har alltid längtat efter småsyskon och lyckan var stor när mamma och pappa berättade att ett litet sladdbarn var på väg, minns hon. Allra mest önskade jag mig en lillasyster, men när lillebror Kalle föddes gick det precis lika bra.

 

Väntade smått
Storasyster Sanna tog Kalle till sitt hjärta och bara några månader efter hans ankomst till världen stod det klart att också Sanna väntade smått. Trots att hon bara var tonåring när hon blev gravid, och att det väntade barnets pappa tidigt försvann ur bilden, bestämde hon sig för att behålla barnet. Och Christina hade inget att invända, dotterns oplanerade graviditet var definitivt ingen katastrof.

– Jag och Esa fick också barn tidigt, han var 16 och jag 19 när vår äldste son kom till världen, säger hon. Livet måste inte alltid ta traditionella vägar, som utbildning, jobb och sedan barn. Det kan bli bra i alla fall, och jag visste att Sanna skulle klara det.

Christina och hennes Esa bor i östgötska Åby tillsammans med sin familj. Äldste sonen Kari, 26, har lämnat boet, men Erik, 19, bor kvar hemma liksom minstingen Kalle. Och i närheten bor Sanna och Alva.

– Vi är väldigt tajta, säger mor och dotter med en mun. Och vi hjälps åt med barnen – de är nästan alltid hos varandra, och de leker väldigt bra tillsammans. De bråkar nästan aldrig, utan håller sams och uppskattar samma saker.

Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

Sanna och dottern Alva bor två hus från föräldrarna. Det är både roligt och praktiskt att bo nära då de kan hjälpas åt med exempelvis hämtning och lämning i skolan.

 

Stod på sig
Sanna gick alltså i 9:an när hon blev gravid. Och trots att hon inte önskade något annat än att få föda sitt barn, höjdes en och annan varnande röst. Skulle hon klara av att bli mamma, hon som var så ung?

– På ungdomsmottagningen var man inte särskilt positiv, säger Christina och skakar på huvudet. Det var som att de ville få Sanna att ändra sig och de önskade att få bestämma över henne. Men Sanna stod på sig.

Och hon visade prov på att hon var mogen uppgiften. Hon bodde kvar hemma hos föräldrarna med sin växande mage och hon hann gå ut 9:an. Sedan fick hon ett extrajobb som ledde till en fast anställning och allt hon tjänade sparade hon till det väntade barnet. Hon jobbade kvar fram till förlossningen och den 19 oktober 2007 såg Alva dagens ljus.

– Sedan bodde jag och min nyfödda dotter i mitt flickrum hemma hos mamma och pappa, berättar hon. Och jag kommer ihåg när jag fick min första föräldrapenning, då köpte jag en egen telefon. Allt jag hade tjänat under ett års tid hade gått till Alva och jag hade inte unnat mig själv någonting.

Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

Sanna, 15 år, som nybliven mamma med nyfödda dottern Alva efter dopet.

Tillsammans bildade familjen Kaakinen ett väl fungerande hem, där Sanna själv fick ta ansvar för sin dotter. Och efter avslutad föräldraledighet läste hon in gymnasiet, det hade hon bestämt sig för.

– Men vi tog inte över föräldrarollen utan lät Sanna vara mamma till Alva, säger Christina. Men av praktiska skäl åt vi middag ihop och storhandlade tillsammans.

Men det var en process hela tiden och många praktiska frågor som skulle lösas. Sanna var exempelvis för ung för att teckna försäkring åt sitt barn, då behövdes Christinas och Esas underskrift. Och hon var för ung för att själv hyra en stuga och ta med sig Alva på semester. Då fick hon också ta hjälp av mamma och pappa.

– Jag ville vara vuxen och jag ville klara sig själv, förklarar hon. Och jag kommer mycket väl ihåg min 18-årdag. Många ser fram emot 18-årsdagen för att de då ska få gå på krogen, men jag längtade efter att själv få skriva under alla papper …

Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

Här är Kalle och Alva våren 2011.

I fyra år levde Kalle och Alva under samma tak och givetvis gick de på samma dagis. Där hade personalen först lite svårt för att förstå att de inte var syskon, utan morbror och systerdotter. Och även där fick Sanna erfara att hon var en mycket ung mamma.

– Det hände då och då att personalen vände sig till mig i frågor som rörde Alva, minns Christina. Det kändes inte riktigt bra, det var ju inte jag som var mamman. Men jag brukade säga åt dem, att de frågorna fick de ta med Sanna.

 

Går i samma skola
2011 flyttade Sanna och Alva till en egen lägenhet och då som först ansågs hon vara vuxen i omvärldens ögon. De flyttade dock inte särskilt långt, bara två hus från föräldrarna, och både mor, dotter och barnen har en mycket nära relation.

– Alva och Kalle går i samma skola, berättar Sanna. Det är roligt för dem och praktiskt för oss, som kan hjälpas åt med hämtning och lämning.

Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

Alva, 8 och Kalle, 9, går i samma skola. Många tror att de är syskon fast egentligen är Kalle morbror till Alva. Både mor och dotter, Christina och Sanna Kaakinen, fick barn tidigt.

Och det kan behövas, för båda har fullt upp. Christina jobbar heltid inom hemtjänsten samtidigt som hon pluggar till undersköterska och Sanna läser upp gymnasiebetygen på Komvux parallellt med att hon jobbar åt ett eventföretag. Dessutom har de startat eget.

– Vi driver ett företag där vi bland annat bjuder in till egna events med fokus på föräldrar och barn, säger de med en mun. Vi tar även fram lösningar för företag som vill synas och har ett stort nätverk.

Båda två är flitiga bloggare och stoff saknas inte när man har barn.

– Livet är bra, säger de med en mun. Vi ångrar inte för ett ögonblick att vi blev mammor tidigt, och det är inte jobbigt med barnen – de är med hela tiden och kommer med inspiration och många nya idéer.

Jag och mamma fick barn nästan samtidigt

Kalle och Alva leker med lerfigurer.

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 49 2015.

Vill du veta mer om Christina och Sanna?

Gå in på mammamingel.se eller ungaforaldrar.se.

Marie, 24, har förlorat två barn och fått ett nytt hjärta
Tack för att du ville bli min mamma!
Trebarnspappan Mikael fick besked om Alzheimer – vid 41 års ålder
Scroll to Top