Lär dig sticka och virka med filmer på YouTube!

De flesta lär sig sticka och virka av någon som redan kan. Har du ingen att fråga kan du ändå hitta en lärare – via datorn. Här finns entusiastiska människor som visar precis hur man gör, och du kan sitta hemma i soffan och göra efter – helt gratis.

Lär dig sticka och virka med filmer på YouTube!

För den som inte lärt sig sticka eller virka, kan mönster och beskrivningar på papper vara mycket förvirrande. Även vana handarbetare kan ibland behöva tänka efter både en och två gånger innan de ger sig i kast med en knepig beskrivning.

Kanske vill man ge upp – men gör inte det! Sök dig istället till internet och närmare bestämt till filmsidan YouTube där vem som helst kan ladda upp filmer och ha sin egen filmkanal.

Där får du se och höra en riktig människa visa och förklara hur du ska göra. Många som älskar olika typer av handarbete vill dela med sig av sin kunskap och entusiasm. De gör det genom att lägga ut korta filmer där de visar hur man till exempel lägger upp, stickar en häl eller använder flera färger.

Massor av gratisfilmer

• Att titta på YouTube är helt gratis.

• På YouTube kan människor i hela världen kommunicera med varandra. Oftast genom att lägga upp egna filmer eller kommentera de filmer som ligger där.

• För att titta på filmer behöver man inte ange sin identitet.

• Privatpersoner kan lägga upp filmer om nästan vad som helst.

Enkelt att hitta

• Börja med att gå in på  www.youtube.com.

• YouTube innehåller miljontals filmer. För att hitta det du letar efter använder du sökfältet som finns längst upp på startsidan. Exempelvis kan man söka på ordet sticka. Då kommer det upp förslag på filmer som handlar om stickning. Sedan väljer man den film som man tycker verkar bäst.

• På startsidan visas också förslag på filmer om andra ämnen än det du söker, men det kan du strunta i. Efter att du sökt i sökfältet några gånger kommer förslagen på startsidan att baseras på det du tidigare tittat på. Då kan det vara spännande att ibland klicka på ett av dessa förslag.

• Det kan ibland komma upp små reklamrutor i de olika filmerna du tittar på. Det är bara att trycka på krysset i hörnet på reklamrutan eller låta den vara. Ofta är det innan filmen du vill titta på sätter igång, som en reklamfilm spelas (precis som på bio).

• Reklamfilmerna brukar vara upp till 30 sekunder och du kan vänta medan de spelas klart, så sätter filmklippet igång direkt efter. Många reklamfilmer kan man desstuom trycka bort efter bara några sekunder.

Lär dig sticka och virka med filmer på YouTube!
Så här kan det se ut i en instruktionsfilm på YouTube.

Bra filmer för nybörjare

På svenska:

Pernilla Einarsson – textilstuderande på folkhögskola (se intervju längre ner på sidan). Aktiv användare med många filmer som beskriver allt från hur man stickar vantar till hur man syr en hel midsommarkrans. Här hittar du hennes YouTube-kanal:
www.youtube.com/pernillaskreativa

Rottztextil – Hennes filmer handlar mycket om broderi, stickning och övrigt textilarbetande – till exempel hur man knyter armband.
www.youtube.com/rottztextil

• Det finns fler svensktalande användare än de två som nämns här, men många har bara laddat upp några få filmer. Söker man på ord som stickning eller får man många filmer att välja mellan, skapade av olika användare. Prova att variera genom att söka på stickning för nybörjare eller något särskilt du vill lära dig, t ex sticka en strumpa.

På engelska:

Även om du inte tycker du är så bra på engelska går det ofta bra att följa instruktionsfilmer där det talas engelska. Man lär sig bäst genom att härma hur personen på filmen gör och själva tekniken är ju samma. Här är några bra YouTube-kanaler på engelska:

www.youtube.com/goodknitkisses
www.youtube.com/happyberrycrochet
www.youtube.com/woolandthegangsa

Bra ordlista om du vill söka efter filmer på engelska:

Virka = Crochet
Sticka/stickning = Knit/Knitting.
Väva/vävning = Weave/Weaving
Sy/sömnad = Sew/Sewing
Brodera/broderi = Embroider/Embroidery

Pernilla ger gratis lektioner i handarbete på YouTube

Lär dig sticka och virka med filmer på YouTube!

En som förstått potentialen i att lägga ut filmer på internet är Pernilla Einarsson, 23 år. Hon har i lite mer än ett år använt sig av YouTube för att lära ut handarbete – steg för steg. Det hela började under en period då hon var arbetslös.

– Jag var trött på att bara läsa böcker och ville ha något att göra under dagarna. Jag bestämde mig för att fortsätta sticka på en halsduk, som jag påbörjade när jag var kanske elva år. Jag gick in på YouTube och hittade en bra film som förklarade hur man stickar. Filmen var halvklar och det verkade inte som om kvinnan som skapat filmen hade någon intention att avsluta den. Därför fick jag prova mig fram tills jag kom på hur man skulle avsluta stickningen.

Pernilla insåg att det antagligen var fler än hon som satt där och var snopna över att inte få veta hur man ska avsluta sin stickning och bestämde sig därför för att skapa en egen film med handledning.

– Efter ett litet tag hade fler och fler sett filmen och jag började få positiv respons i form av kommentarer. Då insåg jag att detta kunde jag fortsätta med och jag började med att publicera en lektion i hur man stickar vantar.

Efter ännu mer positiv respons kom Pernilla igång ordentligt och började spela in fler filmer med olika lektioner i handarbete. Hon menar att det finns flera positiva aspekter med att använda sig av videofilmer istället för av beskrivningar på papper.

– För någon som inte är van vid att följa en beskrivning, kan det vara mycket lättare att förstå en förklaring när en person visar och berättar. Vissa saker har jag själv upplevt är svåra att förstå från ett papper, exempelvis hur man stickar hälen på en socka. Missförstår man förklaringen, så kan resultatet bli jättekonstigt.

För Pernilla blev de personliga konsekvenserna positiva av att hon satte igång med lektioner på Youtube. Hon studerar just nu på Textilskolan på Mullsjö folkhögskola och har i allra högsta grad tänkt fortsätta med handledningen på YouTube.

– Jag får så fin respons och folk föreslår även saker som de skulle vilja att jag lär ut, så jag kommer absolut fortsätta med detta.

Scroll to Top