Peter Jihde är redo för en ny fas i livet

Här berättar den folkkäre programledaren om kampen mot sin diabetes, hur livet som trebarnspappa har förändrat honom – och varför han sa upp sin fasta anställning för att kunna jaga en hemlig dröm.

Peter Jihde är redo för en ny fas i livet

 

Vi träffas på ett fik vid Odenplan i Stockholm. Här har Peter Jihde varit stammis i åratal, det är i de här livliga och bullriga kvarteren han känner sig som mest hemma. Ett stenkast bort bor han i en lägenhet med sin fru Karin, 40, och sina tre döttrar. Alldeles runt hörnet ligger Vasaparken där han brukar leka med Mollie, 10, Alice, 5, och Amanda, 2, på eftermiddagarna.

 

För att vara en man som två dagar i veckan tvingas gå upp 03.45 för att leda Nyhetsmorgon på TV4, tillsammans med kollegan Tilde de Paula, ser Peter Jihde oförskämt fräsch och pigg ut.

– De dagar jag sitter i sändning försöker jag få åtminstone fem timmars sömn innan jag går till jobbet. Men det blir oftast inte så mycket eftersom jag har småbarn som kan vakna när som helst. Det är bara att gilla läget, säger han och skrattar.

 

Platsen i morgonsoffan i tv – en roll som kräver att man ska kunna blanda lättsamma trisslottsskrapningar med gravallvarlig nyhetsjournalistik – är ännu en i raden av oväntade utmaningar som Jihde har gett sig i kast med. Från att exklusivt ha jobbat med sport i början av karriären fick han många att höja på ögonbrynen när han ledde TV4:s talangsåpa Idol under fyra säsonger, med start 2007.

– Jag har aldrig trivts med att stanna inom min ”bekvämlighetszon”. Jag vill alltid vidare. Så har jag alltid varit, säger han.

 

Större frihet

Viljan att testa något nytt fick honom att nyligen säga upp sig från sin fasta anställning på TV4 för att istället jobba som frilans. Det betyder inte att han kommer att sluta synas i kanalen, men det ger honom större frihet att parallellt kunna syssla med en livslång dröm.

– Jag har alltid haft en dröm att bli lärare. Nu har jag börjat föreläsa lite smått om presentationsteknik, hur man ska göra för att lära ut saker på ett effektivt och roligt sätt. Många människor sitter inne med väldigt mycket kunskap, men det gäller också att göra undervisningen underhållande. ”Infotainment” är ett fult ord, men lite åt det hållet. Föreläsandet är något jag vill utveckla, och genom att säga upp min fasta anställning får jag möjlighet att göra det.

 

Det är inte första gången i karriären som Peter Jihde har tagit ett oväntat beslut. 2001 lämnade han plötsligt TV4 – där han hade jobbat upp sig från att vara en anonym sportreporter till att bli en av kanalens tyngsta profiler – efter en konflikt med kollegan Robert Perlskog:

– Jag och Robban hade olika uppfattningar om hur man skulle jobba under ett stort evenemang, och jag gick och sa till mina chefer att jag inte kunde jobba med honom under det kommande hockeyslutspelet. De sa: ”Men det måste du göra”. Då sa jag ”okej” och sade upp mig.

 

Peter Jihde ler lite åt det drygt tio år gamla minnet.

– Det var kanske inte så genomtänkt. I dag skulle jag inte ha gjort så. Jag och Robban har pratat ut om det där för länge sedan, i dag är vi kollegor igen och kommer bra överens., säger han.

 

Plötsligt beslut

Efter avhoppet värvades Peter Jihde av värsta konkurrenten SVT, men sejouren där blev ganska kortvarig. 2007 valde han att återvända och även denna gång kom beslutet plötsligt:

– Jag gick tillbaka till TV4 för att jag skulle få jobba med Idol. Jag sa upp mig från SVT i juni, precis innan semestern skulle börja. Det skedde väldigt snabbt, men jag var tvungen att säga upp mig då för jag hade tre månaders uppsägningstid och Idol skulle börja i oktober. Några av mina chefer var väl inte jätteglada över mitt beslut, med all rätt. Men jag kände att det var rätt för mig, säger han.

 

 Peter Jihde är redo för en ny fas i livetFamilj och barn

Utöver de tidiga morgnarna i tv kretsar det mesta av Peter Jihdes liv i dag kring hans familj – hustrun Karin och deras gemensamma barn Alice och Amanda. Peter har även delad vårdnad om dottern Mollie, som han har med sin första fru Sarah.

– Jag har verkligen utvecklats mycket av att få barn. Det finns inget roligare än att se sitt barn le eller skratta, det är det bästa som finns i hela livet. Per automatik ler du själv och tycker allt är toppen. Men hur det är att bli förälder kommer som en chock för många eftersom livet helt förändras. Från att du och din partner har varit i fokus hamnar du plötsligt på åtminstone plats tre, och det kan kännas som plats sju, säger han.

– Det är fel att säga att det är ett ”arbete” att ha barn, men det handlar mycket om att få logistiken att fundera. Många föräldrar är inte förberedda på hur det är att bli förälder, och det vet jag att jag inte heller var. Men man lär sig för varje barn man får, fortsätter Peter.

 

Är du en aktiv pappa?

– Nja, jag är nog en ”simhallspappa”. Att bada har varit en favoritsysselsättning för alla mina tre barn. Men det skiljer ju lite i åldrarna mellan dem så det kan vara svårt att göra något med alla tre samtidigt. Min äldsta dotter Mollie har börjat rida så smått, men när de små barnen är med i stallet och skriker ”Mollie” börjar alla hästarna att skena och barnen ramlar av dem. Det är inte helt optimalt…

 

Peter Jihde fick nyligen veta att han lider av diabetes typ 1, något som har fått honom att lägga om sin livsstil och sakta ner på arbetstakten. Beskedet fick han efter att en längre tid ha känt sig oförklarligt trött – ändå var det inte därför han uppsökte den läkare som gav honom diagnosen:

– I samband med en ansiktsinflammation gjorde jag ett test av blodsockret. Sedan blev det direktfärd till akuten och tre dygn på sjukhus, berättar han.

 

Hur tog du beskedet att du lider av diabetes?

– Först glatt. ”Åh, vad skönt att få veta varför jag varit så trött!” Sedan blev jag ledsen. ”Nu är livet över”. Sedan blev jag glad igen och tänkte ”Men, det går ju att leva ett juste liv med diabetes! Då kör vi”.

 

Hur har du anpassat ditt liv efter sjukdomen?

– Jag äter som sjukdomen vill att jag ska äta. Ofta. Och kolhydratsnålt. Jag lär mig nu att låta sjukdomen leva mitt liv. Så gott det går.

 

Livspusslet är svårt att få ihop för alla småbarnsföräldrar, och det blir inte lättare av Peters nytillkomna kamp mot sin diabetes samt det faktum att hans fru Karin också har ett krävande jobb som kommunikationschef för upphovsrättsföreningen Stim. Men eftersom han inte gärna kan missa en direktsändning är det extra svårt för just Peter att ”vabba” när barnen blir sjuka.

– Vi har gjort så att Karin ser till att inte ha några möten inplanerade före klockan elva. Om något av barnen blir sjukt kan jag åka hem direkt efter sändningen och lasta av henne. Det har redan hänt några gånger. Men det är bra att kunna bolla sina vab-problem med Tilde, som har fyra barn, hon sitter ju i samma sits som jag.

Under reklampauserna delar vi erfarenheter med varandra, säger han.

 

Misslyckande

Efter att Peter och hans första fru Sarah gick skilda vägar 2006 träffade han Karin Widengren som han gifte sig två år senare. Karin, som under lång tid har bott utomlands, visade sig vid deras första möte ha en unik egenskap som hon delade med väldigt få svenskar – hon visste inte vem Peter var.

– Nej, när jag träffade min hustru hade hon ingen aning om vem jag var. Och det var ju superbra! Jag hade ingen aning om vem hon var heller, så det var som två vita ark, berättar han och ler.

 

Den jobbiga tiden efter skilsmässan pratar han, av hänsyn till alla inblandade, helst inte så gärna om.

– Det är klart att det är ett misslyckande att gå isär när man har barn. Men vi är båda lyckliga på var sitt håll i dag. Resultatet blev bra, till slut. Men jag är inte den som vet vad som är rätt och fel, så kan man väl sammanfatta det.

 

Knepet att få ett förhållande med flera små barn att fungera ligger i att se till att även prioritera sig själva ibland, tror Peter.

– Man måste se till att vara ensamma med varandra också, ta in någon farmor eller så som kan passa barnen så man kan få en andningspaus. Allt får inte bara handla om logistik hela tiden. Man behöver det där lilla sugröret upp i luften som man kan suga i sig syre med, sen kan man gå ner under vattenytan och hålla andan igen.

 

Peter Jihde sörplar på en cappuccino och ser ut att vara nöjd med tillvaron.

– Alla går in i olika faser i livet. Nu är barnen och Karin det viktigaste för mig. För tjugo år sen hade jag tyckt det var det roligaste i världen att gå på alla fester jag får inbjudningar till, men nu trivs jag mycket bättre med att bjuda in några grannar och bara vara hemma.

 

Peter Jihde är redo för en ny fas i livet

Personligt

Namn: Peter Jihde.

Ålder: 41 år.

Yrke: Programledare och föreläsare.

Bor: Lägenhet i Vasastan i Stockholm.

Familj: Gift med Karin, 40, kommunikationschef på Stim. Tillsammans har de döttrarna Alice, 5, och Amanda, 2. Peter har även dottern Mollie, 10, från ett tidigare äktenskap.

Aktuell: Leder Nyhetsmorgon i TV4 tillsammans med Tilde de Paula.

Annons
Scroll to Top