Hur undviker vi att hunden får skabb?

Jag fick reda på av sonen att han sett en skabbräv precis i närheten där vi bor i ett litet samhälle. Nu undrar jag om...

Jag fick reda på av sonen att han sett en skabbräv precis i närheten där vi bor i ett litet samhälle. Nu undrar jag om det är något vi ska tänka på när vi är ute och promenerar med hunden? Vi vill ju inte att den ska bli smittad. Är det något speciellt vi ska undvika? Jag har ju hört att det är mycket smittsamt. Tack på förhand.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Skabbrävar som är plågade av sin sjukdom uppträder ofta mindre skyggt än ett friskt djur. De kliar sig mot stolpar och trädstammar och doften attraherar hunden som vill nosa och lukta. Då sker smittoöverföringen.

En del av de fästingmedel vi använder till djuren kan säkert i viss mån minska risken – men några vederhäftiga studier kring detta saknas. Var istället observant på ökande klåda. Äter djuret till exempel kortison ökar risken att drabbas något.

Rävskabbsklådan blir snart intensiv och ofta värre nattetid. Dessbättre botas hundarna snabbt med effektiva preparat. Det är värre för den stackars räven. Bästa sättet att förebygga sjukdom hos hunden är därför att avliva räven så den slipper plågas.

Scroll to Top