Min hund har något svart i öronen

Min 2 1/2-åriga golden-kille har alltid haft lite svart grejs i öronen. Jag har köpt öronrengöring hos veterinären, men det ogillas mycket av min hund...

Min 2 1/2-åriga golden-kille har alltid haft lite svart grejs i öronen. Jag har köpt öronrengöring hos veterinären, men det ogillas mycket av min hund och det kommer alltid nytt. Det luktar lite men inte så starkt. Är det farligt? Har han ont/problem av detta? Han är även snurvlig i nosen och har ibland ett lite rinnande öga. Jag har pratat med närmaste veterinär och de vill söva honom för att undersöka saken. Är det ett stort ingrepp, varför måste man söva min hund? Finns någon mildare/skonsammare behandling, är det skadligt att låta det vara och bara ta bort det svarta med bomull? Eller finns risk för att man skjuter ner det svarta längre ner i öronen? Jag använder inte tops. Snälla ge mig råd, min hund är annars pigg.
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det svarta är en blandning av vax, inflammatoriskt sekret, jästsvamp och bakterier. Det visar att det finns en pågående inflammation nere i ytterörat. Långvariga inflammationer är inte bra, huden i hörselgången förändras, den blir tjock och skrovlig. Till slut har man ett kroniskt tillstånd med ett öra som kliar allt värre och aldrig kan läka ut.

Därför bör man utreda hur omfattande besväret i örat är, man skall göra rent ordentligt och försöka hitta orsaken till att inflammationen inte lagt sig. Eftersom din hund till och med tycker att öronrensdropparna är besvärlig är det en klok idé att söva honom för att kunna undersöka och rengöra hans öron på bästa sätt.

Scroll to Top