Är det farligt med rökt kött till katten?

Min kastrerade hankatt Lukas är så förtjust i rökt fisk, hamburgerkött och rökt köttigt sidfläsk. Nu sa en väninna att katter absolut inte ska äta...

Min kastrerade hankatt Lukas är så förtjust i rökt fisk, hamburgerkött och rökt köttigt sidfläsk. Nu sa en väninna att katter absolut inte ska äta rökt mat. Stämmer det? I så fall, varför? Han dricker ju mer då och det är väl bra. Mindre risk för urinstenar, tänker jag.
Lukas matte

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Katter är mästare på att bli finsmakare! Problemet med rökt mat är ett högt saltinnehåll och ett lägre vätskeinnehåll. Som med all mat gäller det att en mindre mängd ibland är okej, men det är inte bra att gå till överdrift. Katten är ett djur designat att leva i halvöknar. Där får de en stor del av sin vätska via bytesdjuren och njurarna är optimerade för att spara på vatten. Samtidigt blir njurarna lite känsligare och många katter slutar sina dagar i njursvikt. Jag har inte sett några välgjorda studier som skulle visa på stora risker med just rökt mat, men det finns nog fog för att säga att det knappast är optimalt. Använd det rökta mer som en krydda, gärna blandat med vatten för att stimulera drickandet.

Scroll to Top