Vad betyder min sjukdom CREST Syndrom?

Jag har fått diagnosen CREST Syndrom och det är väldigt svårt att få information om det. Jag har mycket besvär med mina fötter, armar, knän,...

Jag har fått diagnosen CREST Syndrom och det är väldigt svårt att få information om det. Jag har mycket besvär med mina fötter, armar, knän, höfter och leder. På morgonen kan jag inte gå för fötterna värker och känns som de väger ett ton. Jag undrar om du har någon information att ge mig? Och har du några bra tips om den eviga stelheten och värken? Jag går på vattengympa och har lättare träning två gånger i veckan.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är bra att du försiktigt mjukar upp lederna genom träningen och vattengymnastiken. Mycket av behandlingen av CREST går just ut på att motverka stelheten genom värme och sjukgymnastik med mjuka rörelseövningar.

Namnet CREST på din sjukdom är en bokstavsförkortning och berättar på medicinskt språk om vilka besvär som kan ingå i åkomman. Bokstaven C betyder på latin såriga kalkknottror (Calcinos) som kan sitta i huden och senorna vid lederna och på fingrarna. R står för kalla, vita fingrar med nedsatt känsel på grund av en kramp i blodkärlen som i sin tur bär namnet Raynaud efter en fransk läkare på 1800-talet. E innebär sväljningssvårigheter eftersom muskelrörelserna i matstrupen (Esofagus) blivit stela. S beskriver att fingrarna kan bli svullna och skrumpna (Sklerodaktyli). Slutligen kommer bokstaven T från ordet Teleangiektasier som innebär att de små kapillärerna i huden är vidgade och lyser röda.

Alla de här symtomen bildar, när de förekommer tillsammans, ett s k syndrom som beskrevs redan 1911 och fått namnet CREST syndrom. Det är en reumatisk bindvävssjukdom som kännetecknas av ärrbildning och stelhet. De svårläkta förkalkningarna i huden är det mest karaktäristiska. Åkomman CREST syndrom är en variant av en större sjukdom som kallas Systemisk Skleros och som också är reumatisk.

Läkarna har ett speciellt blodprov på den här åkomman. Provet kallas ANA och visar i det här fallet att immunförsvaret reagerat mot en liten struktur inne i cellen som har betydelse för celldelningen och som kallas ”centromér”.

Det är reumatologläkarna som har störst erfarenhet av åkomman. De försöker genom medicinering dämpa immunförsvaret, inflammationen, värken och ärrbildningen, samtidigt som de försöker balansera biverkningarna av alla de olika medicinerna. Inte minst gäller det att inte förlora för mycket i vikt och att undvika att få olika infektioner. Det är viktigt att du håller dig borta från alla som är förkylda, hostar och nyser, eller på annat sätt sprider smitta eftersom medicinerna kan göra dig mer infektionskänslig.

Scroll to Top