Guide: De mysigaste julmarknaderna i Köpenhamn – där du går in gratis!

I en tid när det fortfarande är svårt att resa går det utmärkt att möta världen i Danmarks huvudstad. I december bjuder Köpenhamn på glittrande julljus, magisk stämning och ljuvliga dofter. Låt julen börja!

Miljoner juleljus lyser upp Köpenhamn i december. De strålar som stjärnor i träd och runt fönster, slingrar sig fram över husens fasader och får mig att trivas i vintermörkret. Ja, det är en fröjd för en julälskare. Och den som älskar tiden inför julen.

Perioden inleds med första advent och fyller almanackan fyra veckor framåt med glädje och förväntan. Inte minst med alla julmarknader. Då får jag mitt lystmäte i Köpenhamn – för här kan jag möta hela världen!

Dyrt, tänker du. Nej, det behöver inte kosta så mycket. Visst får jag räkna upp priserna cirka 40 procent när en svensk krona blir en dansk, men jag har gjort det till en konst att maximera min julmarknadsdag i Köpenhamn utan att betala en endaste krona i inträde. Och få fantastisk utdelning!

Följ med på en glittrande, glöggdoftande promenad längs den välkända gågatan Strøget, som sträcker sig från Rådhuspladsen, nära tågstationen Hovedbanegården, ner till Kongens Nytorv. Turen bjuder på inte mindre än tre julmarknader av varierande slag. Och som bonus en fjärde julmarknad i Nyhavn, som visar sig bli det bästa av allt.

Så ta på de bekvämaste skorna om du vill andas in jul längs ett Strøget som dessutom vimlar av butiker, restauranger, kaféer och andra sevärdheter.

4 gratis julmarknader i Köpenhamn:

HC Andersens julmarknad

Efter en kort promenad från Rådhuspladsen svänger jag av höger vid tredje gatan och är på Nytorv och HC Andersens julmarknad. Den kände sagoförfattarens gestalt lär gå runt och hälsa på besökarna vissa dagar, men just idag är det någon annan som möter mig vid entrén. En man vars ögon glittrar bakom runda glasögon. Tomten.

Ja, han ser så äkta ut att barnen stannar upp och frågar sig: Finns du verkligen på riktigt?

Jodå, skägget är äkta. Den runda magen likaså. Barnen får gärna känna, hälsar tomten glatt.

Inne i Julemandens hus har han sin tomtetron och efter lite lirkande avslöjar han att det är Henrik Sjeben som döljer sig under luvan och “tomtar” fem timmar varje dag. Då passar han även på att guida julbesökare, berätta att just här låg tidigare Köpenhamns gamla rådhus. Och, strax intill, en avrättningsplats! Alltså en plats för ond bråd död.

Det slår mig att blod flutit även på Stortorget i Gamla stan i Stockholm, som har julmarknad i december men år 1520 var mark för Stockholms blodbad. Märkligt.

Men numera är det fredliga platser och på Nytorv gläds tomten Henrik åt alla härliga historier han dagligen får höra. Av par som just varit på Rådhuset och vigts borgerligt och alla barn som delger honom sina önskningar.

Innan vi skiljs åt viskar han att han har världens bästa jobb men att han aldrig varit tomte i sitt eget hem. Inte en enda gång!

Runt tomtehuset doftar det glögg och nygräddade munkar. Här säljs lagrade ostar och rökta korvar. Även äkta mjöd, gjord på honung, säljs av kvinnor och män i vikingaskrud.

Guide: De mysigaste julmarknaderna i Köpenhamn – där du går in gratis!
Hemmets Journals reporter Madeleine Walles njöt av en pratstund med tomten själv på HC Andersens julmarknad.

Højbro Plads julmarknad

Efter att ha gått hela rundan vandrar jag nöjd vidare till Højbro Plads mitt på Strøget. Här är känslan mer internationell. Det säljs korv och kringlor från Tyskland, kakor och ostar från Nederländerna, nougat från Provence, churros från Spanien, ryska dockor och kakor från Italien. Även handgjord choklad i form av rostiga skruvar, grova tänger och en kran. Går de att äta? Javisst! Jag inser att många kommer att få dessa märkliga godsaker i sina julpaket.

Den här julmarknaden är större än HC Andersens, men i mitt tycke inte lika hjärtlig. Så efter att ha vandrat runt en stund fortsätter jag Strøget ner mot Kongens Nytorv. Jag kommer till det stora varuhuset Magasin, men idag ska det inte shoppas – även om dess källarplan är ett paradis för alla gottegrisar. Nej, jag vill ha något varmt i magen och slår mig ner på uteserveringen utanför varuhuset. Sköna värmare och filtar gör det fullt möjligt att sitta utomhus trots decemberkylan. Jag beställer tomatsoppa som serveras med varmt bröd. Och till det, förstås, en dansk öl – julebrygd.

Guide: De mysigaste julmarknaderna i Köpenhamn – där du går in gratis!
Julmarknadernas bodar erbjuder massor av klappar till både dig själv och dina närmaste.
Foto: TT

Kongens Nytorvs julmarknad

När jag ätit klart har mörkret sänkt sig över Köpenhamn – vilket är perfekt, för nu är Kongens Nytorv som vackrast. Här är framsidan av Magasin inramad i ljus och exklusiva Hotel d’Angleterre får alla turister att stanna upp, för varje december görs en påkostad julpyntning som är klart sevärd. Men framför allt är julmarknaden en pärla.

Jag kan smidigt följa en slinga mellan de olika julstånden, vars utbud visar sig vara en perfekt mix av de tidigare marknaderna. Och lite till! Korvar och köttbitar tillagas över öppen eld och vid ölvagnens många tappkranar väljer du själv din favorit. Allt du kan önska dig av mat, sötsaker och värmande klappar finner du här. Det är också här jag möter svenskarna, de som gjort det till en tradition att åka hit för att möta gemytet och njuta av stämningen.

Jag snurrar sakta runt, runt. Ser Det Kongelige Teater och tomtens renar som lyses upp av tusentals lampor. Jag tänker att vackrare än så här kan inte julen bli. Men det kan den faktiskt! För den verkliga pärlan återstår, visar det sig – den fjärde och sista gratismarknaden.

Guide: De mysigaste julmarknaderna i Köpenhamn – där du går in gratis!
På Kongens Nytorv kan man möta tomtens renar, om än i konstgjord form.

Nyhavns julmarknad

Fortsätter man över Kongens Nytorv kommer man till Nyhavns julmarknad. Här, vid kanalen, ligger julbodarna på rad och i vattnet utanför lyser ljusen i masterna på de förankrade båtarna.

Längs gångstråket tävlar de många restaurangerna om att erbjuda den mest lockande menyn. Finare ställen varvas med enklare hak, små prång där du kan slinka in för en värmande irish coffee eller
ett glas vin. Slå dig ner på en fårskinnsfäll och titta ut över den upplysta hamnen.

Varje hus är pyntat med granris och ljusslingor och det känns som att stå mitt i min barndoms adventskalender. Det är vackert och fyllt av ro och julefrid, trots att vi befinner oss i en miljonstad. Så nära hemma, men ändå kontinentalt.

Guide: De mysigaste julmarknaderna i Köpenhamn – där du går in gratis!
Hela Nyhavn är upplyst och fullt av bodar och julens godsaker.
Foto: Visit Denmark

Julmarknad med inträde:

Tivoli och Zoo

För dig som åker till Köpenhamn och är beredd att betala för sevärdheter är två platser ett måste i december. Tivolis julmarknad, förstås, nöjesfältet som förvandlas till ett jullandskap i Disneystil med alla sina bodar, värmande vedkorgar och karuseller som snurrar med skrattande barn och vuxna.

Miljoner lampor klättrar längs träden och glittrar i dammarna och för tankarna till både Lady och Lufsen och Aladdin. Här kan du gå i många timmar och bara njuta av känslan, för julens Tivoli är stort och vackert pyntat, även med växter. Det är som att gå i en saga.

En annan plats som är värd ett besök är Zoo, som sedan ett par år tillbaka har sitt eget tomteland med julmarknad. Jul på Zoo erbjuder pyssel för barnen och julbodar som säljer danska ullvaror och tjusigt julgranspynt. Varför inte en julgranskula som hyllar världens bästa mormor? Eller bonuspappa?

Här kan man också träffa djur från alla världens hörn. Jag behöver inte åka till Kina för att se en panda eller till Australien för att möta en känguru. De finns här! Liksom den indiska tigern och alla djuren från Afrikas savann. De rör sig på stora ytor och ser ut att ha det hur bra som helst.

Lejonfamiljen vilar i sitt öppna skjul. Pappa lejon gäspar stort, medan honan följer sin unge som busar med en grankvist. I aphuset bor 40-åriga schimpansen Jenny granne med unge Seli och det är fascinerande att följa deras familjeliv. Här finns bra information om alla djuren.

Jag får mig ett gott skratt när jag ser texten på alla papperskorgar som finns utplacerade: “Mata oss gärna”. Fyndigt! Ja, Köpenhamn i december är en plats för både stora och små, för julälskaren och för djurälskaren. Hela världen samlad på en och samma plats.

Guide: De mysigaste julmarknaderna i Köpenhamn – där du går in gratis!
Tivoli är magnifikt upplyst av miljoner juleljus. Foto: TT

Årets öppettider

Tivoli: 19 november–2 januari 2022

Højbro Plads: 12 november–22 december

HC Andersen: 12 november–21 december

Kongens Nytorv: 12 november–22 december

Nyhavn: 5 november–23 december

Så tar du dig dit:

  • Du kan åka både tåg och buss från Stockholm, Göteborg, Kalmar och Karlskrona och många flera orter direkt till ­Köpenhamn.
  • Från Malmö går tågen flera gånger i timmen.
  • Det går lokalbussar från ­Rådhuspladsen till Zoo. Resan tar 15–20 minuter.
  • Köpenhamns metro stannar vid Højbo Plads (station ­Gammel Strand) och vid ­Kongens Nytorv.

Sevärdheter längs Strøget:

  • Pistrolstræde – mysig gränd med butiker och trevliga restaurang Alsace. Se skylt från Strøget, nära Magasin.
  • Royal Copenhagen – vid Amagertorv, nära Højbro Plads. Här dukar kända personer upp vackra och annorlunda julbord varje jul.
  • Varuhusen Illum och Magasin är vackert pyntade juletid. Här finns dessutom bra restauranger, kaféer och toaletter!

Gott att äta:

  • Café Norden på Strøget ­serverar goda maträtter och fika. Två våningar med många sittplatser.
  • På Tivoli är Grøften en klassiker, en av de äldsta restaurangerna, med historia från 1874.
  • Restaurang Folk på Zoo har härliga smörrebröd och till ­barnen menyer med djurtema.

Bo bra och centralt:

  • Scandic Palace Hotel, vid ­Rådhuspladsen
  • Copenhagen Admiral, nära Nyhavn och Amalienborgs slott
  • Phoenix Copenhagen, nära Kongens Nytorv och Nyhavn

Mer turistinformation: www.visitdenmark.se

Scroll to Top