• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 tips för starkare och friskare hår

  Sommarens salta bad och solande har kanske gjort ditt hår skört och risigt. Men håret kan bli friskt och fylligt igen. Frisören Lisa Lundberg och Hemmets Journals hälsorådgivare Lotta Friberg delar med sig av sina bästa hårtips.

  7 tips för starkare och friskare hår
  Ibland behöver håret lite extra omvårdnad. | Foto: TT

  1. Kan man klippa sig till ett fylligare hår?
  – Om håret är slitet och ­eftersatt kan det hämma tillväxten, och då kan en bra klippning göra susen. Har du fina och sköra hårstrån tänk till i val av frisyr. Då är det inte optimalt med långa ­längder.


  2. Vilka produkter ­rekommenderar du för att få en tjockare känsla?

  – Börja med ett volymschampo och sedan en behandling som lämnas kvar i håret och gör det lättare att reda ut. Satsa sedan på någon uppbyggande volymprodukt, som sea salt-spray, mousse, root lifters (en sprej som man sprejar i hårbotten) eller textursprej som skapar känsla av mer hår. Det finns också produkter som inte tynger ner.

  – Det som är utmanande för tunt och fint hår är stylingen, som föning och värmetång. Det är viktigt att alltid använda värmeskydd, som du till ­exempel sprejar på. Var extra noggrann med detta på tunna och sköra hårstrån.


  3. Hur ofta ska man tvätta ett tunt hår?
  – Det är bra att inte schamponera alltför ofta, om du kan låta bli. Använda skonsamt schampo och avsluta med ­balsam som "stänger" håret och ger glans. Testa också torrschampo som du kan använda då du inte hinner tvätta.


  4. Ska man massera ­hårbotten?
  – Ja, mitt tips är att du varje gång du tvättar håret unnar dig en hårbottenmassage. Det är stärkande. Var inte rädd för att balsam masseras in i hårbotten. Skölj bara ordentligt efteråt så tyngs inte håret ner.


  5. Kan färg ge illusionen av tjockare hår?

  – Gå till en seriös hårfrisör som är ansluten till Sveriges frisörföretagare och prata med dem om färgning. Det som är bra med att färga är att håret sväller en aning och känns tjockare. Toning är den snällaste varianten och lägger sig kring hårstrået och tvättas sakta bort. Har du tunt hår är ett tips att blanda slingor i säg tre olika toner, det skapar en illusion av tjockare hår. Har du ljust hår kan du även testa en root shadow, då man tonar hårbotten lite mörkare än övriga håret. Den effekten gör att håret ser tjockare ut.


  6. Kan man fuska sig till ­tjockare hår?

  – Absolut! Idag är det vanligt att man lägger i några löshårsslingor, bara ett par på varje sida, för att få fyllighet. Funkar jättebra även i kortare hår.


  7. Kan man äta sig till ett ­fylligt hår?
  – Du kan testa ett preparat med ett spektrum av B-vitaminer, tipsar hälsorådgivaren Lotta Friberg. Kapslar med kisel kan också vara bra för hår, hud och naglar. Kapslar med svartvinbärsolja kan vara bra mot torr hårbotten och torrt hår. Quick Relief Shampoo och Blackcurrant Oil i sprayform är bra mot hårbottenbesvär som torrhet och klåda. Priorin innehåller biotin, en sorts ­B-vitamin, som kan vara bra för de med tunt hår. I övrigt handlar det också om att stressa mindre och äta ­näringsrik mat.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!