• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hans har lärt skatorna att städa trädgården

  Skator är smarta fåglar. Det vet ingenjören Hans Forsberg. Han har byggt en maskin som lär skator att plocka skräp. Som belöning får fåglarna något gott.

  Hans har lärt skatorna att städa trädgården
  Hans med sin fiffiga uppfinning. När skatorna stoppar en kapsyl i rätt behållare får de en jordnöt i belöning.

  I området runt Hans Forsbergs trädgård i Sävedalen utanför Göteborg finns det inte några kapsyler som ligger och skräpar. Anledningen till det är en maskin som Hans konstruerat och som får skator att storstäda bort blänkande metallföremål i utbyte mot mat. Idén fick Hans när han märkte hur påhittiga fåglarna var för att komma åt saker som de vill ha.

  – Jag upptäckte att skatorna lyckades öppna luckan till ljuslyktorna på altanen och stjäla värmeljusen. Det är en ganska avancerad mekanism och det var fascinerande att de lyckades lösa det.

  Erkänt intelligenta

  Hans blev nyfiken och började läsa på om kråkfåglar.

  – Då tänkte jag att det skulle vara spännande att ta det ett steg längre och testa vad man kan få dem att göra. Skator är ju erkänt intelligenta och nyfikna av sig.

  I trädgården fanns två häckande skator och för att få en uppfattning om hur läraktiga de var började Hans vänja dem vid att få mat utan motprestation. Nästa steg blev att lära fåglarna att komma åt maten genom att trampa på en knapp. Sedan var det dags att lära dem samla in kapsyler som de skulle lägga i en behållare.

  Hans kallar sin uppfinning för ett gym för skator. På staketet hänger en stor träskiva med ett hål i. Under hålet finns en metalldetektor och när en skata stoppar en kapsyl i hålet reagerar detektorn och en jordnöt eller något annat ätbart trillar ut på brädan.

  – I början lade jag ut många kapsyler på brädan. Skatorna blev nyfikna och när de gick omkring på skivan så råkade de sparka till kapsyler som åkte ner i hålet. Så lärde de sig successivt hur de skulle komma åt maten.

  Hans har lärt skatorna att samla kapsyler.

  Fem miljoner nyfikna

  Ett skatpar har bott i ett körsbärsträd på tomten i flera år. Det är de fåglarna som Hans har lärt upp. Men i höstas hände något märkligt som rubbade maktbalansen. En kväll levde skatorna rövare.

  – Det var ett himla liv. Massor av fåglar flockades runt maskinen och skatorna som bodde i trädgården kördes bort. "Vad ska hända nu", tänkte jag. Men så surrade det till i maskinen när en av de nya skatorna stoppade en kapsyl i hålet. Förmodligen hade de nya fåglarna sett hur de andra gjorde.

  Hans uppfinning har väckt ett enormt intresse över hela världen. Aktiviteterna vid gymmet filmas och läggs ut på Youtube. Hittills har klippen haft fler än fem miljoner visningar. I framtiden planerar Hans att lära skatorna att samla fler föremål.

  – Jag funderar på att lära dem plocka fimpar och mördarsniglar. Det borde gå. I Frankrike har man haft projekt och lärt skator att plocka skräp och mynt.

  För Hans är skator charmiga och talangfulla fåglar som aldrig upphör att förvåna honom.

  – Det som fascinerar mig mest är att de har levt upp till mina förväntningar. De har gjort precis som jag hoppades. De är vackra fåglar. De har ett regnbågsskimmer i den svarta fjäderdräkten. Och man ser i uppsynen att de är smarta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!