Hundcoachen Fredrik Steen: Hundarna har gett mig allt – till och med min nya kärlek

Det var inte förrän Fredrik Steen började jobba med hundar som han hittade rätt i tillvaron efter en uppväxt fylld av bråk, ångest och självmordstankar. Nu är han Sveriges mest kända hundcoach och visst spelade hundarna en viktig roll även när han och sambon Mimmi blev ett par.

Året är 2015. Fredrik Steen och mamman till hans barn är på besök hos ännu en i en lång rad av psykologer för att få hjälp att hantera sina söners adhd.

När besöket är slut hejdar psykologen Fredrik och ber honom att stanna kvar i rummet. För första gången på 43 år får Fredrik frågan om han vill göra en neuropsykiatrisk utredning för egen räkning. Hans omedelbara svar är ja. Den grundliga utredningen som görs visar att han lider av grav adhd.

Fredrik Steen

Ålder: 48 år.
Familj: Sambon Mikaela ”Mimmi” Nyberg, 28, sönerna William, 13, och Alexander, 10, från ett tidigare äktenskap, hundarna Pacco, Lilla Nymo och Fyran.
Bor: I Tullinge söder om Stockholm.
Gör: Hundexpert.
Aktuell: Med boken #Fredrikälskarhundar – Konsten att kommunicera med hundar. Fredrik medverkar dessutom regelbundet i Nyhetsmorgon på TV4.

– Många undrade vad det skulle vara till för nytta att göra en utredning så sent i livet men för min del var det bra. Diagnosen förklarade all ångest och allt elände under min uppväxt. Dessutom skapade den en förståelse för mina ungar.

Som förälder har Fredrik genomlevt åratal av strider med dagis och skolor, hätska argumentationer med rektorer, olika försök till lösningar och en återkommande uppgivenhet över att ingenting tycks fungera. Värst bekymmer har det varit med yngsta sonen Alexander som idag är 10 år.

– Alexander har haft sådan ångest inför att gå till skolan att han på fredagskvällarna har gråtit över att det snart är måndag igen. Jag upplever att han har känt precis som jag gjorde när jag var liten, att ingen tycker om honom och att allt han gör blir fel. Det har gått så långt att han rymt från skolan.

Ett lyckokast

Så snart det kommit ett nytt telefonsamtal från någon av Alexanders rektorer har Fredrik vänt taggarna utåt och gjort sig redo för en ny batalj. Då han i höstas blev uppringd av skolans nya rektor hade han som vanligt garden uppe. Men till hans förvåning ringde inte rektorn för att klaga över sonens uppförande. Istället förklarade hon att Alexander verkade vara väldigt begåvad och att hon ville utvärdera hans kunskapsnivå.

– Testerna visade att Alexander, som går i trean, låg på nians nivå i svenska och engelska och på sjuans nivå i matematik. Han fick flytta över till en låg- och mellanstadieskola där han får undervisning som är anpassad efter hans kunskapsnivå i de olika ämnena. Mestadels läser han med åttondeklassarna, säger Fredrik.

Den okonventionella metoden har visat sig vara ett lyckokast. Från att tidigare ha gjort allt för att slippa skolan stannar nu Alexander frivilligt kvar tills klockan ringer ut för åttorna trots att han har tillåtelse att gå hem tidigare.

– Förut kunde Alexander skriva att han ville att vissa av hans lärare skulle dö. Nu skriver han istället att lärarna är coola eller snälla. För första gången någonsin är han stolt över sig själv och sina kunskaper. Det känns nästan för bra för att vara sant, utbrister Fredrik glädjestrålande.

Själv hade han inte samma tur som sonen. Under långa perioder av skoltiden var Fredrik en så kallad hemmasittare som inte dök upp i klassrummet överhuvudtaget. Då han någon enstaka gång var där hamnade han alltid i bråk och konflikter.

– Jag mådde konstant dåligt och hade till och från självmordstankar. Mamma var ofta förtvivlad över situationen. På kvällarna när jag hade gått och lagt mig hörde jag hur hon grät och frågade min pappa vad de skulle göra. Pappa svarade alltid lugnt: “Kerstin, strunta i det där, det löser sig.” Jag tror det var hans ord som räddade mig. Och hundarna. Jag var inte mobbad, men däremot blev jag aldrig bjuden på fester och annat. Det var väl ingen som orkade med mig. Istället blev hundarna i vår familj mina bästa vänner.

Hundcoachen Fredrik Steen: Hundarna har gett mig allt – till och med min nya kärlek
Mimmi utsatte Fredrik för ett speciellt ”hundtrick”. Hon låtsades ha en problemhund bara för att få tillfälle att träffa Fredrik!

Lättare med hundar

Ända sedan barndomen har Fredrik känt att han många gånger haft lättare att kommunicera med hundar än med människor.

– Det jag gillar med hundar är att de är raka och ärliga i sin kommunikation. Om de inte gillar något visar de det. Själv är jag precis likadan. Genom hela livet har jag fått kommentarer från alltifrån arbetsgivare till vänner om att jag är argsint men det är inte sant. Det är min tydlighet som folk förväxlar med argsinthet.

Efter nian började Fredrik arbeta som snickarlärling. Tack vare jobbet kunde han spara ihop till sin allra första egna hund, schäfern Iwhan. Törstande efter kunskap inom hundområdet deltog han i alla kurser och utbildningar som stod till buds.

På en av hundklubbarna där han var stamgäst skedde ett livsförändrande möte. Under en hundträning kom poliskommissarien Bosse Nyman, bror till skådespelerskan Lena Nyman, fram till Fredrik.

– Bosse var utbildningsledare för polisens hundförare. Han bjöd in mig att delta i polisens hundträningar. Snart började Bosse skicka över hundförare som hade problem med sina hundar till mig. Tack vare honom insåg jag att det här var ett område som jag var duktig på. Innan dess hade jag på fullaste allvar trott att jag var totalt obegåvad eftersom jag hade misslyckats med skolan.

Fredriks stora dröm var att själv bli polis, 17 år gammal började han på komvux med målsättningen att läsa upp sina betyg så att han kunde söka till polishögskolan.

– Det var ett stort steg för mig som hade hatat skolan så innerligt. I min klass gick en äldre man som var pappa till en av mina före detta skolkamrater. Han började göra närmanden mot mig. Jag blev så rädd att jag varken vågade säga ifrån eller berätta något för mina föräldrar. Jag inbillade mig att jag kanske hade missuppfattat alltihop. Det hela var så obehagligt att jag bestämde mig för att hoppa av komvuxutbildningen.

Låtsades ha hund

Med en suck konstaterar Fredrik att händelsen är kännetecknande för hela hans liv. Som 18-åring åkte han förväntansfull iväg till I1 i Kungsängen för att göra värnplikten som gruppbefäl och hundförare. Mindre än ett dygn senare skickades han hem efter att ha satt sig upp mot en överordnad. Några år senare avskedades han från tjänsten som väktare på Securitas efter att högljutt ha klagat på bristfälligheter i hundträningen.

– Kort efteråt kom en bestämmelse om att alla hundförare på vaktbolag skulle utbildas på polishögskolan. Gissa vem som var huvudlärare på utbildningen? Att jag, som inte hade klarat av skolan, hade lyckats bli lärare till poliser på polishögskolan kändes verkligen som en skön revansch.

År 2006 fick en tv-producent, som var i färd med att göra en svensk variant av den amerikanska tv-succén Mannen som talar med hundar, nys om Fredrik. Programmet Hundcoachen blev hans debut i tv-rutan. Sedan dess har Fredrik etablerat sig som ­Sveriges mest välkända hundcoach.

Han säger att han har hundarna att tacka för det mesta i sitt liv, vilket faktiskt inte är någon överdrift. Utan sin expertis på hundområdet hade han till exempel med största sannolikhet aldrig träffat sambon Mimmi Nyberg. Mimmi beundrade under flera år Fredrik på avstånd.

– Jag tyckte att han var så himla snygg, trevlig och mysig. Trots att jag inte hade någon hund just då följde jag honom på Nyhetsmorgon och Instagram, berättar hon.

När Mimmi en junidag 2016 promenerade på Sveavägen i Stockholm fick hon syn på Fredrik. Hon insåg snabbt att hon inte ville missa chansen att prata med honom. Men för att få igång en ordentlig konversation var hon tvungen att säga något mer än att hon tyckte att han var skicklig i sitt yrke. Brådstörtat hittade hon på en vit lögn.

– “Jag har en jättejobbig hund som skäller och drar i kopplet. Snälla, snälla, kan inte du hjälpa mig?” bönade jag. Fredrik sa att det var självklart att jag skulle få hjälp med min hund. Eftersom han hade bråttom till en filminspelning hade han inte tid att prata där och då men han gav mig sitt nummer och bad mig höra av mig.

Hundcoachen Fredrik Steen: Hundarna har gett mig allt – till och med min nya kärlek
Det är alltid liv och rörelse hemma hos Fredrik och Mimmi med tre glada hundar!

Hemlig relation

Mimmi tog honom på orden. De kom överens om att träffas på ett hotellkafé för att försöka få pli på den odrägliga hunden.

– Jag undrade hur jag skulle ta mig ur min lögn. Men till min förvåning verkade inte Fredrik fundera så mycket över att jag kom till vårt möte utan hund. När vi hade suttit och fikat en stund och pratat om allt möjligt kröp det fram att jag inte hade någon hund överhuvudtaget, säger Mimmi.

– Jag hade nog anat att det var så men det spelade ingen roll för mig, säger Fredrik. Det enda som betydde något var att vi hade så otroligt roligt tillsammans. Efter den där fikastunden har vi aldrig skilts åt. Mimmi följde med mig hem och blev kvar.

På grund av den 20-åriga åldersskillnaden höll Mimmi till en början relationen med Fredrik hemlig för sina föräldrar.

– Jag gruvade mig över hur jag skulle berätta det för min mamma men i slutändan ­behövde jag aldrig göra det. Mamma såg oss på tv när vi satt i publiken under direktsändningen av Sommarkrysset. I samma stund burrade det till i min väska. Mamma hade skickat mig ett sms där det stod: “Nu vet jag vem du träffar.”

Mimmi och Fredrik gör ingen hemlighet av att Mimmis föräldrar till en början var upprörda över att deras dotter blivit tillsammans med en så avsevärt mycket äldre man. Fredrik har förståelse för ­deras tvivel på förhållandet.

– När Mimmis pappa konfronterade mig med hur han kände svarade jag att jag hade all respekt för hans åsikter. “Men du har fel och det kommer du att märka i längden”, lade jag till.

Tiden gav honom rätt.

– Så småningom började Mimmis pappa tycka om mig. Idag har jag en god relation till både Mimmis föräldrar och bonusföräldrar. Det är suveränt att ha fått fyra nya vänner på köpet.

Inget självförtroende

Eftersom Mimmi har vuxit upp i en familjekonstellation med bonusföräldrar och bonussyskon kändes det inte konstigt för henne att komma in i en familj med barn.

– Min egen bonuspappa har alltid varit superengagerad i min skolgång och uppväxt. I början försökte jag jobba mig till en liknande roll i den här familjen men med tiden insåg jag att jag inte behövde det eftersom barnens mamma bor nära oss och är precis lika involverad i deras liv som Fredrik är. Det räcker att jag finns omkring pojkarna och ger dem det som de vill ha av mig.

För Fredrik har det varit viktigt att inte lägga över orättmätigt med ansvar för hushållet på Mimmi.

– Jag vill inte vara en töntig man som inte klarar av någonting själv, det har jag redan varit i tio år. Under mitt äktenskap med barnens mamma var det hon som skötte i princip allt hemma.

Fredrik betonar att det inte var på grund av bekvämlighet utan av rädsla som han ofta smet undan sin del av ansvaret.

– Jag trodde inte att jag skulle klara av saker och ting. När jag ombads att lämna barnen i skolan undrade jag skräckslaget vad jag skulle göra om de blev ledsna. För inte kunde väl jag trösta dem?

Känslan av otillräcklighet tilltog efter skilsmässan.

– Jag hade superångest över hur jag varannan vecka skulle klara av att sköta allt kring barnen helt själv. Två veckor senare satt jag i köket och frågade mig vad jag hade varit så orolig för. På den tiden hade jag hunnit upptäcka att jag var brutalt skicklig på att såväl laga mat som att tvätta och städa. Jag tog kontakt med min exfru och bad om ursäkt för att jag varit så passiv på hemmaplan under vårt äktenskap. Skilsmässan var bra på så sätt att den tvingade mig att ta ansvar.

Kanske får Fredrik en andra chans att göra allt rätt från början.

– Mimmi vill gärna ha gemensamma barn. Jag säger till henne att fördelen med att leva med en gammal gubbe är att jag vet vad som komma skall. Eftersom jag redan har gått igenom småbarnstiden en gång har jag en enorm respekt för det som väntar.

Scroll to Top