Klara Hammarström: “Att jag valde musiken över hästarna var inte populärt”

Flera av familjen Hammarströms elva barn är hästtokiga och tävlar i ridning. Det gjorde även Klara innan hon bestämde sig för att satsa på musiken. Nu vill hon bevisa för vinnarskallarna i familjen att hon valt rätt.

Klara Hammarström

Ålder: 20 år.
Familj: Mamma Anna, pappa Eskil, trillingarna Mathilda, Amanda och Lukas, 25, tvillingarna Selma och Klara, 20, Ingemar, 18, Julian, 15, Ellen, 12, Adam, 8, Annabel, 5, och Florian, 1.
Bor: I Stockholm.
Gör: Artist.
Aktuell med: Precis tävlat med låten Beat of broken hearts i Melodifestivalen den 20 februari.

Intresset för musik har Klara Hammarström haft så länge hon kan minnas.

– Jag kommer ihåg att jag brukade sitta vid flygeln och skriva musik redan som litet barn.

Klara växte upp med sin stora familj i Hälsingland, där det av tradition spelades instrument som munspel och dragspel. Klara berättar hur hon och syskonen brukade bilda luciatåg som varje år gick runt och lussade på olika hälsohem och sjukhus (båda föräldrarna är läkare).

– Då räckte syskonskaran till ett luciatåg. Idag är vi ett helt fotbollslag, konstaterar Klara.

Mamma Anna har alltså valt att skaffa hela elva barn, som nu är i åldrarna 1 till 25. Den yngste, Florian, fick hon som 50-åring. På SVT Play kan man följa familjens äventyr i programmet Familjen Hammarström.

Hästar har alltid stått i centrum för de flesta familjemedlemmar och Anna sköter ruljangsen kring barnens olika ridtävlingar runt om i världen. De har vunnit både SM- och EM-guld. Att som Klara gå från hästtjej till artist har stuckit ut bland familjemedlemmarna.

– Väljer man att satsa på hästarna finns mamma vid ens sida till 100 procent. Att jag valt musiken har inte varit lika populärt och jag har fått kämpa hårt för att bevisa att jag verkligen hamnat på rätt plats, säger Klara.

Att misslyckas är inte ett alternativ i familjen och lillasyster Ellen, som bara är 12 år, vet redan nu att hon kommer ta hem både SM- och EM-guld.

– Att visa att man vill bli bäst på något är ju väldigt o-svenskt. Och vår familj har helt klart haft jantelagen emot sig, men då har det varit skönt att ha syskonen att luta sig mot. Vi är alla tävlingsmänniskor och det är inget vi hymlar med.

Klara Hammarström:
Familjen Hammarström har sedan bilden togs utökats med ännu ett barn, Florian.
Foto: SVT Play

Tycker det är pinsamt

Klara kan inte komma på någon nackdel med att ha en stor familj, förutom att man måste vara snabb på godisskålen om man vill hinna smaka innan det tar slut. Så har det alltid varit – först till kvarn gäller.

Samtidigt menar Klara att när man är så många syskon får man tidigt lära sig att dela med sig.

– Vi syskon utvecklas genom att utmana varandra och vi vågar säga rakt ut vad vi tycker utan att tappa respekten för varandra.

Och hon säger att det aldrig funnits någon avundsjuka syskonen emellan.

– Nej, det där med avundsjuka har vi snarare känt kommit utifrån. Och just därför känns det ju extra skönt att vi som familj har varandra. Inte minst har jag och min tvillingsyster Selma stått enade, förklarar Klara och menar att de båda aldrig skulle överge varandra.

– Däremot är vi väldigt olika. Och vi blir mer olika ju äldre vi blir. Selma är den mer lugna och skötsamma av oss. Hon är den som får hålla mig tillbaka medan jag får lyfta fram henne. Det var först efter att jag flyttade till Stockholm och satsade på musiken år 2018 som vi delade på oss. Innan dess har vi alltid bott ihop. Till exempel har vi under säsonger bott på Irland och i Tyskland då vi båda tävlade i ritt, säger Klara som nu bara ägnar sig åt musiken – hästarna får vänta.

Inom ridvärlden är det ovanligt att, som Klara, ställa sig upp och sjunga och höras och synas.

– Min lillebror Ingmar, som ju rider i landslaget nu, tycker sådant beteende är pinsamt. Man ska helst hålla en låg profil. Men det ligger inte riktigt i min personlighet, om man säger så.

Klara berättar hur det alltid har förväntats av henne att hon ska uppträda eller sjunga på fester och det har inte alltid varit kul.

– Visst, det är ofta jag själv som tagit initiativet och mamma har försökt få mig förstå att jag inte alltid måste underhålla och ta den där platsen. Det är en egenskap jag försöker jobba på, att jag inte alltid behöver prata själv utan snarare invänta andra och se vad de tycker och har att säga, berättar Klara.

Klara Hammarström:
När Klara var med i Melodifestivalen förra året var det första gången hon stod på scen.
Foto: TT

Ger aldrig upp

Familjen Hammarström har ett internt uttryck: Kom igen, var en hammarströmmare! Det handlar om att man inte ger upp och att man satsar tills man lyckas.

– Vi barn har fått med oss ett motto som handlar om att hela tiden sikta mot att bli den bästa versionen av sig själv och att man ska våga drömma stort. Vi har fått med oss verktyg hemifrån, vilket har hjälpt oss att sedan klara oss själva. Och att göra fel är inte farligt. Man gör bara inte om det.

– Folk som tror att vi barn är bortskämda och födda med silversked i munnen kan inte ha mer fel. Jag är ingen liten bortskämd unge. Visst, jag har fått hästar, kläder och kärlek, men därefter har jag fått stå på egna ben, förklarar Klara.

Förra året var första gången hon tävlade i Sveriges största musiktävling och det var även första gången hon överhuvudtaget stod på en scen. Hon hade sedan hoppats på att få mer scenvana och verkligen leva ut sitt artisteri, men så kom pandemin i vägen och Klara fick istället dra ner på tempot avsevärt.

– Folk i min omgivning tyckte att det hade gått så fort för mig och min musikkarriär och att en paus därför skulle göra mig gott. Men nu har den där pausen varit väldigt lång, suckar Klara.

Artister är en yrkesgrupp som drabbats hårt av pandemin och Klara var mer peppad än någonsin på att stå på scen i lördags.

Klara beskriver sig själv som ett “rätt jobbigt barn”.

– Jag är ledartypen som styrt och ställt med alla i familjen. Jag har alltid hörts, har starka åsikter och massor av energi och har bråkat en hel del med mina syskon.

Det är först under senare år som hon blivit lugnare, säger Klara. Personligen tror hon att det beror på att hon idag lägger sin energi på rätt saker, som musiken. I sitt artisteri och musikskapande får hon utlopp för energi och känslor.

Klara Hammarström:
Ishockeyspelaren Alexander Holtz är Klaras pojkvän.
Foto: TT

Första pojkvännen

Klara har alltid känt sig som en udda fågel. Hon fick ofta gå ut ur klassrummet och inte sällan satt hon i samtal med lärarna, som påpekade att hennes energi störde friden i klassrummet. År 2016 fick Klara diagnosen adhd, vilket hon inte blev särskilt förvånad över.

– Min diagnos är inget problem för mig och jag har nu fått medicin som gör att jag klarar att hålla fokus längre på de saker som jag inte klarat av tidigare, som att läsa, städa eller skriva längre texter. Jag har haft svårigheter att hålla koncentrationen för sådant jag inte är intresserad av. Tack vare den medicin jag tar kan jag nu lättare sortera och fokusera på känslor och olika intryck.

Sedan åtta månader tillbaka är Klara tillsammans med hockeyproffset Alexander Holtz.

– Jag hade sett honom på tv och han hade sett mig i Melodifestivalen. När han hörde av sig till mig och frågade om en dejt tänkte jag att jag inte hade något att förlora.

Och det gick bra?
– Ja, han är min första pojkvän och den första kille jag tagit hem till mamma och pappa. De tycker jättemycket om honom, vilket är ett gott tecken. Tidigare har jag inte haft tid för kärleken. Då har fokus legat på tävlingar och träning. Jag får väl säga att det var tack vare corona som jag hade tid att träffa kärleken, haha!

Vad fastnade du för?
– Han är snäll och ödmjuk. Och han är ju modig som vågade ta kontakt med mig bara så där. Men sedan är han ju minst lika driven som jag är. Jag tycker det är otroligt sexigt att vara hängiven åt det man sysslar med.

Tävlingsmänniska som du är, hur tar du en förlust i Mello?
– Jag är ingen dålig förlorare, men visst blir jag ledsen och arg. Samtidigt ser jag det som tändvätska i elden. Det ger mig en sporre att bara försöka bli ännu bättre.

Vad betyder det för dig att ha en sådan stor familj?
– Familjen är min stora trygghet och mitt stöd. Inom familjen finns det alltid någon man kan tala om känslor med, en annan om sjukdomar, en tredje om affärer och en fjärde om teknik. Det är en enorm tillgång att ha så många att kunna vända sig till när man behöver råd. Eller bara behöver prata.

Kommer du själv vilja ha en stor familj?
– Ja, absolut! Men det får vänta. Min pojkvän är bara 19 år, så frågan om barn ligger långt fram.

Finns det något som skrämmer dig?
– Jag är ganska orädd av mig, men det skulle vara att misslyckas i så fall …

Vad gör dig lycklig?
– Att uppnå mina uppsatta mål, familjen, att få känna mig älskad och att visa andra kärlek och göra andra människor glada. Jag älskar att spendera pengar på presenter till andra, stå på scen, hästar.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag vill göra musik som påverkar folk och bli den allra bästa versionen av mig själv. Och gärna nå utanför Sverige.

Klara Hammarström:
Klara hoppas på en internationell karriär så småningom.
Scroll to Top