Låt julen blomma i loppisfynden!

Visst kan man göra en charmig adventsljusstake av fyra gamla mandelkvarnar! Eller låta kärt arvegods komma fram i ljuset och rymma julens vackraste blommor. Gör som Jonna Jollmo – satsa på återbruk och få ut mer glädje av dina loppisfynd och släktklenoder!

När julmiddagen dukas fram är det extra charmigt om mormors gamla såskanna får vara med på bordet – fylld med vita julrosor. 

Jonna Jollmo

Ålder: Fyller 31 år på julafton.
Familj: Sambon Fredrik och sonen Balder, 4 år.
Bor: På en gård utanför Hammenhög i Skåne.
Gör: Driver Fröken Bräken, en blomsteraffär med retrostuk som värnar om miljön.

Eller kanske farmors vackraste silverfat med hyacinter, mossa och torra kvistar från naturens skattkista.

Låt alla familjens generationer närvara i jul i form av bruksföremål från decennier bakåt. Det är både miljövänligt och återvunnet – dessutom väldigt mycket vackrare – än nyköpta plastkrukor.

Jonna Jollmo i Hammenhög på Österlen har varit en samlare sedan barnsben. Då rotade hon på mormor och morfars vind så fort hon fick chansen.

Hon är en given besökare på traktens alla loppmarknader året runt och en hel del av det hon fyndar tar hon med till sin blomsterbutik Fröken Bräken, där hon sedan gör jularrangemang i vackra gamla ting som kanske annars skulle hamnat på tippen.

Låt julen blomma i loppisfynden!
Jonna skapar unika jul-grupper i återbrukade loppisfynd i sin butik Fröken Bräken.

– Jag tycker mycket om 60-och 70-talen med sina murriga färger, säger Jonna. Men även 30- och 40-talen med sitt blåvita porslin passar i min butik.

Förutom blommor och grupper säljer hon även bruksföremålen separat – och butiksinredningen också om en kund skulle propsa på det. I den ombonade miljön trängs en trattgrammofon med en gammal resväska, vinterkängor av olika slag och en vinröd sammetssoffa som Jonna rest land och rike runt för att finna.

Just nu fyller julmusik butiken och skapar, tillsammans med tända stearinljus, gammaldags julgirlanger i papp och doften av nyutslagna hyacinter, en skön atmosfär.

Låt julen blomma i loppisfynden!
En vacker gammal soppterrin tål kyla men inte frost. Fyll den med vit julros och hyacinter som är både knoppiga och utslagna – det blir fint ihop!

Jonna vill inspirera alla att prova att göra egna julgrupper, att lägga kärlek i arrangemang vi ska ge bort eller njuta av själva. Framför allt vill hon tipsa om att låta naturen vägleda oss. Ta en sväng i skogen och plocka det du hittar på marken!

– Jag behöver inte följa en massa Instagramflöden för att få inspiration, säger Jonna. För mig räcker det att följa naturen!

Det är härligt att se julens arrangemang växa fram under Jonnas fingrar. Hon älskar vita blommor så det använder hon helst, men gärna med inslag av färg i form av torkade apelsinskivor, äppelringar och taklök.

Låt julen blomma i loppisfynden!
Jonna kombinerar växter som taklök och eukalyptus med juliga keramikhjärtan och rött paketsnöre.

– Alla som har en trädgård kan säkert hitta växlighet där till sina julgrupper. Taklöken är väldigt tacksam och alla former av frökapslar och allt som torkat går utmärkt att använda.

– Låt gärna barn och barnbarn vara med när du pysslar med blommor, men ha inte för stora krav. Ha kul! Min 4-årige son vill gärna hjälpa till men är envis och bestämd och vill helst göra allt själv.

Jonna älskar julen och börjar pynta hemma redan i början av november. Julafton är hennes födelsedag! Då börjar dagen med att vännerna bjuds på en magnifik frukost med vörtbröd, skinka och diverse ostar.

Julbordet är dukat med Jonnas favoritblomma – amaryllisen – helst i alla tänkbara färger och former.

– Jag låter dem sticka upp i olika höjd ur en stor sockerlåda och pyntar med en annan favorit, mjuk-en, som är en långhårig sort av en. Och ljusslinga. Då är det jul!

Låt julen blomma i loppisfynden!
Fyra mandelkvarnar och en trälåda blir en fin adventsljusstake.

Jonna samlar på mandelkvarnar – här är hennes adventsljusstake! Tryck ner ljusen i lite brun oasis så att de står stadigt. Fäst kvarnarna på en trälåda som du dekorerar med ditt favoritpynt.

Jonnas tips:

Lägg på mossa om du vill dölja brun oasis, men glöm då inte att blöta mossan innan du tänder ljusen!

Låt julen blomma i loppisfynden!
Välkomnande arrangemang på trappan.

Zinkbaljan blir perfekt för decembers utomhusgrupp. Gör hål i botten, börja med lecakulor och plantera i jord. Då tål den fukt och kyla.

Julrosor trivs bäst utomhus och är fina med lärkkvistar, nypon och silvriga ljushållare som förr användes för ljus i granen – loppisfynd! Använd ljusslinga för utomhusbruk. Eller gravljus i en hållare, som kan brinna ute.

Scroll to Top