William Morris mönster är alltid på tapeten

Hans mönster är lika populära nu som när han ritade dem för 150 år sedan. William Morris tidlösa tyger och tapeter är svåra att hitta till fyndpris eftersom de sällan minskar i värde.

Den engelske konstnären och formgivaren William Morris ansåg att man inte skulle ha något i sitt hem som inte var användbart eller vackert – och han levde själv som han lärde.

När han skulle inreda sitt hem på engelska landsbygden år 1859 fanns det inga möbler och textilier som passade det då nybyggda, specialritade huset.

Därför började han själv, med hjälp av sina lika konstnärliga och kreativa vänner, att tillverka allt som behövdes. Det mynnade ut i att de ett par år senare startade ett företag tillsammans, The Firm, som sålde möbler, mattor, tapeter och textilier.

William Morris mönster är alltid på tapeten
The William Morris Gallery ligger i Walthamstow, en förort till London och nås lätt med tunnelbana.
Foto: TT

Skulle ha blivit präst

Tapeter och tyger med mönster av William Morris tillverkas fortfarande och de färggranna, slingrande mönstren med bladverk, blommor och fåglar är mer uppskattade än någonsin. Morris hämtade mycket av sin inspiration från naturen, växter och djur, men även från medeltida konst.

Han ansåg också att ingen skulle formge något utan att själv kunna hantverket, så han lärde sig att väva, brodera och tälja. Det var en reaktion mot den industrialisering som växte fram i England under hans livstid.
Hans tyger var också handtryckta och färgade med växtfärger, samtidigt som de nya, syntetiska färgerna gjorde sitt segertåg över världen.

William Morris föddes 1834 i Walthamstow, strax norr om London. Familjen var välbärgad och han växte upp på ett lantgods, som idag är ett museum över hans liv och gärning, The William Morris Gallery. Han skulle egentligen ha blivit präst men blev istället arkitekt, konstnär, formgivare, poet och författare.

Tillsammans med vännerna Edward Burne-Jones (konstnär och designer) och Dante Gabriel Rossetti (poet och konstnär) var han med i konstnärsgruppen Pre-rafaelitiska brödraskapet.

William Morris mönster är alltid på tapeten
En klassisk Emmafåtölj klädd i mönstret Chrysantemum klubbad för 800 kr.
Foto: Sundsvall stadsauktion

Tankar om framtiden

Han var också en av grundarna till The Arts & Craft Movement, som ville höja statusen för konst och konsthantverk – också det en reaktion mot den nya masstillverkningen som blev möjlig tack vara alla nyligen uppfunna maskiner.

Senare i livet blev William Morris också socialist med ett brinnande engagemang. Och eftersom han ville att inte bara de rika skulle kunna leva bekväma liv i vackra miljöer så sörjde han att hans egen formgivning var för dyr för att alla skulle ha råd.

William Morris mönster är alltid på tapeten
Red House, William Morris hem, är öppet för besökare.
Foto: TT

Hans bok News from Nowhere, som gavs ut bara sex år innan han dog 1896, är en berättelse om en tidsresenär som åker till ett framtida London, utan luftföroreningar, där varken pengar eller privat ägande finns. Men framför allt så njuter alla i denna utopi av att få skapa vackra saker med sina egna händer!

Och även om William Morris dröm om ett mer hållbart sätt att leva ännu inte har gått i uppfyllelse så blev de tapeter och tyger han skapade extra slitstarka.

Scroll to Top