• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svenne Hedlund om skilsmässan: Vi har aldrig varit ovänner

  När Svenne och Lotta, popvärldens mesta par, bestämde sig för att skiljas höjdes många ögonbryn. Men efter nära ett halvt sekel tillsammans hade de vuxit isär. Och Svenne försäkrar att han trivs som singel.

  Svenne Hedlund om skilsmässan: Vi har aldrig varit ovänner
  Lotta och Svenne har aldrig varit ovänner under sina 48 år tillsammans. Foto: Jan-Erik Ejenstam, TT

  Vid nyss fyllda 75 kan Svenne Hedlund se tillbaka på en lång och lysande karriär som på intet sätt är över, även om turnerandet inte är lika intensivt som förr. Men att det skulle bli på det viset var inget han kunde föreställa sig när han som liten parvel knatade runt på en nedlagd lantgård hemma hos mormor och morfar i Vittinge.

  – Jag föddes i Solna, men mina föräldrar hade inte möjlighet att ta hand om mig de första åren, berättar han. Och jag vet inte riktigt varför. När mamma fanns i livet försökte jag fråga henne, men hon ville aldrig prata om det.

  Sjöng på skoldanser

  Klart är dock att föräldrarna tyckte att han skulle få det bättre hos mormor och morfar och när han var någon månad fick han komma dit. Och han beskriver det som en ljuvlig tillvaro för ett litet barn. Han traskade över åker och äng och hade skogen inpå knutarna.

  Men när han blev sju och det var dags för skolgång fick han flytta hem till mamma och pappa, som då bodde i Nacka. Det var givetvis en flytt full av kontraster, men på barns vis anpassade han sig snabbt.

  I skolan gjordes prover och man testade vilka barn som var musikaliska. Svenne höll måttet och fick börja på Nacka musikskola. Snart kom han med i Nacka kyrkas barnkör, där han lärde sig sjunga i stämmor och läsa noter. Han var med andra ord väl rustad när rock'n'roll slog igenom.

  Som 11-åring med sin fiol. (Privat bild)

  Med syskonen Sonja, Siv och Gun. (Privat bild)

  En 14-åring med vågor i håret. (Privat bild)

  – När jag var 16 blev jag med i ett band och sjöng främst på skoldanser. Särskilt den kvinnliga delen var förtjust…

  Det gav en liten slant och den var välkommen eftersom Svenne fortfarande gick i skolan. Men han hade en förstående rektor som tyckte att han skulle satsa på musiken och så fick det bli. Vingarna bar nu inte fullt ut och för att försörja sig jobbade han som busskonduktör. Och han glömmer aldrig den där marskvällen 1964 då telefonen ringde.

  – Det var Hazze Östlund som jag gjort flera framträdanden med. Nu stod han med ett nytt band, Hep Stars, och det var kris eftersom sångaren hade blivit sjuk. Kunde jag då hoppa in?

  Hade tre barn

  Det fanns ingen som helst tid till förberedelser. Svenne slängde sig in i en taxi och sedan var det rakt upp på scen. Och på den vägen var det – Hep Stars hade gett sig den på att slå igenom och det dröjde inte så värst länge innan Cadillac låg etta på Tio i topp.

  Framgångssagan fortsatte, både i musikens värld och på det privata planet. 1966 befann sig Svenne och några musiker på gamla Hamburger Börs för att äta en bit mat. Då fick de höra att den amerikanska gruppen The Sherrys skulle uppträda och de blev nyfikna. 

  Extrastolar plockades in och de kom att sitta längst fram. Och snart föll hans ögon på en viss Charlotte.

  – Hon tittade tillbaka, minns Svenne med ett leende. Efter showen bjöd jag med trion på efterfest i mina föräldrars sommarstuga.

  Första orkestern Beatniks 1962–1963. Svenne med mikrofonen och kompisarna Erling, Mats, Kajan, Kjelle och Stefan. (Privat bild)

  Clifftones 1963. Svenne med mikrofonen. Kompisarna hette Classe, Steen, Svenne och Kajan. (Privat bild)

  Hep Stars 1964. Svenne står längst fram och bakom honom, i ljus rock, står Benny Andersson. (Privat bild)

  De sjöng och dansade och hade jättetrevligt och snart var Svenne och Lotta ett par, både på och utanför scenen. Lotta och hennes tre barn lämnade USA för Sverige och Solna, och sju år senare gick flyttlasset till småländska Sävsjö.

  – Jag blev god vän med en kille som hade dubbelboende, med lägenhet i Stockholm och hus i Sävsjö. Jag och Lotta uppträdde på Statt i Sävsjö 1973 och fick sedan följa med hem till min bekant. Vi blev imponerade av vad vi såg – vilken kåk!

  Fick vara i fred

  Familjen, som nu hade utökats med ännu ett barn, letade hus. Och varför inte Sävsjö, där priserna var betydligt lägre än i Stockholm? 

  Barnen fick en fin uppväxt där och Svenne upptäckte att det gick lika bra att sköta turnerandet från Sävsjö som från Stockholm.

  – Vi kände oss välkomna till Sävsjö och invånarna slog vakt om oss. När nyfikna besökare kom till stan och frågade var vi bodde, svarade Sävsjöborna: "Det har vi ingen aning om." Vi fick vara i fred. 

  De trivdes i sin elvarummare och turnéerna avlöste varandra. En barnflicka tog hand om barnen när mamma och pappa var ute och underhöll och vi är många som minns Melodifestivalen 1975 då Svenne och Lotta ställde upp med Bang a boomerang. De placerade sig på en tredjeplats, men de hade folkets stora kärlek och låten blev snart etta på åtskilliga topplistor.

  – Vi har sjungit den många, många gånger, men Lotta slutade sjunga 2013 och jag vill inte framföra den ensam. Det skulle inte kännas rätt.

  Odramatisk separation

  Svenne och Lotta finns inte längre, varken som artister eller som äkta par. 2014 gick de skilda vägar då skilsmässan var ett faktum och återigen blev de förstasidesstoff: Pop-världens lyckligaste par skulle skiljas.

  Svenne och Lotta Hedlund 1968. (Privat bild)

  Svenne och Lotta 1969 med barnen. (Privat bild)

  Vad tidningarna inte visste var att det frestar på att både leva och arbeta tillsammans och att beslutet hade mognat fram. De hade vuxit isär och för dem var skilsmässan tämligen odramatisk.

  – Vi har aldrig varit ovänner och det är stort. Vi kan fortfarande umgås och i julas samlades 26 barn, barnbarn och barnbarnsbarn i min villa. Då fanns förstås Lotta med.

  Svenne ställer ibland upp som chaufför eftersom Lotta inte har körkort. Han finns där när hon behöver besöka sjukvården, tandläkaren eller uträtta andra ärenden, även om de inte umgås var och varannan dag.

  – Vi fick 48 år tillsammans, men livet har inte förändrats speciellt mycket efter skilsmässan. Vi stannade inte kvar i vårt stora hus utan har bytt boende tre gånger. Och jag bor fortfarande kvar i den villa vi senast flyttade till.

  Han saknar inte tvåsamheten utan är fullt nöjd med att leva ensam. Men om någon hade sagt till honom för 25–30 år sedan att han skulle bo själv hade han slagit bakut.

  Då var det inget han kunde tänka sig, men nu går det jättebra. Han trivs i huset och kan ha tv:n på hur högt han vill. Och han har katten Prince, en 17 år gammal bondkatt-herre som på katters vis är den som bestämmer där hemma.

  Svenne och Lotta på scen. Lotta har slutat uppträda, men Svenne turnerar fortfarande. (Foto: TT)

  Svenne kör såklart en Cadillac.

  – Den enda nackdelen med singellivet är att jag inte blir serverad god mat varje dag, ler han. Lotta var jätteduktig i köket och helt suverän på svensk husmanskost.

  Ångrar sig inte

  Nu är Svenne pensionär men turnerar fortfarande, om än i mindre omfattning. Men under våren stod han på scenen tillsammans med Clabbe af Geijerstam, Janne Önnerud, Lennart Grahn och bandet Hep Stars, där han är den ende som varit med från starten. Tillsammans ­showade de med Hits of the 60's och de planerar för en ny turné nu i höst.

  Svenne har många gånger fått frågan hur länge han tänker hålla på. Men det vet han inte själv, för alltid dyker det upp någon rolig grej – och så länge han kan ta sig in på en scen och underhålla vill han fortsätta.

  – Men jag tror min kropp kommer säga till när det är dags att lägga av.

  Säger Svenne, som med åren blivit en tvättäkta smålänning och som givetvis kör Cadillac. Men det är knappast något som får Sävsjöborna att lyfta på ögonbrynen – han är en av dem och i Sävsjö vill han bli kvar.

  – Jag har aldrig ångrat att jag flyttade hit och har inga som helst planer på att lämna stan. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!