• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Victoria Skoglunds 6 bästa vårtips för trädgården

  Nu när våren snart är här är det dags att komma igång med trädgården på allvar! Victoria Skoglund ger sina bästa tips för hur du lyckas med trädgården i vår.

  Victoria Skoglunds 6 bästa vårtips för trädgården
  Trädgårdsexperten Victoria Skoglund delar med sig av sina kunskaper. Foto: Pressbild

  Trots allt som händer i världen just nu kan vi åtminstone glädja oss åt att våren är på väg. I tider som dessa blir det kanske viktigare än någonsin med trädgårdsarbete. Det är nämligen en perfekt aktivitet för dig som inte kan umgås lika mycket med andra människor just nu. När du jobbar i trädgården får du både frisk luft och motion, och du får dessutom glädjas åt hur härligt det kommer bli att njuta av din trädgård i vår och sommar. 

  Nu när temperaturen börjar krypa uppåt och dagarna blir allt längre är det dags att börja göra vårfint i trädgården! Men vad ska man egentligen göra för att få bäst resultat? En expert inom området är Victoria Skoglund, en av Sveriges mest kända trädgårdsmästare. Victoria driver populära handelsträdgården Zetas i Segeltorp utanför Stockholm och har bland annat synts i Nyhetsmorgon på TV4. I samarbete med Gardena delar hon med sig av sina bästa vårtips för trädgården.

  1. Beskärning

  Victoria börjar i sin trädgård med att klippa ner alla perenner och prydnadsgräs. Hon väntar med lavendel och havtornsbuskar tills hon ser de första gröna bladen. Annars finns en risk att hon klipper ner dem för mycket och de inte kan bryta nya skott på gammal ved. 

  – Häcksaxen är perfekt och lätt att använda när jag klipper in lavendel, prydnadsgräs och högresta perenner. Jag avslutar med att 'finklippa' buskar och rosor med sekatören där jag vill ha mer exakta och noggrant utvalda snitt.

  2. Jorden

  Victoria gödslar med hästgödsel och så fort jorden tinat gräver hon ner sin fermenterade bokashikompost i krukor och rabatter. Bokashi är en japansk komposteringsmetod där man använder sig av ett speciellt bokashiströ, berikat med effektiva mikroorganismer. Mikroorganismerna omvandlar vilka matrester som helst till näringsrik jord, perfekt för din trädgård eller balkongodling.

  Gyllenlack är en av Victorias favoriter bland frosttåliga växter. Foto: Getty Images

  3. Krukor

  Victoria poängterar att det i april och början av maj fortfarande är för tidigt att plantera ut känsliga sommarblommor. Frosttåliga blommor är däremot helt rätt i början av våren. Victorias favorit är mörkröd gyllenlack. Gyllenlack, eller lackviol som den också kallas, är en tvåårig växt som finns i flera olika färgnyanser. Den blommar som mest i april-juni, men håller sig fin i planteringar långt in på hösten.

  – Jag är också mycket förtjust i att blanda svarta violer tillsammans med blå förgätmigej. En supersnygg kombination. 

  4. Gräsmattan

  När jorden har torkat upp och gräset börjar växa är det dags att räfsa upp de sista löven. När det blir plusgrader toppdressar Victoria gräsmattan, vilket innebär att lägga på ett lager jord för att förbättra dräneringen och öka syret i jorden. Victoria tipsar om att det är perfekt att så extra gräsfrön i dressjorden. För att bekämpa mossa råder hon oss till att gödsla regelbundet, minst tre gånger under säsongen. Gräset bör klippas regelbundet. 

  – Jag brukar låta en del av gräsklippet ligga kvar som extra näring. Får jag mycket gräsklipp över lägger jag det kring buskar och perenner som skydd för uttorkning och extra gödsel då det innehåller mycket kväve.

  5. Första sådden

  Victoria sår de första luktärtsfröna inomhus. Favoriten är sorten Blue Velvet.

  – Den är ljuvlig att plocka in under sommaren för väldoft. Prova tomaten Sungold som ger de absolut godaste tomaterna. De smälter i munnen likt söta karameller. Ger stor och riklig skörd på sensommaren.

  Söta tomaten Sungold passar för odling både utomhus och i växthus. Foto: Getty Images

  6. Bevattning

  När det kommer till bevattningen, som kan vara riktigt knepig att lyckas bra med, är Victoria expert. Vårarna är ofta torra där hon bor och hon använder sig av flera olika hjälpmedel för att underlätta vattnandet. I trädgården har hon installerat Gardena smart system som sparar både tid och vatten. Victoria har också självbevattning i växthuset, en riktig räddare under varma och soliga dagar.

  – På terrassen har jag ett alldeles för stort antal krukor (har svårt att begränsa mig..) som ibland kräver daglig bevattning. Där använder jag Comfort Multipistol som varit i min ägo i säkert femton år. Perfekt till både större och mindre kärl, men även till mina planteringslådor med nysådda grönsaker.  

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!