• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • De bor i husvagn året om

  2011 tog Lennart och Christina beslutet att flytta till Tånga heds camping i Vårgårda för att bo i sin husvagn året om. De lämnade då sitt stora radhus i Herrljunga för en husvagn på 16 kvadrat, en flytt de aldrig ångrat …

  De bor i husvagn året om
  Foto: Sara Flodin

  De har mer fritid men framför allt mer frihet, förklarar paret när de ska berätta om fördelarna med boendet.

  – Dessutom kan vi byta bostadsort precis när vi vill, betonar Lennart som till vardags jobbar som busschaufför.

  Paret har en bekant som flyttade från campingen till en lägenhet men som snabbt ångrade sig och återvände till sin husvagn. 

  – Det var aldrig någon som kom och hälsade på honom i lägenheten och han kände sig så ensam. Han tyckte det var det värsta han varit med om, minns Lennart.

  Annat är det på campingen. På somrarna brukar altanen utanför familjen Karlbergs husvagn vara full med folk.

  – Här behöver man ingen inbjudan. Ser man någon ute så går man dit med kaffe eller vin och varje lördag turas de som vill om att laga middag i servicehusets stora kök. Men den som vill vara i fred respekteras för det, betonar Christina.

  Familjen Karlberg sitter mycket i förtältet som värms upp av två gasolvärmare. Här myser Lennart, Christina och Rebecca med storpudeln Ronja och shetland sheepdoggen Sigge.

  Eftersom familjen Karlberg bor i sin husvagn året runt har de blivit något av vaktmästare åt dem som flyr campingen vintertid. De skrapar bort snö från husvagnarna och ser till att allt är i ordning. 

  Sammanlagt bor ett tiotal personer året runt på campingen. Både Christinas och Lennarts söner har tidigare bott här. Nu bor Lennarts dotter Rebecca i en egen husvagn intill. 

  Ville flytta hemifrån

  – Det var läge att flytta hemifrån och jag hade ingenstans att bo, förklarar hon. 

  Rebecca bodde tidigare hos sin biologiska mamma på annan ort, men hon har besökt campingen flera gånger under semestertider och bestämde sig för att flytta hit.

  – Rebecca står i kö till en lägenhet, men det finns inga lediga. Det är åtta till tio års väntan på en bostad häromkring, berättar Lennart, vars son fortfarande bor i en husvagn i Kungsbacka där han fått jobb.

  Lennarts dotter Rebecca och hennes shetland sheepdog Sigge bor strax intill i en egen husvagn.

  Sommaren är en stor kontrast mot vinterns lugnare tempo. Tånga hed är en evenemangscamping där det nästan alltid händer något. Framför allt är den en samlingsplats för hundägare. Olika hundaktiviteter pågår på campingen från tidig vår till sen höst. 

  När hundaktiviteterna drar igång på våren blir familjens hundar lite oroliga, men de vänjer sig snabbt. Christina kan dock irritera sig på hundägare som inte plockar upp efter sina hundar eller släpper dem lösa i naturreservatets inhägnad. 

  Intill campingen finns minigolf, swimmingpool, bowling, 4H-gård samt en stor inomhushall där det råder aktivitet året runt. På Tånga hed arrangeras bland annat partiledardebatter, dansbandsveckor och hönsutställningar. Platsen gästas dessutom då och då av Diggiloo och Cirkus Brazil Jack.

  – Vi behöver aldrig åka någonstans, för allt kommer hit. Det är det som är så skönt, säger Lennart.

  Alla toasaker förvaras i en väska och Christina går oftast till servicebyggnaden i morgon-
  rocken för att ta en dusch.

  I april 2017 köpte Lennart och Christina en ny vagn, en Adria Alpina 903 på dryga 22 kvadrat, som är gjord för svenska väderförhållanden. 

  – Den är extremt isolerad. Elkostnaden blir samma som med vår gamla som var mindre och vi behöver aldrig frysa på vintrarna. 

  Lennart och Christina vill göra upp med alla fördomar som folk har om de som bor på campingar.

  – Man behöver inte vara missbrukare, ha ekonomiska problem eller vara psykiskt sjuk. Vi valde självmant att bo på camping, men det verkar folk inte förstå, säger Christina.

  Lennart uppskattar att deras totala boendekostnad ligger på cirka 5 000 kronor per månad, varav husvagnsplatsen kostar 1 600 kronor. Hade de haft den gamla vagnen kvar skulle avgifterna varit betydligt mindre. Därför rekommenderar de den som vill prova husvagnslivet att börja med en billigare husvagnsmodell för att sedan byta upp sig. 

  Kallt och rått ute, men Lennart bjuder på kaffe i en varm husvagn. Deras Adria Alpina 903 är välisolerad

  Att Christina mår bättre i ett mindre utrymme förklaras av att hon fick neurologiska skador efter en olycka när hon var lantbrukare och blev stångad av en ko. Christina tillfrisknade, men senare upptäckte läkarna att hon ådragit sig en kronisk hjärnskada. 

  För att paret ska trivas och vardagen underlättas för Christina måste det vara ordning och reda i husvagnen.

  Ordning och reda

  – Våra prylar har speciella platser och vi är noga med att alltid plocka undan efter oss. Det går åt energi om jag inte vet var sakerna är, förklarar Christina.

  Tidigare drev paret en liten camping utanför Herrljunga och de bodde även där i husvagn under semestertid. När de köpte den nya vagnen behöll de sin gamla vagn för att använda den till semesterresor. 

  – Vi bor aldrig på stora campingar utan bara på små, mysiga campingar, förklarar Lennart och tipsar om Jonsboda camping i Töreboda och Gröndal på Öland. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!