• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så hittade Carin Hjulström sin prins till sist

  När Carin Hjulström hade tröttnat på singellivet gick hon metodiskt tillväga. Det blev många fikastunder med okända män. Men efter 100 koppar kaffe såg det ut som att det "bara" skulle bli ett par kloka böcker. Då slog kärleken till.

  Så hittade Carin Hjulström sin prins till sist

  Carin Hjulström var stjärnprogramledare på SVT i mer än 20 år. ­Programmet Carin 21:30 hade fina tittarsiffror, höll alltid budget och fick bra feedback och fina recensioner. Men plötsligt 2008 lades programmet ner, kontraktet gick ut och sedan blev det "dödstyst". Vad var det egentligen som hände, varför slutade hon så tvärt på SVT?

  – Jo, den där frågan har både jag och de som stoppar mig på stan ställt många gånger. Jag vet fortfarande inte varför. Och eftersom det har bytts en hel del chefer är det svårt att veta vems beslut det var. Jag fick aldrig någon förklaring. Det märkliga är att manliga programledare får fortsätta att åldras i rutan, medan ­kvinnorna fasas ut.


  Trots att Carin under de senaste tio åren främst ­livnärt sig som radiojournalist, krönikör och författare förknippas hon fortfarande av många med tv.

  Och frågorna om varför hon inte längre syns i rutan fortsätter att komma.


  – Det har varit svårt att svara, för jag har inte vetat vad jag ska säga. Särskilt absurt blir det ju när det hela tiden har återkommit att SVT skriker efter kvinnliga programledare och ledningen uttalar sig om att kvinnorna inte vill. Var har de fått det ifrån? Men Carin stortrivs med sitt liv som det ser ut nu och det finns många fördelar med frilanslivet.


  – Det är ett privilegium att sticka och bada eller gå i skogen om det är fint väder. Och jag slipper restid och meningslösa möten, säger Carin.
  Fast hon erkänner att hon kan sakna den där omedelbara kicken som en livesändning i tv innebär.


  – Det är en speciell känsla, att få ut det bästa ur sina gäster under direktsändning. Och visst kan jag sakna kollegor, erkänner Carin.

  Big bang till nutid
  Carin är nu aktuell med sin allra första barnbok. Världens första människa är en berättelse om mänsklighetens uppkomst i Afrika.


  – Ända sedan jag var barn har människosläktets uppkomst haft en magisk dragningskraft på mig. Jag älskade Barna Hedenhös-berättelserna och har alltid fascinerats av människor som lever nära naturen. Särskilt förtjust har jag varit i Lasse Bergs Kalahari-serie, berättar Carin.


  Men det var en lång resa att få boken utgiven. Hon fick avslag från bokförlaget, både en och två gånger.


  – Det har varit fantastiskt roligt att få arbeta med en så duktig illustratör som Anders Nyberg. Boken har blivit så otroligt fin och jag känner mig riktigt stolt. Boken riktar sig till åldrarna 3–6 år men fungerar enligt Carin även för äldre barn och vuxna. Historien sträcker sig från tiden före big bang och slutar i nutid. Carin har redan kommit långt in i sitt nästa skrivprojekt, en deckarserie som utspelar sig i byn Säbyholm, där hon bor.

  Hon kommer att fortsätta sitt romanskrivande men drömmer också om att få göra film eller tv-serier av sina berättelser.

  Samliv i skymundan
  Carin har tidigare gett ut fem böcker om romankaraktären Frida Fors. I Lust och längtan tar Carin upp vårt förhållande till lust och sexualitet. Hon menar att folk visserligen pratar mer öppet om sex idag men att det fortfarande är svårt att prata allvar om hur våra relationer faktiskt påverkas av sexualiteten.


  Hon beskriver hur längtan efter närhet, kroppskontakt och kärlek är fundamental hos oss människor och ändå har vi på något märkligt vis rationaliserat bort utrymmet för att utveckla den delen av våra liv.


  – Vi försöker bli bättre på jobbet, vara bra föräldrar, ha fina hem men hur vi faktiskt har det i samlivet hamnar fortfarande i skymundan. Jag tror att ämnet fortfarande är tabubelagt för det handlar om att blotta sig. Det är till exempel inte lätt för en man eller kvinna att förklara att man plötsligt inte känner lust till sin partner.


  Carin berättar att hon själv har svårt att prata om sex, åtminstone i sin umgängeskrets. Om man pratar "på riktigt" blir det genast väldigt laddat och utlämnande. Förarbete och research är viktigt för Carin och sin research gjorde hon även grundligt inför boken Kärlek sökes då hon dejtade över 100 män som hon träffade på nätet.


  – Egentligen började jag dejta helt seriöst med en förhoppning om att träffa någon. Jag höll på med Carin 21:30 då och därför var det väldigt svårt att träffa någon på krogen. Men jag vågade absolut inte ha någon bild.

  Känner pirret
  Carin insåg ganska snabbt att det skulle bli svårt att finna någon som hon kunde känna sig besläktad med.


  – Visst träffade jag en och annan trevlig man men det blev aldrig hundraprocentig matchning. Dessutom insåg jag att många svenska män över 40 mår ganska dåligt. Många är trasiga, har dåliga relationer med barnen och släkten, har ångest över ett jobb de kanske vantrivs med. Vissa verkade använda sin dejt som terapeut för att bearbeta sitt havererade äktenskap. Jag träffade sällan några hela, härliga män i vars famn jag kände att jag ville landa.


  Carin insåg att alla i hennes vänkrets var väldigt nyfikna på den här nätdejtande världen. Efter en tid lade hon ner nätdejtandet för sin egen skull, däremot fortsatte hon dejta för att skriva ner sina tankar som hon sedan byggde sin bok på.


  Carin beskriver hur hon attraheras av personer som är skickliga inom ett område som hon själv är fascinerad och intresserad av. Och tro det eller ej, efter att hon hade lagt nätdejtandet åt sidan några år hittade hon till slut en famn hon kunde landa i, dirigenten och pianisten Folke Alins.


  – Vi har varit tillsammans i ett och ett halvt år så absolut, det var värt att dricka 100 koppar kaffe med de där okända männen innan jag hamnade rätt, säger Carin.


  Hon beskriver hur enkelt och roligt det var att prata med Folke och att han hörde av sig redan på väg hem efter deras första dejt, som om han redan hade bestämt sig. För Carin tog det lite längre tid innan hon visste vad hon kände men därefter fanns inga tveksamheter.


  – Om jag känner pirr? Ja, absolut!

  Dirigenten Folke Alin är Carin Hjulströms nya kärlek. Inom kort flyttar de in i sitt nya hus. Foto: TT

  Ny fas i livet
  Carin ser många fördelar med att träffa någon senare i livet då man känner sig själv bättre.


  – Relationer handlar ju inledningsvis mest om attraktion men så småningom inser man att det också behövs djup vänskap och ärlig acceptans. Om man själv ska bli accepterad för den man är, med egenheter och allt, får man ju vara beredd på att tänka likadant om partnern. Man måste fråga sig själv vilka egenheter man är beredd att acceptera och inte.


  – Den här gången är jag benägen att kämpa mer för relationen. Samtidigt är det ju bara om förutsättningarna finns där, som man är beredd att kämpa, säger Carin. Hon levde tillsammans med sina barns pappa i 17 år innan de separerade. Skilsmässan beskriver hon som slitsam men hon har aldrig sett den som ett misslyckande, utan som ett måste.


  – Ibland har man det bättre på varsitt håll.
  Att leva många år som singel var egentligen inget Carin mådde dåligt över men visst kunde hon längta efter någon.


  – Speciellt tufft var det vid storhelgerna, som vid jul eller midsommar. Då gör verkligen alla något i par och efter att ens barn flyttat hemifrån blir det lätt en ganska ensam situation. Då betyder släkt och vänner extra mycket. I Säbyholm, där jag bor, finns det ganska många singlar, så byn blev en fin gemenskap.


  Nu väntar Carin och Folke på att deras nyrenoverade hus i Stäket, utanför Stockholm, ska bli klart.


  – Ja, när jag nu har sålt mitt hus i Göteborg efter 30 år känns det som jag påbörjat en ny fas i mitt liv. Dessutom har Carin och Folke tingat en hundvalp, som går under arbetsnamnet Ester.


  – En hund är såklart jättemysig men framför allt är hon en investering i hälsan. En hund får mig att komma ut och röra på mig flera gånger om dagen. Jag gillar inte träning där man måste åka till en lokal, byta om, träna, duscha, byta om och sedan åka hem igen. Det tar så mycket tid. Lättare att bara ge sig ut i naturen. 

  Efter över 100 avsnitt lades Carin 21:30 ned 2008 och sedan försvann Carin helt ur tv-rutan. Förre partiledaren för Folkpartiet, Lars Leijonborg, längst till vänster, var en av gästerna i avskedsprogrammet. Foto: TT

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!