Lär dig prata kärlekens språk!

Vet du vilket kärleksspråk som är ditt modersmål? Konstig fråga? Inte alls, menar författarna till Kärlekens språk – din guide till lyckliga relationer. Det finns nämligen fem olika kärleksspråk och det är inte säkert att du och din partner pratar samma!

Din man ger dig aldrig blommor. Visserligen gillar han att kramas och hålla handen, men det skaver att han inte ger dig rosor som han vet att du älskar.

Din fru hämtar alltid ut din medicin på apoteket och ställer fram dina tofflor nedanför sängen varje morgon. Men hon säger inte ”Jag älskar dig”. Det får dig att ifrågasätta er relation. Har kärleken tagit slut?

– Nej, så behöver det inte vara. Det är vanligt att det blir missförstånd på grund av att vi inte har kunskap om våra olika kärleksspråk. Man kan känna sig osedd och oälskad trots att personen som man är besviken på har strösslat kärlek över en, säger samtalsterapeuten Åsa Nyvall som tillsammans med journalisten Helene Arkhem skrivit boken Kärlekens språk – din guide till lyckliga relationer.

Enligt boken, som bygger på teorier av den amerikanske terapeuten Gary Chapman, finns det fem sätt (språk) att visa sin kärlek:

1. Fysisk beröring
2. Gåvor
3. Tid tillsammans
4. Tjänster
5. Bekräftande ord

Alla människor har ett primärt språk som vi använder för att ge kärlek. Men hur vet man vilket som är ens ”modersmål”?

– När någon talar ens primära kärleksspråk händer det något inuti en. Man känner sig trygg, sedd och förstådd, älskad för den man är. Vilket språk du talar är inte knutet till ditt kön, säger Åsa Nyvall.

– Många män tror att de har tjänster som sitt kärleksspråk eftersom de är tränade från det att de var små att vara duktiga och kapabla. Många kvinnor tränas under sin uppväxt på hur viktigt det är att ha med en gåva när man går bort. Därför tror de kanske att de har gåvor som sitt språk. Det har mer med könsmönster är kärleksspråk att göra.

När man har kunskap om att vi kommunicerar på olika sätt blir det enklare att skapa harmoniska relationer. Pratar man däremot fel språk kan det bli jobbigt.

– Det är en av de vanligaste orsakerna till att par går isär. Har man inte förståelse för att vi talar olika kärleksspråk blir man ständigt besviken. Om jag till exempel har tjänster som kärleksspråk kommer jag vara ledsen för att min partner inte underlättar för mig i mitt liv. Jag som fixar och donar så mycket för honom. Han, å sin sida, kanske har tid tillsammans som sitt språk och blir besviken över att jag inte tar mig tid att vara tillsammans med honom så ofta.

– När vi har förstått det här kommer vi att förstå våra medmänniskor bättre. Vi kan också stärka våra relationer genom att prata med människor på det sätt som de bäst förstår. Då skapar vi trygghet och får starkare band till varandra. Detta gäller alla relationer, inte bara till vår kärlekspartner.

Åsa Nyvall har jobbat med kärleksspråken i över tio år. Flera av hennes klienter har gått från kris till att bli nykära. Ett par har till och med gift om sig med varandra!

– Det stämmer och det är helt fantastiskt. Det är det som sker när man börjar kommunicera kärlek till sin partner på det sätt som personen förstår. Båda känner sig plötsligt sedda, älskade och uppskattade. Otroligt vackert!

 

Lär dig prata kärlekens språk!

Här är de fem kärleksspråken

Språk 1 – Fysisk beröring
Om det här är ditt kärleksspråk känner du dig sedd, älskad och bekräftad när någon rör vid dig. Du brukar även visa att du tycker om någon genom att ge fysisk beröring.

Exempel på fysisk beröring:
– Att hålla någons hand.
– Kramar.
– Ett handslag med extra värme.
– Att lägga en hand på axeln på den man talar med.
– Att sitta nära varandra i soffan.
– Att sitta i någons knä eller ha någon i sitt knä.
– Att smeka någons kind.
– Kyssar och pussar.
– Att ha sex.

Språk 2 – Gåvor
Om gåvor är ditt kärleksspråk känner du dig sedd när någon ger dig en fin present till dig. Det handlar inte om prislappen på gåvan utan om att givaren verkligen har ansträngt sig för att hitta något som just du uppskattar och tycker om. Personer som du tycker om vet att du är bra på att hitta personliga presenter som mottagaren önskar sig.

Exempel på gåvor:
– Blommor.
– En sak mottagaren har önskat sig länge.
– Ett extra vackert paket som är inslaget med omsorg.
– En liten symbolisk och oväntad gåva.
– En minnessak från en stor dag i livet.
– En personlig gåva, kanske ett smycke med en inskription eller en bok där givaren – eller författaren – har skrivit något fint.
– Gåvor som ges på ett spännande sätt. Mottagaren kanske får gå på skattjakt eller lösa gåtor för att hitta gåvan.
– Gåvor som visar omtanke när någon är sjuk eller trött.
– En hembakad kaka som mottagaren tycker om.

Språk 3 – Tid tillsammans
Om du har tid tillsammans som ditt kärleksspråk njuter du när du får ha kvalitetstid tillsammans med någon du tycker om. Att sitta och prata ostört eller göra saker tillsammans med fokus på er två får dig att känna dig utvald, sedd och älskad.

Exempel på tid tillsammans:
– Att ha ett innerligt samtal med någon.
– Att gå på promenad tillsammans.
– Att åka på en resa ihop.
– Att äta middag med avstängda mobiltelefoner.
– Att ha ett gemensamt ­projekt som man jobbar med sam­tidigt.
– Att ta sig tid att växla några ord om hur dagen har varit när man kommer hem från jobb eller skola.
– Att få tid att berätta hur man har haft det när man gjort något utan sin partner.
– Att inte bli störd eller avbruten när man berättar något viktigt.
– Att träna ihop.

Språk 4 – Tjänster
Om du har tjänster som ditt språk känner du dig älskad när någon gör något för dig som underlättar ditt liv. Du är känd för att vara en pålitlig fixare och du ställer ofta upp och hjälper andra. Men du kan ha svårt att be om hjälp själv. För dig är det som att be om kärlek.

Exempel på tjänster:
– Fixa ärenden.
– Utföra hushållssysslor.
– Hjälpa någon med ett tekniskt problem.
– Hämta eller lämna ett barn på förskolan eller i skolan.
– Planera och handla middagsmat.
– Skjutsa till olika aktiviteter.
– Servera frukost på sängen.
– Hjälpa någon att flytta.
– Ta hand om någons husdjur, post och blommor när den är bortrest.

Språk 5 – Bekräftande ord
Bekräftande ord handlar om att uttrycka fina saker, kärlek och uppskattning med ord. Om du har bekräftande ord som ditt kärleksspråk tycker du att det är fantastiskt när någon berättar att du är värdefull. Du är även bra på att bekräfta andra med ord.

Exempel på bekräftande ord:
– Kärleksbrev.
– Komplimanger.
– Beröm.
– Att berätta att man tycker om någon och varför.
– Att berätta för en person att man hört någon annan berömma hen.
– Att stötta och peppa verbalt.
– Ett bifogat personligt, handskrivet kort när man ger bort en present.
– Att hålla ett personligt tal.
– Ett välformulerat mejl eller sms som innehåller uppskattande ord till mottagaren.

Kärleksspråk för nybörjare – så funkar det

  • Alla människor har ett primärt kärleksspråk, ett förstaspråk. Det är det språk som påverkar dig mest, som får dig att känna dig sedd och älskad. Många har också ett sekundärt språk. Våra språk, som är medfödda, är en del av vår personlighet.
  • Om du vill att din partner (eller vän, släkting, barn eller kollega) ska känna sig viktig måste du identifiera hens kärleksspråk och använda det – även om det inte är ditt eget kärleksspråk. Det vill säga ge fysisk beröring, överraska med en gåva då och då, ha kvalitetstid tillsammans, utföra tjänster som kan göra din partners liv härligare eller bekräfta personen med positiva ord.
  • Alla fem språken behöver finnas i alla goda relationer, inte bara i parrelationer. Språken stärker relationen och ger positiv energi.
  • Det kärleksspråk som vi själva helst vill bli tilltalade på är oftast det vi använder för att visa uppskattning för andra.
  • Att kommunicera på kärleksspråken handlar om att kunna uttrycka sina egna behov men också om att förstå sin partner och sina medmänniskor.

Scroll to Top