Magnus Carlsson firar julen med finess!

Varje år firar släkten jul hos makarna Magnus och Mats Carlsson. Allt började med att de ville bräcka sina mammor med att arrangera den perfekta julen. Mats står för julmaten och Magnus paradgren är desserter och helt magiska chokladtryfflar!

Magnus Carlsson står vid köksbänken och rullar chokladtryfflar i nystött kardemumma och råsocker. Varsamt lägger han dem på ett vitt fat.

– Tryfflarna är magiska! Jag är helt såld på kardemumma.

Magnus Carlsson

Ålder: 45 år.
Familj: Maken Mats Carlsson, 46 år.
Bor: I villa norr om Stockholm.
Gör: Artist.

Under julstöket har Magnus knutit ett grönt linneförkläde över den vita skjortan. Senare ska han göra en cheesecake med pepparkakskryddor som han garnerar med lingon och dekorerar med järnek på amerikanskt vis.

Oftast står Magnus för desserterna medan maken Mats Carlsson förbereder julmaten. Som vanligt blir det köttbullar och prinskorv, Janssons frestelse och Mats egen gubbröra på julbordet i år.

– Mats är fantastisk i köket. Han har fått mig att bli mer intresserad av matlagning. Vi har blivit som ett väloljat maskineri, säger Magnus och får medhåll av sin man.

– När vi haft mina föräldrar här på middag har mamma kört armbågen i pappas sida och sagt: “Titta hur de hjälps åt! Varför är det aldrig så hemma hos oss?” säger Mats.

Doften av gran och julkryddor sprider sig i det kombinerade köket och matsalen i den stora villan norr om Stockholm. Framför de höga spröjsade fönstren är matsalsbordet dukat. Ovanpå linneduken står en bordsdekoration med grankvistar och julröd amaryllis.

Magnus Carlsson firar julen med finess!
Magnus magiska tryfflar!


Magnus Carlsson firar julen med finess!

Dessert

Magnus Carlssons chokladtryfflar med kardemumma

30 minuter   Recept från HemmetsJournal.se

Extremt petiga

Mellan den 22 november och 22 december är Magnus ute på turné med Änglarnas tid. Varje dag ger han julkonsert runtom i Sverige, på Åland och i Finland. Så ofta Mats kan följer han med. För att hinna förbereda julen sover paret hemma de gånger föreställningarna ligger i närheten av Stockholm.

Den här julen kommer de hem strax innan jul, så för att allt julstök ska hinnas med är det mesta förberett långt innan med allt från inbokad storstädning till granleverans.

– Vi är extremt petiga när vi väljer gran, säger Mats, men vi beställer alltid från ett och samma småländska företag som levererar jättefina ekologiskt odlade granar till ytterdörren. Sedan hämtas den upp och återvinns när julen är över.

Varje jul har de ett nytt tema för granen. Senast i klassiskt rött och guld med kulor och pynt från Svenskt Tenn.

För Magnus del infinner sig julkänslan först när hans ängel ställs fram.

– När jag var liten ställde mamma alltid en gammal ärvd ängel på mitt piano. Den var tilltufsad och inte särskilt vacker, men det var jul för mig. Nu har jag en egen ängel. Under en turné gick jag förbi ett skyltfönster i Helsingborg. Fötterna bara bromsade upp: “Där är du ju.” Jag var bara tvungen att köpa den.

Tror du på änglar?

– Ja, jag tror att de finns och vakar över oss. Jag har inte sett någon ängel, men har fått en känsla i kroppen att morfar har varit hos mig. Han hade precis gått bort och det kändes som att han tittade till mig och sa hejdå.

Trots att det gått en hel del år sedan morfar dog är han fortfarande saknad när släkten samlas hos Magnus och Mats på julafton.

Julfirandet beskriver de som lugnt och traditionsbundet. Trots att alla kan replikerna, tittar de alltid på Kalle Anka.

Att julen firas hemma hos Magnus och Mats har också blivit en tradition. Så har det varit sedan 2007, då de bjöd hem sina familjer till dåvarande lägenheten i Stockholm, berättar Mats.

– Vi bestämde att vi skulle gå all in och bräcka. I dagar höll vi på och förberedde, rullade köttbullar och beställde in bord och stolar med överdrag. Allting skulle se perfekt ut. Våra respektive mammors kommentar var: “Jaha, hur ska man någonsin kunna bräcka det här?”

Det är ett sätt att få rå om släkten, då paret jobbar mycket.

För sjunde året är Magnus ute på turnén Änglarnas tid. Grundstommen är Magnus julskivor, men också klassiker som Jul jul strålande jul och O helga natt. Turnén börjar i Norrbotten, där Magnus möter vintern, fortsätter söderut och avslutas i Finland.

Att Mats, som är egen företagare inom PR och projektledning, följer med gör artistlivet mindre ensamt. På vägen mellan konserterna svänger de ofta in i mindre samhällen.
– I bilen googlar vi järnet och har högläsning om byn, om det dött någon kung eller varit en kröning eller hänt något annat intressant där.

I skymningen brukar de komma fram till spelplatsen.

– Alla är så välkomnande. När vi öppnar dörren har de dukat upp fika och kören står och väntar. Det finns en stolthet över att jag kommer till just deras samhälle.

Många av konserterna äger rum i kyrkor, ett ställe där Magnus känner sig bekväm. För att få till julsångerna får han spänna musklerna som sångare, stämningen och akustiken hjälper såklart också till.

Magnus Carlsson firar julen med finess!
Fräscha juldrinkar är Magnus specialitet.


Magnus Carlsson firar julen med finess!

Fest

Carlssons juldrink

  Recept från HemmetsJournal.se

Sörjer hundarna

Tidigare tog makarna alltid med sig sina fyra dansk-svenska gårdshundar på turnén, men i november förra året gick den sista, Doris, bort. Hundarna, en tik och tre valpar från två kullar, var nära varandra i ålder. Den första skaffade de 2001.

– Det känns tomt och är en omställning. De var störtsköna med folk och väldigt kul. Det gör saknaden ännu större. De var inga tjurskallar som satt i en hundgård.

Hundarna följde med på turné och fick eget hotellrum ibland. En gång smet hela flocken ut ur logen och sprang förbi bakom Magnus på Stora Scenen på Liseberg.

På ett hotell i Jönköping ville de ha 1 000 kronor extra per hund i städavgift.

– I andras ögon såg våra hundar exakt likadana ut, så vi gick fram och tillbaka fyra gånger för att kissa “hunden”, säger Mats och skrattar.

Någon gång kommer de nog skaffa hund igen, men det får vänta.

– Det finns inget som kan mäta sig med dem. Just nu känner jag bara att jag behöver sörja klart.
I den stora villan har Magnus hittat ett lugn för första gången i sitt liv. Efter att de växt ur lägenheten tittade de på hus i flera år.

– Jag är extremt känslig för energier. Första gången jag gick in i huset kände jag att här ville jag bo. Det var en positiv energi. På många andra ställen hade jag känt ett obehag i kroppen.

Magnus föll för ljusintaget, takhöjden, luftigheten och utrymmet. I tre år har de bott i villan. Hemmet är inrett i vilsamma naturtoner och raka linjer i en maskulin stil, inspirerad från deras resor världen över.

Allt är inrett för att passa dem. Två tvättmaskiner och två torktumlare halverar tvättiden. För att alltid hålla sig i toppform har de låtit bygga ett fullutrustat gym hemma.

Paret träffades när de gick på samma gymklasser i bodypump. Mats tränade ihop med sin bästa tjejkompis och Magnus trodde att hon var hans flickvän.

– Vi tittade på varandra, slog ned blicken, tittade tillbaka. Till slut knuffade min tjejkompis fram oss till varandra och sa: “Nu räcker det. Byt nummer.” Vi är båda blyga privat, säger Mats.

Magnus Carlsson firar julen med finess!
– Vi är båda blyga privat, säger Mats och Magnus som träffades på ett gym. Efter 10 år tillsammans gifte de sig 2006.

Var det ögonblicksförälskelse? 

– Det första jag såg var ett attraktivt yttre. Någon som kunde föra sig, klä sig och brydde sig om hur han såg ut. Sedan var det också en bra människa bakom, säger Magnus.

Mats tyckte att Magnus var en riktig pudding. Dessutom visade det sig att han är en genomgod människa, som vill alla väl och tror alla om gott, säger han.

Efter fyra månader förlovade de sig, efter tio gifte de sig. Det var den 29 januari 2006.

Båda hade haft relationer tidigare och visste vad de inte ville ha.

Mats vänder sig mot Magnus.

– När alla pusselbitar föll på plats kände vi båda: Varför vänta? Det ska vara så här.

De kompletterar varandra. Medan Mats är mer rationell och lite krass, är Magnus mer drömmande och artistisk. Ofta möts de halvvägs.

Även i temperamentet skiljer de sig åt. Magnus har en väldigt lång stubin och när han väl blir förbannad är det befogat. Mats däremot kan bli tvärförbannad, men det går fort över. Bråken varar sällan mer än någon timme, även om de kan föra psykologiska småkrig i vardagen. Som att Mats vill att handdukarna ska ligga vikta åt rätt håll.

Viktigt familjebeslut

Att bli föräldrar skulle vara fantastiskt, tycker de, men några konkreta planer har de inte.

– Det är mer en inställning. Vi får se vad det blir, när det blir och det beslutet tar vi två i så fall. Vi har inte stängt den dörren, men det är ett familjebeslut, inte något för löpsedlarna, säger Magnus.

I så fall skulle de vilja vara ensamma föräldrar.

De konstaterar att processen att skaffa barn när man är två män är betydligt större än om man är man och kvinna.

– Det ligger mycket tankar, kärlek och längtan bakom ett beslut att adoptera eller ha en surrogatmamma. Det är inget som händer av misstag en fredagskväll direkt, säger Mats.

I nuläget får de sin beskärda del av barn ändå. Bland annat är de stolta gudföräldrar till Charlotte Perrellis och Anders Jensens minsting Alvin. Dagen innan hade de besök av en två veckor gammal bebis.

– Då var jag tvungen att lukta lite bakom örat, säger Mats.

Scroll to Top