Nio goda skäl att äta choklad!

Är du en av dem som inte kan hålla dig ifrån den där dagliga chokladbiten? Nu kan du sluta strida med dig själv! Flera undersökningar tyder nämligen på att choklad har flera hälsofrämjande egenskaper.

1. Den hjärtvänliga effekten

Flavonoiderna i mörk choklad har visat sig ha en god inverkan på hjärthälsan då de medverkar till att bryta ner och förebygga det onda kolesterolet och sänker blodtrycket. Samtidigt har kakao en blodförtunnande effekt, något som kan motverka blodproppar och åderförkalkning.

2. Du blir glad

Kakaobönor och därmed choklad är även en riktig lyckospridare. Mörk choklad stimulerar produktionen av både endorfin och serotonin i hjärnan – hormoner som höjer humöret, skyddar mot stress och ökar känslan av lust och välmående.

3. Den stabiliserar blodsockret

Hjärtat blir gladare av choklad och detsamma gäller för bukspottkörteln och dess insulinproduktion. Rå kakao bidrar nämligen till att stabilisera blodsockret och enligt en italiensk studie kan ett jämnt intag av mörk choklad reducera risken för diabetes.

4. Bättre sårläkning

Kakao innehåller zink som är ett mineral med massor av goda egenskaper. Bland annat spelar zink en viktig roll när det kommer till att läka sår. Så genom att äta mörk choklad kontinuerligt understödjer du din kropps naturliga sårläkningsprocess. 

5. Ger dig energi

Kakao är även rikligt på magnesium som är viktigt för att upprätthålla din energi och motverkar trötthet och ut mattning.

6. Stärker minnet

Din hjärna tycker också om choklad. Mörk choklad ökar nämligen blodcirkulationen så att mer blod kommer till hjärnan. Detta förbättrar de kognitiva processerna och även förmågan att minnas. I en ny studie följdes 1 000 personer under ett årtionde. De som åt rikligt med choklad hade bättre minne och var generellt bättre på problemlösning.

7. Gör dig slankare

Även om du går på diet kan du lugnt mumsa i dig en bit mörk choklad. Den ligger nämligen länge i magsäcken och sänder därmed signaler till hjärnan om att du är mätt. Den innehåller även stearinsyra som kroppen har svårt att ta upp och detta gör att mycket av fettet passerar rakt genom kroppen i stället för att sätta sig runt magen.

8. Antiinflammatorisk effekt

En annan av chokladens gynnsamma effekter uppstår i samarbete med dina tarmbakterier. Nya studier visar att när tarmarna tar upp chokladen omvandlas innehållet i kakaon till olika föreningar som är med och dämpar kroniska inflammationer i kroppen.

9. Främjar matsmältningen

Mörk choklad är rik på fibrer som förutom att mätta göder de goda bakterierna i tarmen. Dessutom innehåller kakao, precis som kaffe, koffein som sätter fart på tarmrörelserna och främjar matsmältningen.

 

Men kom ihåg…

…lagom är bäst! Visst är choklad bra för hälsan på många sätt, men den är också kaloririk. Undersökningar visar att den optimala dagliga mängden ligger på 10–30 gram choklad per dag. Tänk också på att det är den mörka chokladen med högt kakaoinnehåll du ska välja om du är ute efter hälsovinster. Minst 70% kakaohalt är ett bra riktmärke.

 

Nio goda skäl att äta choklad!
Glad, slank och skärpt blir du av en bit choklad om dagen. Men tänk på att ändå äta den med måtta.
Scroll to Top