Tack för musiken, Björn och Benny!

De möttes i en blomrabatt i Linköping 1966. Fem decennier senare är kamratskapen och kreativiteten fortfarande lika stark. Nu hyllas duon av sina artistkollegor som drar på Sverigeturné med deras låtskatt. Björn och Benny – här är ert musikliv!

Ska man vara riktigt noga började alltsammans i ett småländskt skogsbryn en försommardag 1966. Björns band Hootenanny Singers och Bennys band Hep Stars skulle avlösa varandra på en folkparksscen. De båda turnébussarna hade svårt att mötas på den smala grusvägen.

Genom de nervevade rutorna ropade någon, det kan mycket väl ha varit Björn:

Björn Ulvaeus

Ålder: 74 år.
Familj: Hustrun Lena Källersjö med vilken han har barnen Anna och Emma. Två barn, Linda och Christian, från äktenskapet med Agnetha Fältskog.
Bor: På ön Vågaskär i Djursholm utanför Stockholm.
Gör: Musiker, kompositör, entreprenör och bolagsägare.

– Vad gör ni senare i kväll? Vill ni komma på efterfest i Linköping?

Det ville Hep Stars. Problemet var bara att de hörde fel och istället körde till L i d k ö p i n g .

– De blev några timmar försenade till festen, berättade Björn för mig under arbetet med boken Abba – The official photo book.

– Då hade vi redan hunnit bli utsparkade av hotellet. Man kan säga att Benny och jag möttes med varsin gitarr i en blomrabatt medan solen gick upp. Det var också första gången vi jammade ihop.

Dagen efter ryckte Björn in i lumpen. Men redan till midsommar sågs duon igen. Nu var det fest i familjen Ulvaeus sommarstuga i Västervik.

– Vi märkte direkt att kemin funkade. mindes Benny.

Benny Andersson

Ålder: 72 år.
Familj: Hustrun Mona Nörklit, med vilken han har sonen Ludvig. Fick tidigt barnen Peter och Helène med fästmön Christina Grönvall. Var 1978-81 gift med Anni-Frid Lyngstad.
Bor: I Villa Lido på Djurgården.
Gör: Musiker, kompositör, hotelldirektör.

Resultatet blev Sunny girl – den första av duons alla kompositioner som fram till dags dato har blivit mer eller mindre klassiska. Fast riktig fart blev det förstås först när den västgötske folkskolläraren Stikkan Anderson anställde dem på sitt skivbolag.

– Stikkan tröttnade en dag på att våra flickvänner satt och hängde i studion. Han tyckte de störde vårt arbete. Han sade: “Gör lite nytta istället. Gå in i studion och lägg på lite stämmor, vetja!”

Låten var Hej gamle man och det var första gången som alla fyra hamnade på samma platta.

 

Spelade på kastrull

Debuten som liveband skedde på ett semesterhotell på Cypern 1970. Strax efteråt fick de en spelning hos Frälsis i Göteborg.

– På den tiden gjorde vi vad som helst för att få ut vår musik, erkände Björn.

ABBA skulle med tiden göra reklam för allt från jeans till barnvälling.

Bandnamnet föddes när Stikkan en dag tröttnat på att skriva ut alla medlemmarnas namn på ännu en turnélista. Han bad dock först konservjätten med samma namn om lov. De svarade med att skicka en tonfisk och sin välsignelse!

Fast alla var inte lika begeistrade. En expertjury gav bara en tredjeplats till Ring, ring i Melodifestivalen 1973. Efter turnépremiären kallade Expressens recensent dem “fyra trevliga ungdomar utan egen profil”.

– Samtidigt visste vi hela tiden att vi kunde skriva bra låtar, mindes Benny. Många kom till ute på Viggsö, där Stikkan fixat varsitt sommarhus åt oss. Vi brukade spela till midsommardansen och framföra nya melodier i hans kök till gitarr och kastrull.

En tog Stikkan med sig på kassettband till Spaniensemestern och döpte till Hasta mañana. Den var på vippen att skickas in till nästa års Mello, men fick efter en intern omröstning i gänget i sista stund ge vika för Waterloo.

Tack för musiken, Björn och Benny!
Björn och Benny i studion 27 februari 1970.
Foto: Olle Wester/Scanpix Sweden

Slumpartad logga

Om ABBA:s följande karriär behöver kanske inte ordas mer än att Björn och Benny på bara ett par år etablerade sig i popens låtskrivarelit.

De blev också pionjärer inom det som senare kom att kallas musikvideo. Kompisen Lasse Hallström hade börjat med att spela in egna filmer på skolan med sin pappas super 8-kamera. Nu fick han fria händer att placera ABBA i allt från skidbackar till roterande blomkrukor.

– Stikkan hade kommit på att det var billigare att skicka en videokassett än att flyga ut hela bandet på PR-turné i världen.

En kul detalj är också att idén till den berömda loggan tycks ha fötts under en fotosession. Alla poserade med varsin jättebokstav och Benny råkade spegelvända sin.

Eller att Björn och Benny alltid hade som gimmick i sin kravlista att det i studion, tillsammans med champagne, handdukar och godis, skulle finnas “ett kilo antracit” – en knasighet de snott från komikern Kalle Sändare.

När ABBA sprack 1982 upphörde också vänskapen med Stikkan. Ändå skickade de en kort hälsning via tv-länk den 18 januari 1986, när deras forne manager var gäst i Här är ditt liv. Det skulle också bli sista gången Abba sjöng offentligt tillsammans.

Tack för musiken, Björn och Benny!
1977 står Abba på toppen av sin karriär och genomför sin första världsturné i Europa och Australien.
Foto: Heilemann

Olika kynnen

Men Björn och Bennys samarbete bara fortsatte att utvecklas. 1986 hade musikalen Chess premiär på Prince Edward Theatre i London. 1995 for de riket runt och lyssnade på 1 000 sångerskor innan de tillsammans valde ut Helen Sjöholm till titelrollen i sin Kristina från Duvemåla. 2008 dök de upp som statister i Mamma Mia som senare slog världsrekord i antal sålda dvd-filmer på en enda dag: 1,6 miljoner.

2018 släpptes nyheten att ABBA i smyg spelat in två nya låtar i Bennys studio i ett gammalt magasin på Skeppsholmen i Stockholm – Don’t shut me down och I still have faith in you. Releasedatum är fortfarande okänt.

Och däremellan? Ja, nämnas bör kanske också gästspelet i låten Dancing Queen på U2:s konsert i Globen 1992, Bennys inhopp som dragspelare för att rädda inlandsbanan och Björns engagemang i de religionskritiska Humanisterna. Båda har också varit öppna med sina alkoholproblem och erkänt att framgången har haft baksidor: “Ingen vill läsa om sina egna skilsmässor på löpsedlarna.”

Däremot är de olika när det gäller intressen och kynnen. Björn är den borne entreprenören och ordmänniskan; gladlynt, social och pigg på att ge sig in samhällsdebatten. Benny är mera inbunden; en hyperkreativ konstnärssjäl som alltid har slagit vakt om sitt eget privatliv och ibland kan kännas lite svårflirtad.

Dessutom tycks de alltid ha haft olika uppfattningar om ABBA:s eventuella comeback på scenen. När gruppen härom året erbjöds fantasisumman en miljard dollar för en konsert, löd Bennys kommentar:

– Har någon i bandet någonsin gläntat på dörren till en återförening, så stänger jag den härmed.

Varvid Björn blixtsnabbt replikerade:

– Fast man ska aldrig säga aldrig…

 

Scroll to Top