Dags för sommarteater! Möt Edward af Sillén

Nu är det dags för skrattsalvor och applåder att ta över sommarkvällarna igen. Buskis och sommarteater är tillbaka. Möt regissören Edward af Sillén, som sätter upp Trassel i Kalmar!

Edward af Sillén har översatt den prisbelönte komediförfattaren Ray Cooneys manus och regisserar farsen Trassel med bland andra Robert Gustafsson, Mikael Tornving, Ola Forssmed och Sussie Eriksson.

Därmed är han tillbaka på Krusenstiernska teatern i Kalmar där han satte upp föreställningen Rakt ner i fickan 2016.

– Det är något speciellt med att det är utomhus och på sommaren när vi svenskar är som gladast. Många sitter ju nuförtiden gärna hemma och tittar på Netflix eller HBO men det är så kul när vi lyckas locka ut dem, säger Edward.

Den 36-årige manusförfattaren och regissören började bearbeta manuset för ungefär ett år sedan.

– Eftersom det är skrivet på engelska gäller det att anpassa både till vårt språk och våra referenser. Vi valde också att förlägga handlingen till 1960-talet, i stället för 90-talet som i originalet. Det blir väldigt elegant med kläderna och så fick jag tänka till vilka referenser som fanns på den tiden.

Det är en fartfylld fars med många invecklade förvecklingar och rafflande upplösningar.

– Det är precis som det ska vara på en sommarteater. En skrattfest och verklighetsflykt med en riktig bra ensemble. Med all den osäkerhet och oro i världen som finns idag är det något vi verkligen behöver. Att kunna slappna av och ha roligt tillsammans.

Edwards intresse för teater kom redan som liten, då han följde med sin farmor och tittade.

– Men jag mådde dåligt av att själv stå i centrum och hade en enorm scenskräck. Jag var stressad av att vara uttittad och av tävlingsaspekten – innan man slår igenom är det ju en tävling att bli bättre än andra och få rollen. Därför satsade jag på skrivandet och regin i stället.

Genom åren har han skrivit manus till filmerna En underbar jävla jul och Medicinen samt till en mängd teateruppsättningar och musikaler. I vintras jobbade han med Ola Salos show och med manus till Melodifestivalen. Dessutom har han kommenterat tio Eurovision Song Contest åt SVT.

– Jag lever verkligen min dröm och får göra så enormt mycket roligt. Allt som är live triggar igång lite extra. Just att det är här och nu som gäller.

Scroll to Top