7 anledningar till att katten har 9 liv

Hur kan det komma sig att katten alltid landar på tassarna när den faller? Och hur kan den höra när du öppnar kattmatsburken i köket trots att den befinner sig i andra änden av huset? Kattens sinnesorgan är fantastiska men har du koll på hur fantastiska?

7 anledningar till att katten har 9 liv

1. Lysande ögon
Katten har djupseende och kan bedöma avstånd. Ögonen reagerar snabbt och uppfattar rörelser, så att den kan följa byten med blicken. Katten ser mycket bra i mörker och behöver bara en sjättedel av den ljusstyrka vi människor behöver. Ögonen har vertikala pupiller som kan ändra form snabbare än runda.
När pupillerna är sammandragna släpper de in mindre ljus i ögat och skyddar katten från att bländas om ljuset plötsligt blir starkare. I mörkret kan pupillen utvidgas maximalt och uppfatta det minsta lilla ljus. Inne i ögat finns ett vävnadslager som kallas tapetum lucidum. Det reflekterar ljuset inne i ögat och det är också därför kattens ögon lyser i mörkret när en ljuskälla träffar dem.

7 anledningar till att katten har 9 liv

 2. Öron som paraboler

Kattens ytteröron har 32 muskler som gör att de kan röra öronen individuellt i upp till 180 grader för att exakt lokalisera ett ljud. Katten har extremt god hörsel, speciellt för ljud med hög frekvens. Inne i kattens skalle sitter två stora ekokamrar som gör att katten kan uppfatta en ton två oktaver högre än vad människan kan höra. Som småviltsjägare är det ju mycket praktiskt att kunna höra så högfrekventa ljud som fågelkvitter och muspip. Lågfrekventa ljud hör den inte alls lika bra. (Till exempel när du säger till den att hoppa ner från bordet …)

7 anledningar till att katten har 9 liv

3. Luktsinne gånger 20

Katten har 200 miljoner doftreceptorer (vi människor har cirka 5–10 miljoner) och den använder sitt otroliga luktsinne till att finna byten. Kattnosen är känslig för kväveföreningar, sådana som bildas i ruttnande kött, och det hjälper katten att avgöra om maten är dålig.
Alldeles bakom framtänderna sitter ett organ som heter Jacobsons organ. När katten använder det drar den tillbaka läpparna, håller munnen halvöppen och ser ut som om den grimaserar – då kombinerar katten sitt smak- och luktsinne för att få information om omgivningen. Det kallas för att flehma och används till exempel vid fara eller av hankatten för att avgöra om en honkatt löper.

 

7 anledningar till att katten har 9 liv

4. Tunga som sandpapper
Kattens smaksinne är inte ett av de viktigaste sinnena, bland annat kan katter inte känna sötma. På tungans yta sitter små hårda tappar, papiller, och det är de som gör kattens tunga så sträv. Papillerna är gjorda av keratin och har inget med smaksinnet att göra. Katten har stor nytta av dem när den tvättar sig men kanske framförallt när den äter eftersom papillerna kan samla upp mycket små bitar av mat och få med allt kött från ben.

5. Egna antenner
Kattens morrhår sitter på nosen, på hakan, ovanför ögonen, och på nedre delen av frambenens baksida. De är långa styva hårstrån med nervceller, som fungerar som känselspröt eller antenner. Genom dem samlar katten information om sin omgivning. Till exempel känner morrhåren av vibrationer från små luftströmmar kring föremål som gör att katten hinner undvika hinder i vägen. De hjälper också katten att beräkna bredd så att den kan avgöra om den kommer att få rum i ett smalt utrymme.

Tips!
Morrhåren kan hjälpa dig att avläsa kattens humör också. Avslappnade morrhår betyder att katten är lugn. När de putar framåt är katten upphetsad eller alert. Bakåstrukna morrhår betyder rädsla eller aggression.

 

7 anledningar till att katten har 9 liv

6. Känsliga tassar
Kattens trampdynor är starka nog att skydda mot tuff terräng men samtidigt också otroligt känsliga. De registrerar temperatur, yta och vibrationer. De innehåller svettkörtlar som hjälper katten att reglera sin kroppsvärme. Mellan trampdynorna finns andra körtlar som innehåller ett sekret vars doft bara andra katter kan upptäcka. När katten klöser på en yta avsätts en del av den doften.

7. Äkta balanskonstnär
Katten är en äkta balanskonstnär som tar sig fram på både gardinstänger och staket. Den har dessutom den unika förmågan att vända i luften och (nästan) alltid landa på tassarna när den faller från hög höjd. Förutom att katten använder svansen som balanserande motvikt, är balansen och vändningsreflexen en samverkan mellan kattens goda syn, som gör att den kan orientera sig, snabba muskelreflexer, ett extremt flexibelt skelett, och så det speciella balansorganet som sitter i kattens inneröra och hjälper den att veta vad som är upp och ner.

Scroll to Top