Nu blir Pascals bok tv-serie i Hollywood!

Först ville Pascal inte alls bli journalist. Det var ju morfars grej. Och morfar var ingen mindre än den kände tv-profilen Gary Engman. Som tur var kom Pascal på andra tankar och började skriva. Nu har han precis kommit ut med sin andra deckare och debutboken Patrioterna blir tv-serie i Hollywood!

Pascal Engman

Ålder: 32 år.

Familj: Sambon Linnéa, mamma, pappa och fyra syskon.

Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

Intressen: Fotboll, läsa, umgås med sambon.

Aktuell: Med sin andra bok Eldslandet, uppföljare till Patrioterna. 

Pascal Engman tyckte visserligen att det var kul att skriva egna historier som liten. Men ärligt talat hade han ingen större lust att bli journalist precis som sin morfar, den välkände journalisten Gary Engman. Som 24-åring ändrade sig Pascal. 2010 skrev han en krönika som han skickade runt till en massa olika tidningsredaktioner i Sverige.

– Bara Trelleborgs Allehanda visade intresse. Jag körde ned till Skåne med bilen klockan fyra en morgon från Stockholm för ett lunchmöte och det imponerade på redaktören. När jag sedan på bara ett par dagar skrev artiklar till en bilaga inför Kronprinsessans bröllop fick jag vikariera för kulturredaktören, berättar Pascal.

Via Nyheter 24 i Stockholm upptäcktes han av Expressen och jobbade där i fem år. Det var där han fick idén till sin debutbok Patrioterna.

– Jag märkte hur hat och hot mot journalister ökade och blev allt grövre – inte minst mot kvinnliga kollegor. Hot om våldtäkt och annat drabbar faktiskt så många som sju av tio kvinnliga journalister. Jag tyckte att det var skrämmande och därför skrev jag boken.

Pascal drog i väg två månader till pappans hemland Chile – där han satt i lugn och ro och skrev.

Resultatet blev en skönlitterär story som skildrar vad som händer när en högerextrem terroristcell upprättar en dödslista och börjar avrätta journalister.

– En gång blev jag faktiskt själv rädd. Det var under ett uppdrag utomlands då fotografen jag åkte med hotades av lokala gangstrar. Som tur var gick det bra.

Patrioterna har hittills sålt i ungefär 45 000 exemplar i åtta länder – och tv-rättigheterna har sålts till ett produktionsbolag i Hollywood.

– Jag trodde nästan att någon skojade när Fabrik Entertainment – som gjort fantastiska tv-serier som Bosch och The Killing – hörde av sig. Som många andra älskar jag att kolla på tv-serier.

Pascal skrev även uppföljaren Eldslandet i Chile och den väver också samman flera olika historier.

– Handlingen utgår från en sann händelse om ett rån i en exklusiv klockbutik i Stockholm, där adresslistor till de som köpt dyrast klockor stjäls. En tid senare kidnappas framgångsrika finansmän medan deras familjer pressas på pengar. Jag tycker om att utgå från verkligheten när jag skriver.

Några fler drömmar än att någon gång skriva historiska romaner, har inte Pascal.

– Om jag kan fortsätta att livnära mig som författare blir jag väldigt glad. När jag utvecklas och blir bättre som skribent kan jag ju kasta mig in i lite svårare genrer, ler han.

Här nedan lottar vi ut 5 exemplar av Pascal Engmans bok Eldslandet.

Vill du vara med och tävla behöver vi ditt svar senast den 14 november 2018.

Lycka till!

Scroll to Top