5 råd att lita på vid urinvägsinfektion

Drick tranbärsjuice, citronvatten och undvik åtsittande kläder – huskurerna som kvinnor tipsas om på nätet är många och saknar oftast vetenskapligt stöd. Därför har vi tillsammans med Staffan Billing Jannesson, specialist i Gynekologi och Obstetrik på Min Doktor, tagit fram fem riktigt goda och vetenskapliga råd vid urinvägsinfektion.

1. Drick rikligt
Dricker du rikligt när du börjar få symptom på urinvägsinfektion behöver du också kissa oftare – då sköljs bakterierna ut. Du som ofta drabbas av urinvägsinfektioner kan testa att resa dig efter toalettbesöket och sedan prova att kissa igen. 

2. Kissa efter samlag
Under ett samlag har bakterier lätt att vandra upp i blåsan. Kissar du direkt efteråt kan du bli av med bakterierna. 

3. Sök vård i tid
Om du får feber, frossa och ont i ländryggen ska du söka dig till närmaste akutmottagning. Dessa symptom kan vara tecken på njurbäckeninflammation. Det är ett tillstånd som alltid kräver antibiotikabehandling annars riskerar njurarna att ta skada.

4. Östrogenbehandling kan hjälpa
I klimakteriet får många kvinnor skörare slemhinnor och det kan öka risken för urinvägsinfektioner. Många kvinnor blir då hjälpta av lokal östrogenbehandling, det finns som både piller och kräm och förs in i slidan.

5. Utred återkommande urinvägsinfektioner
Du som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner ska söka vård – då detta behöver utredas. Exempelvis går det att undersöka om det finns urin kvar i blåsan efter att du har kissat. I vissa fall görs en gynekologisk undersökning för att utesluta framfall.

Scroll to Top