• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Torbjörn höll på att bli dödad av en geting!

  Torbjörn var ensam på en skärgårdsö när han blev stucken av en geting. Allergichocken var omedelbar. Med andnöd och talsvårigheter försökte han guida ambulanshelikoptern rätt. Det handlade om minuter om han skulle överleva.

  Torbjörn höll på att bli dödad av en geting!

  Som fotograf och redigerare på TV4 har Torbjörn Sjögren oregelbundna arbetstider. Så ofta han kan när han är ledig åker han ut till sitt och sambon Lenas sommarhus på en ö i skärgården.

  – Ön ligger i Norrtälje kommun och är inte större än 800 gånger 500 meter, säger Torbjörn och förklarar att man tar sig dit med egen båt, cirka en kilometer från fastlandet.

  Den 16 augusti i fjol hade Torbjörn tillbringat en natt i sommarhuset.

  – Det var ju lite efter semestertid och jag uppfattade det som att jag var ensam på hela ön. Det var en riktigt het morgon och jag öppnade upp alla fönster för att få lite genomdrag innan jag satte på kaffet och gjorde mig lite frukost.

  Efter frukosten gick Torbjörn ut för att hugga och ta hand om lite ved. Vid lunchtid gick han sedan tillbaka till huset och in i köket för att göra sig lite lunch.

  – Plötsligt smäller det bara till i stortån, det känns som jag trampat på en spik. Vår matta i köket är spräcklig och jag upptäcker inte, förrän det är försent, att jag satt foten på en stor bålgeting.

  Torbjörn tittar ner och ser getingen ligga skadad och "flaxande". Han har blivit stungen av getingar säkert tio gånger tidigare i sitt liv och vid ett tillfälle minns han hur han blev illamående av sticket, men att det var övergående på någon timme. Han känner nu hur det börjar svida och att han börjar svettas enormt över hela kroppen.

  – Sedan går allt jättefort. Jag blir stegvis sämre, som i attacker. Jag mår jätteilla och nu känner jag mig riktigt rädd för vad som håller på att hända.

  Torbjörn får problem med andningen och känner att han måste lägga sig innan han faller ihop. Han sveper med sig telefonen, tar sig in mot sovrummet och lägger sig på sängen.

  – Där försöker jag ringa min sambo Lena, men fingrarna är så blöta av svett att jag bara slinter.
  Till slut lyckas Torbjörn slå numret till sin sambo. Hon i sin tur ringer Torbjörns bror som bor på fastlandet inte långt ifrån ön.


  – Jag försöker gå upp och dricka vatten men faller tillbaka i sängen. Min bror ringer och förklarar att en ambulanshelikopter är på väg, men när vårdpersonalen senare ringer mig får jag knappt fram ett ord. En sjuksköterska försöker hjälpa mig med andningen och hålla mig lugn samtidigt som hon, med min hjälp, försöker lokalisera och förklara för personalen i ambulanshelikoptern var jag finns.

  Torbjörn förklarar att hans hus ligger mitt på ön och hur hans tak ser ut. Sjuksköterskan frågar honom om han orkar gå ut och vinka, men det är en omöjlighet.

  – Jag känner att jag kommer dö vilken minut som helst och blir nu rädd på allvar. Tänk om de inte skulle hitta mig i tid?

  Men sjukpersonalen hinner fram i tid. Tre personer stormar in genom det öppna huset och kommer fram till Torbjörn som ligger utslagen i sängen.

  – Allt är som en dimma, jag minns inte mycket av vad som händer, men vet att jag får sprutor med adrenalin och kortison. Sedan känns det som jag får en gjutjärnspanna slagen i huvudet och jag skriker av smärtor.

  – Snabbt därefter är det som att jag vaknar till liv igen. En av killarna säger "Tjena grabben. Du var lite krasslig där" och med hans ord förstår jag att peronalen har kontroll.

  Därefter får Torbjörn följa med i helikoptern till sjukhuset. Redan på båren ut känner han sig bättre. Men under hela färden skakar Torbjörn som ett asplöv i hela kroppen.


  – Det var förmodligen en reaktion av adrenalinet, menar Torbjörn.

  Redan när han kom till sjukhuset kände han sig återställd men han fick ligga kvar där en natt. Med tanke på att han blivit stungen så många gånger i sitt liv förklarade läkarna att han utvecklat en allergi för getingstick.

  – Allt hanterades så proffsigt och jag är verkligen tacksam över vad de gjorde för mig. Jag vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om de kommit fram någon minut senare. Tänk om detta hade hänt någonstans i skogen när jag plockat svamp och inte kunnat lokalisera var jag var?

  Torbjörn betonar vikten av att ha med sig en fulladdad telefon om man åker ut till ställen där det är folktomt.

  Han har varit tillbaka i huset några gånger sedan olyckan.

  – Varje gång jag går in i köket så hugger det till i mig. Det är som att kroppen är inprogrammerad och säger "Här ska du vara extra försiktig". Första tiden hoppade jag till så fort jag såg en insekt, men det har lagt sig. Getingar är ju snälla, men man ska inte reta upp dem. Jag trampade på en och därför blev den riktigt aggressiv och hann spruta in en hel del gift, säger Torbjörn som nu ständigt går med adrenalinsprutor på sig.

  – Jag älskar sommaren och skärgården. Detta kommer inte att hindra mig, men jag kommer att vara extra vaksam i allt jag gör på tomten. Man är inte så kaxig när en sådan här olycka väl inträffar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!