Så minns vi rockkungen Jerry Williams

Jerry Williams växte upp under enkla förhållanden, men hans pappa som blivit änkling lyckades ändå spara ihop pengar till en klarinett till sonen. Det skulle visa sig bli början på en 55 år lång musikkarriär och hade sjukdomen inte drabbat honom hade Jerry säkerligen rockat än.

Jerry Williams hemlighöll sin sjukdom och bara de allra närmaste visste att han drabbats av cancer. Sista söndagen i mars i år gick han bort efter en kort tids sjukdom. Den populäre rocksångaren blev 75 år.

Nämn Jerry Williams och de flesta ser framför sig den läderklädda rocksångaren som lätt framåtlutad och med svetten rinnande ner för pannan ger allt han har med sin starka karakteristiska röst.

Det vibrerande högerbenet och handen bakom ena örat var hans signum och han gav oss oförglömliga hits som I Can Jive och Did I Tell You.

Hans popularitet bara växte med tiden. Ju äldre han blev desto mer folkkär blev han.

– Det är verkligen en sorglig nyhet. Det är en stor sorg inte bara för Musiksverige, utan för Sverige. Han blev en så otroligt starkt symbol för både den musik han stod för och även för folkligheten, sa statsminister Stefan Löfven direkt efter beskedet att Jerry Williams avlidit.

Så minns vi rockkungen Jerry Williams
Rocksångaren Jerry Williams omringad av sina fans 1964. (Foto: TT)

Jerry Williams stod på scen i 55 år och de flesta svenskar mellan 20-90 år har någon form av relation till honom, ett minne från en konsert eller en låt som betytt mycket.

Själv minns jag hur jag som en tonårig beundrare klappade på hans svettiga axel efter en konsert i Folkets park i Bjärnum och med målbrottsröst stötte ut “Bra jobbat Jerry”.

Knackade nervöst på
Några år senare skickade lokaltidningen ut mig för att jag, som nybakad journalist, skulle intervjua honom angående påståendena att hans band vandaliserat ett hotellrum i Kristianstad. Nervöst knackade jag på hans dörr, men istället för att avspisa mig tog han vänligt emot mig.

– Någon har spillt tre jordnötter på ett hotellrum och det kallar de vandalisering, fnös han ironiskt med glimten i ögat.

Den vänliga, omtänksamma sidan av hans personlighet bekräftas av alla som träffat honom. Nöjespromotorn Leif “Blixten” Henriksson är en av de som jobbat längst tillsammans med honom.

– Jag har känt Erik (Jerry) i 50 år och han är den finaste personen jag jobbat med. Han var alltid ödmjuk, varm och extremt omtänksam. Han brydde sig alltid om alla andra och satte dem alltid i första sätet, att han var osjälvisk är en underdrift, säger han.

Så minns vi rockkungen Jerry Williams
Jerry Williams på scen med sin grupp The Violents 1962. Fr.v. Hans Rosén, Jerry Williams, Jan Darlington, Johnny Landenfelt och Tonny Lindberg.

Och Jerry förblev Jerry genom hela livet, trots alla framgångarna behöll han sin folklighet. Den följde med honom från enrummaren i Solna till kedjehuset i Täby. Från livet som fattig arbetarpojke till en tryggad ålderdom med miljoner på bankkontot. Under hela sitt liv var han rättrogen kommunist.

Höll på privatlivet
Integritet var ett nyckelord för honom. Sitt privatliv och sin familj behöll han för sig själv. Allt som är känt är att han gifte sig med Britten Fernström 1977 och hade två döttrar i det äktenskapet och att han tidigare var ensamstående pappa till en son.

– Han hade inget behov att gå på kändisgalor. Han gjorde sitt på scenen, han hade inget behov av kändisliv. Det är ju därför han är så populär. Han var en helt vanlig människa. Han var en riktig karl, helt normal, säger tyngdlyftaren och krögaren “Hoa-Hoa” Dahlgren som var vän med Jerry Williams i 40 år.

Jerry Williams växte upp i en arbetarfamilj i Solna. Hans mamma avled när han bara var 12 år gammal och hans pappa fick ensam ta hand om Jerry och hans bror.

Tidigt kom han i kontakt med musiken via den kommunala musikskolan och han berättade själv i sitt sommarprogram i P1 2009 om en viktig musiklärare som ledde in honom på att spela klarinett.

– Senare så köpte farsan en “kvarpa” (klarinett) till mig. Jag hajar än i dag inte hur han hade råd, berättade han på sin omisskännliga stockholmsdialekt.

Jobbade som rörmokare
Efter skolan arbetade Jerry några år som rörmokare, eller “rörpulare” som han själv kallade sig, innan musiken grep tag i honom ordentligt. Rock´n´rollen hade kommit till Sverige och en av alla som fångades av de vilda rytmerna och de spännande tonerna var just den unge Erik Fernström.

Men då hade han lagt klarinetten åt sidan, då var det hans egen “pipa” som gällde. Med förebilder som Elvis Presley, Chuck Berry och Little Richard var det rollen som rockbandens frontfigur om lockade. Jerry Williams blev sångare i The Violents.

Så minns vi rockkungen Jerry Williams
1986 uppträdde Jerry Williams med Carola.

På hans 21-årsdag kom första LP-skivan och samma år var rockgruppen The Violents förband på Beatles Sverigeturné.

The Violents splittrades några år senare, men Jerry Williams hade redan hunnit ge ut några egna singlar. Hans framtid var tryggad och sammanlagt gav han under åren ut 31 LP-skivor och ett 60-tal singlar.

Det har också blivit mängder av turnéer kors och tvärs genom landet och det finns väl knappast någon folkpark i Sverige som han inte spelat på. En av alla musiker som spelat med honom är Matte Lagerwall. Han kom med första gången i Jerry Williams band 1978 och har de senaste åren varit ordinarie gitarrist.

– Det är inte bara Sveriges rockkung som gått bort utan en ikon. Han sparade aldrig på någonting, han var en sådan som alltid fick bandet på tårna så att alla gjorde sitt bästa, säger han till Expressen.

På 1980-talet utvecklades Jerry Williams till en mer mångsidig artist. Förutom folkparksturnéerna började han göra krogshower och han medverkade till och med i musikalen Cats. 1983 var han med som motorcykelknutte i Staffan Hildebrands film G – som i gemenskap.

Men i slutet av 1980-talet började Jerry Williams gå på tomgång. Han tyckte det var tråkigt med musik. Då genomgick han en metamorfos tack vare ett möte med artistkollegan Ola Håkansson.

– Vi satt och pratade om han skulle spela in en ny skiva eller inte. Jag tyckte att han skulle göra en riktig comeback. lite som Johnny Hallyday och Tina Turner gjort tidigare.

Ola spelade upp några nya låtar och Jerry blev intresserad. Men först skulle han gå ner 20 kilo.
Ett halvår senare ringde Jerrys fru till Ola och berättade att han börjat hårdträna. Han hade fått bort övervikten och ersatt extrakilona med muskler. Dessutom hade han skaffat ring i örat.

Så minns vi rockkungen Jerry Williams
En folkkär artist på en folklig scen. Jerry Williams i Allsång på Skansen 2007.

När sedan Sofia Wistam, då Eklöf, fick uppdraget att ta bilderna på den uppfräschade Jerry Williams innebar det att hans nya stil för 1990-talet föddes.

– Jag var lite känd för att styla om artister och tyckte att det var lite kitschigt coolt med boots och läderkläder, och kände att det skulle passa med Jerrys manliga fåror. Han tyckte mest att det kändes gammalt, men var superlyhörd för alla nya idéer, berättar hon.

Karriären tog ny fart
Strax därefter kom hitlåten Did I Tell You och Jerry Williams karriär tog ny fart. Nya generationer av musikälskare lärde känna honom.

Men 2013 meddelade han att det fick räcka och turnerade landet runt med avskedsturnén Jerry – The farewell show.

Bara två år senare tröttnade han på pensionärslivet och gav ut albumet Ghost rider Fram till förra hösten turnerade han med krogshowen Man måste få lira.

Söndagen den 25 mars tystnade Jerry Williams röst för alltid och dödsbudet överraskade alla utom de allra närmaste. Hans vänner trodde att han hade ryggproblem och att det inte var så allvarligt.

– Han har alltid varit en tuffing så jag trodde han skulle fixa det. Senaste gången vi talade i telefon pratade vi om att gå på gym tillsammans. han skulle visa mig hur man gör, berättar Nicci Notini Wallin som spelat trummor i hans band de senaste tio åren.

Scroll to Top