• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smakpanelen testar tomat på burk

  Visst känns skafferiet oroväckande tomt om det inte rymmer åtminstone en burk tomater? I köttfärssåsen, grytan eller soppan som man spontant vill svänga ihop är burktomaterna ovärderliga!

  Smakpanelen testar tomat på burk
  Foto: Istock

  Vill du få ut så mycket smak som möjligt av dina burktomater? Välj i så fall hela tomater istället för krossade. Tomaterna har varsamt skållats och skalats, och det är väl egentligen ganska självklart att smakerna därmed bevarats betydligt bättre jämfört med de sönderhackade eller krossade alternativen.

  Förutom att de smakar så gott är burktomater rena hälsokosten. Trots det väldigt låga kaloriinnehållet är de fullproppade med karotener som bland annat stärker immunförsvaret. Framför allt är det lykopen, tomatens röda färgämne, som bidrar till detta. Lykopen finns det särskilt mycket av i just burktomater. När tomaterna värms upp under konserveringsprocessen sprängs cellerna i tomaten sönder så att de nyttiga ämnena frigörs och det blir lättare för kroppen att ta upp dem. Burktomater är alltså faktiskt nytt-igare än färska tomater när det gäller just detta. Ytterligare en bra anledning till att plocka upp en burk extra eller två nästa gång du är i mataffären!

  Vi har provat oss igenom några av de vanligaste burk-tomatmärkena och hittat vår absoluta favorit. Vår testpanel provade tomaterna blint. Vi hällde upp varje burk i varsin skål för att kolla hur väl skalade tomaterna var och om det fanns många söndriga exemplar. Därefter smakades tomaterna av, först kalla och sedan försiktigt uppvärmda.

  Märke: Ica

  Pris: ca 22 kr/kg

  Smak: Mycket fina, jämnstora ­tomater med mustig, tydlig tomatsmak i en välsmakande fyllig tomatjuice. Extra plus för den miljövänliga och dessutom lättöppnade förpackningen. Bäst i test!

  Betyg: 5

  Märke: Zeta

  Pris: ca 25 kr/kg

  Smak: Välskalade, hela tomater i en god, fräscht ­syrlig tomat-­juice. Zetas ­tomater är dock något smakfattigare än testvinnarens.

  Betyg: 4

  Märke: Mutti

  Pris: ca 25 kr/kg

  Smak: Tomaterna ­håller jämn och fin kvalitet och ligger i en fyllig tomatjuice. Ändå ligger Muttis tomater snäppet under Icas rent smakmässigt. 

  Betyg: 4

  Märke: Coop X-tra

  Pris: ca 15 kr/kg

  Smak: Lite slarvigt ­skalade tomater i en hyfsat fyllig tomatjuice. ­Någon i panelen tyckte sig känna en fadd bismak. Men övriga i ­panelen gav ­tomaterna smakmässigt godkänt.

  Betyg: 3

  Märke: Freshona (Lidl)

  Pris: ca 11 kr/kg

  Smak: Tomaterna är hela och välskalade, men ganska smakfattiga. Tunn, vattnig tomatjuice som ändå har en viss ­fräschör.

  Betyg: 3

  Märke: Eldorado

  Pris: ca 15 kr/kg

  Smak: Tomaterna är slarvigt skalade och bara någon enstaka är hel. Blaskig och tunn juice, som ändå får godkänt rent smakmässigt.

  Betyg: 2

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!