Tyska ölkringlor

Du behöver 4 dl rågsikt 1 l vetemjöl special 2 tsk salt 3 msk strösocker 50 g jäst 4 dl vatten ljumt 1 dl olja...


10 portioner

Du behöver

  • 4 dl rågsikt
  • 1 l vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten ljumt
  • 1 dl olja neutral

Att koka i

2 l vatten
2 msk socker eller 1 msk bakpulver

Garnering

salt eller kummin

Gör så här

1
Blanda mjöl, salt och socker i bunke. Rör ut den i 37-gradigt vatten. Häll över mjölblandningen tillsammans med oljan. Arbeta till stadig deg med maskin eller elvisp med degkrokar 5 minuter. Täck och låt jäsa 45 minuter.

2
Ta upp degen på bänken och knåda den smidig och blank.

3

4
Dela i 10 lika bitar och trilla var och en (cirka 90 centimeter lång). Lägg ihop till kringla, nyp fast ändarna.

5
Koka upp vatten, tillsätt socker eller bakpulver (som ger blank yta). Sjud ett par kringlor i sänder 1 minut, vänd efter halva tiden.

6

7
Ta upp med hålslev och strö ovansidan med salt eller kummin. Lägg på två papprade plåtar. Grädda den fyllda plåten i nedre delen av 200-gradig ugn 20 minuter. Kringlorna ska vara hårda utanpå men mjuka inuti. Kan frysas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top