RECEPT FRÅN IK

Svamppaj med prästost

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 l färsk svamp 500 gram t ex kantareller och champinjoner
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk rosmarin
  • 4 st ägg
  • 3 dl grädde
  • 3 dl prästost riven långlagrad
  • Till servering

  • bönsallad

Gör så här

1

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.

2

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Nagga och kyl i 30 minuter. 

3

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills det fått lite färg.

4

Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs den gula löken i ett par minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och svamp. Fräs tills all vätska försvunnit. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

5

Vispa samman ägg, grädde med lite salt och peppar.

6

Fördela hälften av osten i pajskalet, lägg på svampfräset, häll över äggstanningen och avsluta med ett lager ost. 

7

Grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en stund och servera med bönsallad.


Kommentar:
Servera den matiga svamppajen med kokta haricots verts som får en härlig smakskjuts av schalottenlöksdressing.

Recept