Svamppaj med prästost

Du behöver Pajdeg 150 g smör 3.5 dl vetemjöl 2 msk vatten Fyllning 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 l färsk svamp 500...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Pajdeg

150 g smör
3.5 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 l färsk svamp 500 gram t ex kantareller och champinjoner
2 msk smör
salt
svartpeppar
1 tsk rosmarin
4 st ägg
3 dl grädde
3 dl prästost riven långlagrad

Till servering

bönsallad

Gör så här

1

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.

2

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Nagga och kyl i 30 minuter. 

3

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills det fått lite färg.

4

Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs den gula löken i ett par minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och svamp. Fräs tills all vätska försvunnit. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

5

Vispa samman ägg, grädde med lite salt och peppar.

6

Fördela hälften av osten i pajskalet, lägg på svampfräset, häll över äggstanningen och avsluta med ett lager ost. 

7

Grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en stund och servera med bönsallad.


Kommentar:
Servera den matiga svamppajen med kokta haricots verts som får en härlig smakskjuts
av schalottenlöksdressing.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top