RECEPT FRÅN IK

Salmalax i hjärtsallad

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Sojamajonnäs

  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • 1.5 dl rapsolja
  • 1-2 tsk japansk soja
  • 3 msk sesamfrön
  • 200 g salmalax
  • 2 st hjärtsalladshuvud
  • 0.5 st silverlök
  • korianderblad
  • chiliflakes
  • flingsalt

Gör så här

1

Vispa samman äggula, senap och citronsaft, vispa sedan i oljan droppvis till en tjock majonnäs, smaka av med soja. 

2

Rosta sesamfröna i torr stekpanna tills de börjar bli gyllene. Låt svalna och grovstöt sedan i mortel. Häll över ungefär hälften på en tallrik.

3

Sota salmalaxen mycket hastigt runtom i torr het panna. Vänd laxen i de mortlade sesamfröna. Lägg i kyl till servering.

4

Separera och skölj hjärtsalladens blad. Torka väl i salladsslunga eller kökshandduk. Skala silverlöken och skiva den mycket tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i isvatten.

5

Skiva laxen med vass kniv, lägg upp salladsbladen på stort fat, lägg en bit lax i varje salladsblad, toppa med en klick sojamajo, lite avrunnen silverlök, koriander, extra sesamfrön, chiliflakes och en gnutta salt.


Kommentar:
Godare än så här blir det inte! Salmalax, sesamfrön och majonnäs smaksatt med soja i krispiga ­salladsblad.

Recept