RECEPT FRÅN IK

Pappardelle med bräserad purjo

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 60 g lufttorkad skinka t ex parmaskinka
  • 300 g pappardelle
  • 2 st purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 4-5 st kvistar färsk rosmarin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 st lagerblad
  • 50 g riven parmesanost
  • Till garnering

  • färsk rosmarin

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skinkskivorna på papprad plåt. Rosta mitt i ugnen tills de blir krispiga, cirka 6–7 minuter. Låt svalna på plåten. Bryt dem sedan i mindre bitar. 

2

Ansa purjolöken och dela den på längden. Skölj löken väl inuti så att eventuell sand försvinner. 

3

Skär purjon i 15 centimeter långa bitar och dela varje del ytterligare en gång på längden.

4

Fräs purjon och rosmarinkvistarna på låg värme i olivolja i en gryta i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt buljong, lägg i lagerbladet och låt småputtra i 15–20 minuter, tills vätskan nästan kokat in helt. 

5

Koka pappardellen enligt anvisningar på förpackningen.

6

Ta purjon av värmen, fiska upp rosmarin och lagerblad och rör ner parmesanosten. Vänd sedan ner pastan och blanda allt. Garnera med rosmarin och toppa med skinkchipsen vid servering. 


Kommentar:
Salta knapriga skinkchips passar fint till den lena purjolöken som bräserats i buljong.

Recept