Ostsoppa med Västerbottensost

Du behöver 1 st bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar) smör att steka i 3 msk majsenamjöl 1 l vatten 2 st buljongtärningar kyckling eller grönsaksbuljong...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar)
  • smör att steka i
  • 3 msk majsenamjöl
  • 1 l vatten
  • 2 st buljongtärningar kyckling eller grönsaksbuljong
  • 4 dl västerbottensost riven, ca 200 gram
  • 1 dl grädde t ex matlagningsgrädde

Tillbehör

2.5 st kvisttomat
250 g champinjoner
1 näve persilja hackad

Gör så här

1
Hacka löken fint och fräs den i smör i 2 minuter. Strö över majsenamjöl och rör om.

2
Häll på vatten i omgångar under omrörning och låt koka upp. Tillsätt buljongtärningar och låt soppan puttra i 5 minuter.

3
Hacka under tiden grönsakerna och lägg upp i serveringsskålar, blandat eller var för sig. Riv osten grovt.

4
Sila av löken och koka upp soppan igen med grädde. Låt koka i 2 minuter. Ta soppan från värmen och rör i osten tills den smält helt. När osten är tillsatt kan soppan värmas men ska inte kokas upp igen.

5
Fördela grönsakerna i sopptallrikar och häll het soppa över.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top