RECEPT FRÅN IK

Kikärtsoppa med frasig chorizo

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 75 g kallrökt chorizo tunna skivor
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 2 st potatisar medelstora
  • 1 msk olivolja
  • 2 st burk kikärter, 400 g sköljda och avrunna
  • 1 krm chilipulver
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1-1.25 l hett vatten
  • 2-3 dl babyspenat
  • salt och peppar
  • Till servering: pitabröd i bitar, gärna rostat

Gör så här

1

Strimla korven. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna och potatisen i små bitar. 

2

Fräs korvstrimlorna i oljan i en kastrull cirka 1 minut. Ta upp strimlorna på en tallrik. 

3

Fräs lök, vitlök och morötter i kastrullen utan att de tar färg, cirka 5 minuter, tillsätt mera olja vid behov. Tillsätt potatis och kikärter, krydda med chili-pulver, fräs cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningen. Blanda i hälften av vattnet och sjud under lock 15 minuter. 

4

Ta soppan från värmen och mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens och blanda i spenat och korv, spara 1/3 av korvstrimlorna till topping. Ge soppan ett uppkok och låt koka cirka 3 minuter. Smaka av med salt. 

5

Toppa med de sparade korvstrimlorna. Peppra och servera med rostat pitabröd.


Kommentar:
Kikärter gör soppan god och mättande. Servera med frästa kryddiga korvstrimlor och rostat pitabröd.

Recept