RECEPT FRÅN IK

Hummersallad med grapefrukt

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Vitlöksmajonnäs

  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 st äggula
  • 1.5 dl rapsolja
  • 0.5 st klyfta vitlök
  • salt
  • 2 st kokta humrar
  • 500 g räkor med skal
  • 2 st röda grapefrukter
  • 10 skiva baguetteskivor
  • smör till stekning
  • Dressing

  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk finhackad schalottenlök
  • 0.25 tsk salt
  • 1 st påse machesallad
  • 2 st avokador
  • korianderblad eller dill

Gör så här

1

Vitlöksmajonnäs: Vispa samman citronsaft, dijonsenap och äggula i en skål och tillsätt sedan oljan droppvis under fortsatt vispning tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med riven eller pressad vitlök, salt och eventuellt mer citron. Förvara i kyl.

2

Rensa humrarna och plocka ur så mycket kött som möjligt. Skär köttet i mindre bitar. Skala räkorna.

3

Skär bort skal och allt vitt från grapefrukten och skär ut hinnfria klyftor. Stek brödskivorna frasiga och gyllene i smör och låt rinna av på hushållspapper.

4

Dressing: Vispa ihop citronsaft, olivolja, lök och salt i en skål, låt dra upp till 30 minuter. 

5

Skölj och torka salladen. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon, klyfta fruktköttet.

6

Lägg upp grapefrukt, avokado, hummer, räkor och mâchesallad på fyra tallrikar. Ringla över lite dressing, spritsa eller klicka ut majonnäs. Avsluta med baguetteskivor och lite färska örter, gärna både koriander och dill.


Kommentar:
Hummer är en självklarhet för många på nyår, men innehåller förhållandevis lite kött. Vi drygar ut med räkor i en fräsch, lyxig sallad med avokado och grapefrukt.

Recept